Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Mikkeä tarvitaan

Lähiviikkoina käy todennäköisesti niin, että Mikkelin keskustan kehittämisyhdistys Mikke ry lakkautetaan. Valitettava tosiasia lienee enää hallituksen päätöstä vailla.

Yllätyksenä asia ei tule. Mikkelin Kaupunkilehti kertoi jo kesäkuun alussa, että lakkauttaminen on uhkana. Silloin oli tiedossa merkittävin asiaan vaikuttava seikka eli se, että Mikken rahoitusta eli kumppanuussopimusta kaupungin kanssa leikattiin.

Summa putosi 50 000 eurosta 30 000 euroon. Se on aika vähän, kun muistetaan että parhaimmillaan Mikke on saanut kumppanuussopimuksen kautta tukea jopa 120 000 euroa.

Leikkaus tiesi sitä, ettei Mikkellä ole enää ollut varaa palkata täysipäiväistä toiminnanjohtajaa. Mikken toiminta onkin tänä vuonna ollut lähinnä nimellistä. Siitä kertoo sekin, ettei yhdistys ole perinyt jäsenyrityksiltään jäsenmaksuja, kun ei ole ollut tarjota palveluja.

Ehkä siis on viisasta lakkauttaa yhdistys, jolla ei ole minkäänlaisia todellisia toimintamahdollisuuksia. Mutta ison aukon lopetus Mikkelin keskustan pirteänä pitämiseen jättää, jos se Mikke jää historiaan.

Mikke ry on parhaimmillaan ollut todella tärkeässä roolissa. Se, käytännössä sen toiminnanjohtaja, on toiminut oleellisena välikätenä ja kokoonjuoksijana esimerkiksi silloin, kun on järjestetty kivijalkakauppiaiden yhteisiä tempauksia tai muita vastaavia keskustan kihauksia.

Yhdelläkään kivijalkakauppiaalla ei ole aikaa eikä resursseja tehdä samaa. On tarvittu henkilö, joka on tehnyt jalkatyötä, kertonut asioita, vienyt viestiä, ottanut yhteyksiä ja miettinyt ratkaisuja.

Konkreettisesti työ on ollut vuosien varrella esimerkiksi sitä, että on metsästetty pitkin kaupunkia hajallaan olleet mixbox-myyntikojut talteen, joulutoria varten kunnostettaviksi. Ja paljon muuta vastaavaa. Se ottaa oman aikansa.

Kaupunki on kutistanut Mikken rahoitusta vuosi vuodelta. Säästötarpeet ovat ymmärrettäviä ja ne ovat kohdistuneet moneen muuhunkin asiaan, mutta kyllähän viimeisin kiristys kertoo siitäkin, ettei kaupungin puolella ole kovin syvää uskoa Mikken tarpeellisuuteen.

Mikkelin kaupunkikeskusta tarvitsee elinvoimansa säilyttämiseen kaikki mahdolliset tahot ja voimat. Mikke ry on ollut tärkeä osa tässä työssä. Nyt jää valitettavasti nähtäväksi, mikä taho ottaa Mikken työt hoidettavakseen.

Ostopalvelujen käyttäminen on toki mahdollisuus, kuten tänä vuonna tehdään joulunavauksen ja joulutorin järjestämisen kanssa. Jonkun on kuitenkin otettava hoidettavakseen myös niiden ostopalvelujen tilaaminen ja sopiminen. Se, kuka se joku on, on nyt ratkaistava.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.