Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikaelin uusi pomo lupaa taloon viihdettä moneen makuun – Juha Heikkilällä on monipuolinen kokemus viihdealalta

Mikkelin Mikaeli Oy:n toimitusjohtajana elokuussa aloittanut Juha Heikkilä haluaa jalostaa Mikaelin Suomen kiinnostavimmaksi tapahtumataloksi.

Tavoite on erittäin kunnianhimoinen uudelle johtajalle, mutta tuskin Heikkilälle, joka on toiminut Mikaelin tuotantopäällikkönä reilun parin vuoden ajan.

Heikkilä kehuu sujuvasti Mikaelia hienoksi, upeaksi ja erittäin toimivaksi konserttitaloksi kauniilla paikalla. Maantieteellinen sijainti on erinomainen. Talo on oikein sopivan kokoinen kapasiteetiltaan ja toivottavasti mieluisa myös koko Mikkelille.

– Haluaisin esiintyjiksi monipuolisesti viihteen ja kulttuurin osaajia, kaikki taiteenlajit huomioiden. Maamme eturivin tähtiä, mutta myös marginaalisempaa ja pienimuotoisempaa tuotantoa eli jokaiselle jotakin. Mielestäni se on kulttuuritalon velvollisuuskin.

Heikkilä luonnehtii itseään kokeneeksi alan tuntevaksi ja ymmärtäväksi osaajaksi, jolla on yhteistyökykyä ja diplomaattista otetta alansa monenlaisten osaajien kanssa. Hänellä on muusikon, konsertti- ja tapahtumajärjestäjän ja studiotyön taustat.

– Uskon tuntevani keskeiset alan osaajat, joten lähestyminen on luontevaa.

Millaisia muutoksia ja uudistuksia on sitten luvassa?

– Olemme kahden ja puolen vuoden aikana jo ehtineet uudistaa ja virtaviivaistaa toimintakulttuuria paljonkin. Koronan vuoksi moni asia jäi käytännössä puolitiehen.

– Nyt on hienosäädön aika. Ei kannata korjata sellaista, mikä ei ole rikki.

Hän muistuttaa, että aika monet tämän syksyn ja ensi keväänkin esitykset olivat ohjelmistossa jo pari vuotta sitten. Niitä on odotettu ja toivottu.

– Pyrimme saamaan tapahtumat pyörimään suunnitellusti ja yleisön takaisin salien täydeltä. Toivottavasti pääsemme normaalimeininkiin mahdollisimman sujuvasti.

Lipunmyynti konsertteihin ja tapahtumiin näyttää Heikkilän mielestä aktiiviselta ja suotuisalta. Se on hyvä merkki.

Keikalle en enää taida lähteä, aikansa kutakin.

– Pärjäämme, jos sisältö on kunnossa, ohjelmisto sopiva ja lippujen hinnat kohdallaan.

Mikaelin taloustilannetta toimitusjohtaja kuvaa vakaaksi.

– Onneksi saatiin valtion kustannustukea vaikeimpina aikoina ja tulojen menetysten osalta. Kun talo oli kiinni, olivat kulutkin pienehköjä.

Heikkilän lisäksi Mikaelin palkkalistoilla ovat myynti- ja markkinointikoordinaattori Taru Kauppinen sekä myynti- ja tapahtumakoordinaattori Elina Koponen.

Ravintolapalvelut, lipunmyynti, aulahenkilökunta, tekniikka, siivous, kiinteistöhuolto, vartiointi ja järjestyksenvalvonta ostetaan alihankkijoilta. Yhteistyö jatkuu Hyvinkää-salin kanssa.

– Pystymme hyödyntämään molempien talojen toimivia käytäntöjä ja kokemuksia sekä kehittämään näin molempien toimintaa.

– Myös ohjelmisto saadaan näin monipuolisemmaksi, sillä tarjonta lisääntyy ja yhteistyösopimukset ovat parempia, kun on enemmän yhteistä kapasiteettia, Heikkilä kuvailee.

Mikaelissa järjestetään meneillään olevalla syyskaudella yhteensä 40 Lippupisteellä myynnissä olevaa konserttia ja tapahtumaa. Tämän lisäksi on lukuisa määrä kokouksia, seminaareja ja yksityistilaisuuksia.

Varauskalenteri näyttää Heikkilän mielestä varsin kiireiseltä loppuvuoden osalta.

– Valtaosa eli noin 60 prosenttia on tilojen ja toimintojen vuokraamista. Ne ovat riskittömiä Mikaelille koska tapahtumajärjestäjänä toimii joku muu.

– Yhteistuotantoja on 30 prosenttia ja ostotuotantoa 10 prosenttia. Näillä helpotetaan ja jaetaan järjestäjän tuotantoriskiä, sekä täydennetään ohjelmistoa monipuolisemmaksi.

Ohjelmatarjonta on ensi keväänkin osalta lähes valmis. Ensi syksyä rakennetaan jo.

– Tavoitteena on kokonaisuus, joka sisältää jotakin jokaiseen makuun ja odotuksiin. Toiveita otetaan vastaan ja niitä toteutetaan mahdollisuuksien ja resurssien mukaan.

Festivaalien kestosuosikkia Popedaa Heikkilä ei kuitenkaan lupaa tuoda esiintymään, koska bändi ei suostu esiintymään istuvalle yleisölle.

– Mikaelin 700-paikkainen Martti Talvela -sali on joissain tapauksissa myös kokorajoite jäähallit ja stadionit täyttäville esiintyjille. Onneksi nekin tekevät kevyempiä kiertueita, joihin mekin sovimme.

Heikkilä aistii, että esiintyjien hinnat ovat nousussa.

– Nyt pitää olla nenää aavistaa, mikä vetää. Lippujen ylihinnoitteluun ei ole varaa. Mutta kristallipalloa ei ole kenelläkään, joten ennustaminen on vaikeaa.

Juha Heikkilä on toiminut yli 30 vuotta kotimaisessa kulttuuri- ja viihdemaailmassa monenlaisissa rooleissa.

Hän on ollut muusikkona, instrumenttinaan piano ja muut kosketinsoittimet sekä sovittajana ja kapellimestarina lukuisissa konsertti-, show- ja teatterituotannoissa. Lisäksi hän on toiminut kiertuetuottajana, artistimanagerina, ohjelmamyyjänä sekä pyörittänyt äänitysstudiota.

Nähdäänkö toimitusjohtaja vielä esiintymässä Mikaelin lavalla?

– Keikalle en enää taida lähteä, aikansa kutakin. Mäntyharjun kesäteatterissa olen useana vuonna sovittanut musiikin, kasannut bändin ja soittanutkin. Se on mukavaa puuhaa.

Kake Randelin naapurista patistaa silloin tällöin säestämään johonkin.

Musiikkiteknologiaa, notaatiota sekä pianonsoittoa Heikkilä opettaa yhä kansalaisopistossa.