Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anne Mäkeläinen kanavoi kotiseuturakkautensa taiteeseen – Astuvan Amatsoni -hahmojen äiti esittelee taidettaan nyt Ristiinan uudessa kirjastossa

Ristiinan uudessa kirjastossa on vielä parin viikon ajan esillä mielenkiintoinen taidenäyttely, Anne Mäkeläisen Saimaa suuri innoittaja.

Kymmenkunta teosta käsittävä näyttely on ytimekäs läpileikkaus ristiinalaisen taiteilijan vuosien työstä.

Mäkeläinen on tehnyt taidetta Astuvansalmen kalliomaalausten inspiroimana vuodesta 1995 lähtien. Erityisesti häntä on inspiroinut jousella aseistautunut naisfiguuri.

Omat hahmonsa hän on nimennyt Astuvan Amatsoneiksi ja hommannut nimelle patenttisuojan.

Astuvan Amatsoneista kehittyi lopulta mahtava poikkitaiteellinen kokonaisuus, joka pitää sisällään esittävää taidetta sekä esimerkiksi tekstiili-, keramiikka- ja puutaidetta.

Useassa teoksessa esiintyy kalliomaalauksista innoituksensa saanut muinainen naishahmo.

– Kun johonkin hurahtaa oikein kunnolla, sille ei mahda mitään. Minä inspiroidun tästä aiheesta yhä uudelleen ja uudelleen. Aihe ei vain kerta kaikkiaan kyllästytä minua, Mäkeläinen sanoo ja päästää ilmoille hersyvän naurun.

Astuvan Amatsonit -kokonaisuuden ehkä näkyvin luomus on värikkäissä heimoasuissa esiintyvä ryhmä; Teklan, Innis, Elif, Toorum ja Asor sekä Tulisielu-tanssijat.

He ovat vierailleet esityksillään Frankfurtissakin asti.

Ristiina on minulle äärimmäisen tärkeä paikka.

– Kansainvälistä näkyvyyttä on tullut vuosien aikana jonkin verran. Se kertoo siitä, että olen onnistunut tavoitteessani. Haluan nostaa esiin Ristiinaa, Saimaata ja ennen kaikkea Astuvansalmen kalliomaalauksien kulttuurihistoriallista merkitystä.

Mäkeläistä voi epäilemättä kutsua taiteen moniosaajaksi. Hän valmistaa käytännössä kaikki teoksensa alusta loppuun saakka itse, aina huovuttamisesta puun muotoiluun ja keramiikkaan.

Onko sellaista taiteenlajia, jota et ainakaan vielä hallitse?

– En ole kirjoittaja, joten poikkitaiteellisen Amatsoni-esityksen käsikirjoitus on ristiinalaisen kirjailijan Helena Wariksen käsialaa.

– Lisäksi minulla on olemassa verkostomainen työryhmä, johon kuuluu muun muassa tanssijoita, teatteriharrastajia ja ammattimuusikoita, Mäkeläinen luettelee.

Ristiinan kirjastossa esillä oleva näyttely on taiteilijan itsensä näköinen. Se on värikäs ja kiehtova. Esillä on teoksia vuosikymmenten ajalta. Niistä vanhin on Wäreilevää-niminen puuveistos vuodelta 1996.

Näyttelyn kruununa toimii Amatsoni-hahmo Asorin puku.

– Nyt kun kirjasto on koulun yhteydessä, voin taiteellani muistuttaa koululaisia ja päiväkodin lapsia alueen kulttuurihistoriasta. Ehkä samalla voin inspiroidakin heitä tekemään omaa taidetta, Mäkeläinen pohtii.

Saimaa suuri innoittaja on ensimmäinen Ristiinan upouudessa kirjastossa esillä oleva taidenäyttely. Kirjaston avajaisia vietettiin syyskuun 8. päivä.

Mäkeläisen näyttely avattiin 5. lokakuuta, ja se on pystytetty heti ulko-oven vastapäätä olevaan neuvottelutilaan.

– Tuntuu hienolta pitää näyttelyä täällä. Edellisen kerran vierailin Ristiinan kirjastossa teosteni kanssa vuonna 2004, jolloin julkaistiin Astuvan Amatsoni -kuvarunoteos, Mäkeläinen tunnelmoi.

– Ristiina itsessään on minulle äärimmäisen tärkeä paikka. Olen asunut täällä käytännössä koko ikäni, ihan pienestä tytöstä lähtien, hän jatkaa.

Mäkeläisen taiteeseen voi tutustua muuallakin Ristiinassa.

Yksi taiteilijan teos ei ole jäänyt ainakaan keneltäkään ristiinalaiselta huomaamatta: kuusimetrinen Amatsoni-tilateos on seissyt ylväänä Ristiinan Rantatorilla melko tarkalleen vuoden päivät.

– Olen äärimmäisen iloinen, että vuosien työn vaatinut teos on nyt paikallaan. Minun korviini on kantautunut sellaista puhetta, että teoksesta todellakin tykätään, Mäkeläinen virnistää.

Vuonna 2019 Astuvansalmen Amatsoni sai kulttuurikannustimen Mikkelin kaupungilta. Samana vuonna Amatsonista tuli Saimaa Geoparkin Partneri.

Saimaa suuri innoittaja -näyttely on osa Mikkelin kulttuurin unelmavuoden ohjelmaa.

Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on avoinna 3. marraskuuta saakka Ristiinan kirjaston aukioloaikoina.