Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin jalkapallokesässä plussia ja miinuksia – MP jäi tavoitteista, Pallo-Kissat ylsi viidenneksi

Mikkelin Palloilijoiden toiminnanjohtaja Mika Roivas on hyvillä mielin ja huojentunut, kun kilpailukausi on takana.

Erityisesti Roivasta ilahduttaa harrastajamäärien kasvu ja uusien nuorien mukaantulo jalkapallon pariin ja onnistuneen valtakunnallisen alle 12-vuotiaiden junioriturnauksen järjestäminen.

– Lähifutiksen toiminnassa oli kesäkuukausien aikana 270 poikaa ja tyttöä Mikkelin eri kaupunginosista.

– Perhefutis on leikinomaista tutustuttamista palloiluun. 15 ryhmässä on ollut mukana 50 perhettä Rantakylän ja Tupalan tekonurmilla. Toiminta jatkuu myös talvikuukausina Lähemäen koululla.

Roivaksen mukaan näiden matalan kynnyksen aktiviteettien kautta kymmenet nuoret ovat jatkaneet harrastusta MP:n junioripolulla.

– Harrastajamittarit ovat valtakunnallisessakin vertailussa vahvasti plussalla. MP:llä on tällä hetkellä yli 500 lisenssipelaajaa naperoista A-nuoriin.

Hyvillään seurajohtaja on myös A- ja B-nuorten noususta takaisin ikäluokkiensa Ykkössarjaan. Näissä ikäluokissa MP:llä on kaikkiaan 60 junioripelaajaa.

– A-nuoret saivat päättyneellä kaudella arvokasta kokemusta myös miesten peleissä, kun Savilahden Urheilijoiden Kolmosen sarjapaikka siirtyi MP:n haltuun.

MP:n taloutta toiminnanjohtaja luonnehtii tasapainoiseksi tilikaudella, joka päättyy lokakuun lopussa.

– Velvoitteet on pystytty hoitamaan.

Ykkösessä neljättä kautta pelaava edustusjoukkue ei yltänyt tavoitteeseen eli ylempään loppusarjaan. Urheilullinen menestys ei ollut odotusten mukainen. Tavoitteesta jääminen on Roivaksen mielestä monen asian summa.

– Yleisömäärään sillä oli varmasti vaikutusta. Keskiarvoksi jäi 848 katsojaa, kun tuhatta tavoiteltiin.

Kausikortteja MP myi 400 kuten edelliskaudellakin.

Yhteistyökumppaneille seurajohtaja on kiitollinen pitkämielisyydestä.

– Jokainen kumppani on tärkeä, Roivas korostaa.

MP:llä on tällä hetkellä yli 500 lisenssipelaajaa.

MP:n palveluksessa on toiminnanjohtajan lisäksi täysipäiväiset valmentajat Juha Pasoja ja Mika Pasanen ja kehityspäällikkö Matti Kuitunen. Oto-valmentajia tai -joukkueenjohtajia on 70 ja ohjaajia 40.

Päävalmentaja Pasoja myöntää, että kahdeksas sija Ykkösessä oli pettymys, kun tavoitteena oli yltää loppusarjaan eli vähintään kuudenteen sijaan.

– Tavoite karkasi keskikesällä. Silloin hävisimme niukasti useita pelejä vastustajille, jotka olivat sarjataulukossa MP:n alapuolella.

Hän muistuttaa, että erityisen hienojakin hetkiä koettiin.

– Kukistimme Ykkösen voittajan ja Veikkausliigan nousseen Kotkan KTP:n sekä liigaan karsivan Pietarsaaren Jaron.

Joukkueelle Pasoja antaa arvosanan 8 ja valmennustiimille sekä itselleen 7,5 heinäkuun heikon jakson takia.

MP:n ja SavU:n yhteistyö on päävalmentajan arvion mukaan merkittävä.

– Edustusjoukkueen ja junioripelien väliin on tärkeää saada aikuisten pelejä. Samalla valmennus näkee SavU:n pelejä seuraamalla sen, millaiset mahdollisuudet siellä pelaavilla on tulla Ykkösen peleissä kentälle.

– MP:n laaja juniorityö toimii kasvatuspolkuna koko ajan. Uskon, että sieltä tulee jatkossa tasaisesti pelaajia edustukseen.

Miltä osin joukkuetta on uudistettava ensi kauteen?

– Tavoite on pitää runkopelaajat ensi kaudelle. Meneillään olevien neuvottelujen myötä tiedämme tarkemmin vahvistettavat osa-alueet. Joka paikalle tarvitsemme varmasti uusia pelaajia.

MP jatkaa kauden jälkeen harjoituksia pari viikkoa.

Varsinainen työ kentällä alkaa Pasojan mukaan marraskuun lopulla. Tammikuun alussa pitäisi olla joukkueen runko kasassa ja sopimuspelaajia paljon harjoituksissa.

Mikkelin Pallo-Kissojen kausi Kolmosessa sujui toiminnanjohtaja Tuomo Pöyryn mielestä hyvin.

Vaikean alkukauden jälkeen joukkue löysi peli-ilon ja loppukauden onnistumiset siivittivät Kissat viidennelle.

Kauden tavoite oli olla sarjan kärkijoukkueita ja samalla kehittää omia nuoria pelaajia.

Kissat onnistuivat loppukauden maalirikkaissa kotiotteluissa ja ne olivat Pöyryn arvion mukaan kauden isoimpia onnistumisia.

– Neljän viimeisen kotiottelun maaliero oli peräti 24-5. Hienoa oli nähdä myös nuorten pelaajien paranevat otteet kauden aikana, Pöyry tiivistää.

Pallo-Kissoja edelliskausilla valmentanut Ozeias Graciano jätti kesäkuun lopussa tehtävänsä. Valmennusvastuun jakoivat sen jälkeen toiminnanjohtaja Pöyry ja pelaajavalmentajana toiminut Lucas dos Santos Oliveira. Yhteistyö toimi heidän mielestään mainiosti.

Kissojen tulevaisuus näyttää Pöyryn mukaan oikein hyvältä.

– Junioreissa mennään pienillä askelilla eteenpäin. Tarvitsemme lisää valmentajia ja ohjaajia, että saamme pidettyä hyvän tason peleissä ja harjoituksissa.

Pallo-Kissat on nyt lepotauolla kauden päätteeksi. Marraskuussa jatkuvat harjoitukset ja käynnistyy joukkueen kokoaminen. Pöyry uskoo Mikkelistä löytyvän riittävästi pelaajia.

– Oman kylän miehillä jatketaan ensi kaudella

Ristiinan Pallon kesää vaikeutti pelaajapula. Kauden aikana ei kertynyt yhtään voittoa. RiPa jäi sarjassa viimeiseksi ja putosi ensi kaudeksi Neloseen.

RiPalla oli päättyneellä kaudella viisi junnujoukkuetta 5-vuotiaiden nappulafutiksesta 13-vuotiaisiin. Nappulafutis harjoitteli oman ryhmän kesken, muut joukkueet osallistuivat myös peleihin.

P10- ja P13-joukkueet osallistuivat Palloliiton Itäisen alueen sarjoihin ja Mikkelin alueen Lumme-liigaan. Toiminnassa oli mukana 70 juniori-ikäistä.

Harrastajamäärät ovat seuran sihteerin Niko Takalan mukaan pudonneet koronaa edeltäneistä huippuvuosista.

– Tyttöjen joukkueita ei ole saatu kasaan viime vuosina. Onneksi innokkaimmat tytöt ja pojat ovat löytäneet uuden seuran muista mikkeliläisjoukkueista.

Takalan mukaan RiPan ensi vuoden toimintaa rakennetaan ja suunnitellaan parhaillaan, valmentaja- ja pelaajaneuvottelut ovat meneillään.