Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten kulttuurikeskus Vekkula on Miisu Sammatille unelmien työpaikka – "Ilman tätä Mikkelin lastenkulttuurissa olisi valtava aukko!"

Satumainen, ainutlaatuinen, mikkeliläisen lastenkulttuurin kivijalka.

Näin kuvailee Lasten kulttuurikeskus Vekkulan vastaavana työntekijä vastikään aloittanut Miisu Sammatti, 45, uutta työympäristöään.

Sammatti kertoo pursuavansa intoa ja uusia ideoita. Hän haluaa olla mukana kehittämässä kaupungin ainutta lapsille suunnattua kulttuurikeskusta entistäkin loistokkaammaksi.

– Olen aivan käsittämättömän täpinöissäni. Tämä työ on kuin tehtyä minua varten. Uusia visioitakin minulla on vaikka minkälaisia, mutta ihan alkuun täytyy kuitenkin hetki hengähtää ja asettua taloon, Sammatti sanoo.

Hän otti kopin Vekkulan vastuukapulasta Miia Dambergilta lokakuun alussa.

– Miia halusi jatkaa varhaiskasvatustyötään päiväkodeissa ja päätöksen tehtyään suositteli minua tähän tehtävään. Se oli minulle iso kädenojennus ja totaalinen yllätys. Totta kai innostuin ajatuksesta, Sammatti myhäilee.

Täysin pystymetsästä Sammatti ei uuteen työhönsä lähtenyt. Vekkulan talo, toimintaperiaatteet ja monet asiakkaistakin olivat hänelle suurilta osin tuttuja jo entuudestaan.

Sammatti työskenteli reilun kolmen kuukauden jakson Vekkulassa viime vuoden lopulla Uutta elämää groupin palkkatuella.

Vekkula on lapsiperheille todella tärkeä paikka.

– Ja olen myös aiemmin tänä vuonna tehnyt Vekkulaan pienimuotoisia keikkahommia. Melko nopeasti tajusin, että tässä se on, tätä minä haluan tehdä. Vakituinen työpaikka Vekkulassa on minulle onnenpotku, hän iloitsee.

Sammatti sanookin olevansa nyt unelmapestissään. Hän pitää työtä lastenkulttuurin parissa hyvin merkityksellisenä. Hän on itse suurperheen äiti ja nauttii siitä, että saa tarjota lapsille iloisia ja ikimuistoisia elämyksiä.

– Sillä, että lapsi pääsee jo varhaisessa iässä tutustumaan kulttuuriin, on iso merkitys siihen, miten hän kokee kulttuurin aikuisena.

– Kulttuuri kun ei ole mikään hienostojuttu, vaan sillä iso positiivinen merkitys kaikkien meidän elämään ja hyvinvointiin.

Sammatti sanoo samaan hengenvetoon, ettei voi kylliksi korostaa Vekkulan merkitystä Mikkelin kulttuurielämälle. Hän toteaa, että ilman Vekkulaa paikallisessa lastenkulttuurissa olisi valtava aukko.

– Vekkula on lapsiperheille todella tärkeä paikka. Sitä olisi vaikea tai mahdoton korvata.

– Olen hyödyntänyt Vekkulan palveluita myös oman perheemme arjessa. Olemme muun muassa viettäneet täällä monet syntymäpäivät ja käyneet katsomassa esityksiä, Sammatti kertoo.

Lasten kulttuurikeskus Vekkula jatkaa 2000-luvun alussa perustetun satutalo Vekkulinnan perinnettä tarjoamalla lapsille ja perheille matalan kynnyksen toimintaa, muun muassa erilaisia kerhoja ja työpajoja.

Vekkulassa on kokoelma satoja teatteripukuja, joita myös vuokrataan asiakkaille. Pukukokoelmasta kiitos kuuluu vuodesta 1985 toimineelle Vekkuliteatterille ja sen perustajalle Tarja Pyhähuhdalle.

Vekkulan toimintaa rahoitetaan isoilta osin asiakkaille toteutettavilla syntymäpäivillä, jotka ovat olleet suuressa roolissa talon toiminnassa alusta alkaen.

Sittemmin yhdeksi Vekkulan päätuotteeksi on noussut on nukketeatteri, ja se säilyy Sammatin mukaan osana toimintaa takuulla jatkossakin.

– Itse olen tutustunut nukketeatteriin toistaiseksi vain katsojana, mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos tässä vielä innostuu, hän virnistää.

Seuraava nukketeatteriesitys onkin jo työn alla. Vekkulan perinteinen jouluinen nukkesatu nähdään ensi-illassa marraskuussa.

– Odotan jo innolla, että pääsemme somistamaan taloa jouluasuun. Tunnustan olevani viimeisen päälle jouluihminen, Sammatti naurahtaa.

Vekkulan satumainen talo sijaitsee Mikkelin Tuppuralassa Aurakadulla. Vekkulan ovet ovat avoinna kaikille kävijöille tiistaisin kello 14–18 ja muuten sopimuksesta.

– Lämpimästi tervetuloa tutustumaan minuun ja talon syysilmeeseen, Sammatti toivottaa.