Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytöeläintalon kuulumisia | Koira tarvitsee riittävästi liikuntaa joka päivä pysyäkseen kunnossa ja onnellisena – lähde siis reippaasti liikkeelle ja muista heijastin!

Olen joutunut pohtimaan vakavasti, kuinka paljon on riittävä määrä päivittäistä liikuntaa perheemme jäsenelle Bonolle, joka on belgianpaimenkoira malinois.

Kahden vuoden kokemuksen perusteella Bono tarvitsee päivittäin keskimäärin neljä vähintään 45 minuutin pituista kunnon ulkolenkkiä.

Viikonloppuisin lenkit ovat vielä pidempiä ja niiden aikana Bono pääsee liikkumaan myös vapaasti 4-5 kilometrin metsälenkillä.

Riittävän liikunnan jälkeen koira käyttäytyy rauhallisesti ja hyväntuulisesti, kun ylimääräiset energiat jäävät päivittäisille lenkeille.

Koiran liikunnan tarve määräytyy ainakin osittain koiran koon mukaan. Isommat koirat kaipaavat enemmän liikuntaa kuin pienet, vaikka pienikokoisille koirille maittaa myös pidempi lenkki.

Myös koiran terveydentila rajoittaa liikkumista ja koiran iän tuomat jäykkyydet jäseniin ja niveliin lyhentävät tietenkin lenkkien pituutta melkoisesti.

Otsalampun avulla ulkoiluttaja ja koira erottuvat hyvin.

Monet koirat elävät ulkotarhassa, jolloin ne saavat kyllä raitista ilmaa, mutta eivät välttämättä riittävää liikuntaa.

Metsästyskoirista merkittävä osa asuu ulkotarhassa ja metsästystilanne liikuttaa koiraa valtavasti, mutta se ei korvaa metsästysaikojen ulkopuolista liikunnan tarvetta, jolloin koira tulisi viedä tarhasta päivittäin useammalle kunnon lenkille.

Ulkotarhoissa asustaa myös merkittävä määrä seurakoiria, joiden liikkuminen tarhassa on aivan liian vähäistä, koska koirilta puuttuu metsästyskoirien luontaiseen metsästystehtävään kuuluva liikunta kokonaan.

Hakutulos koiran ulkoiluttamisen minimimäärästä käräjäoikeuden päätöksen mukaan antaa laihoja tuloksia, mutta sentään Helsingin Käräjäoikeuden päätös muutamien vuosien takaa toteaa, että aikuisen kultaisennoutajan päivän liikunnan minimipituus on 45 minuuttia eli 3 x 15 minuuttia.

Jokainen valveutunut koiranomistaja tietää, että tuo aika on isolle koiralle järjettömän vähäinen eikä se voi olla oikeudenmukainen ratkaisu koiran tarpeisiin nähden.

Käräjäoikeuksien ammattitaito ei ole ainakaan tämän päätöksen mukaan sillä tasolla, millä sen tulisi olla eläinten oikeusturvaa koskevissa asioissa.

Koiran ulkoilutukseen kuuluu liikunnan lisäksi hajujen hakeminen ja muiden havaintojen tekeminen. Toisten koirien kohtaaminen tuo myös sisältöä ulkoiluun.

Ulkoilutuksen turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityisesti näin syksyllä huomiota. Koiran ja ulkoiluttajan tulee näkyä riittävän hyvin.

Tämän takaavat riittävät heijastimet. Tehokkaan otsalampun avulla ulkoiluttaja ja koira erottuvat myös hyvin ja samalla ulkoiluttaja ja koira näkevät, mitä reitillä tapahtuu. Olen huomannut myös, että autoilijat jättävät hyvän etäisyyden tiellä otsalampulla varustettuun kaksikkoon tiellä.

Voitaisiin jopa sopia, että mahdollisimman moni koiran ulkoiluttaja ottaisi pimeällä ja hämärällä käyttöön otsalampun myös valaistuilla tieosuuksilla ja erottuisi valoisasti ja välkysti muusta liikenteestä.

Kirjoittaja on Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja.