Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähisuhdeväkivalta jättää pitkät jäljet kehoon ja mieleen – Mikkeliläinen toimittaja Riina-Maria Metso käsittelee uudessa kirjassaan sitä, mitä tapahtuu väkivaltaisen suhteen jälkeen

Hän tuli huoneen poikki, tarttui minuun ja sanoi, että nyt sä lähdet jäähylle. Tappelin vastaan. Olin kuin tiikeri: raavin, potkin, pidin oven karmeista ja jopa verhoista kiinni. Muistan, miten verhot lähtivät aina mukana.

Muistan myös miltä tuntuu, kun pää iskeytyy terassin lattiaan. Sen hetken, kun parin sekunnin ajan miettii, kuolenkohan minä. Parin minuutin ajan kirjaimellisesti näkyy lintuja ja tähtiä, aivan kuten sarjakuvissa.

Sitten siitä herää ja ymmärtää, että tässä minä olen, hengissä.

Näin kertoo 44-vuotias Jenni kokemuksistaan mikkeliläisen toimittajan Riina-Maria Metson uudessa kirjassa Pahuuden jälkeen – Kuinka toipua narsistisesta parisuhteesta (Atena, 2022).

Kirja kokoaa yhteen kirjailijan ja neljän muun lähisuhdeväkivaltaa kokeneen tarinat ja nostaa näkyviin myös huonommin tunnetun henkisen väkivallan.

Metso käsitteli väkivaltaisia parisuhteita aiemmin vuonna 2018 julkaistussa teoksessaan Miksi se ei vain lähdeVäkivaltainen parisuhde ja miten siitä pääsee irti. Kirjoista kumpikin pohjautuu osittain kirjailijan omiin kokemuksiin.

Uudessa kirjassaan Metso keskittyy siihen, mitä tapahtuu väkivaltaisen suhteen jälkeen.

Metson ei ollut tarkoitus kirjoittaa toista kirjaa, mutta ensimmäisestä kirjasta seurannut palauteryöppy sai hänet tarttumaan aiheeseen uudelleen.

–Saamistani viesteistä nousi esille se, miten vaikeaa toipuminen väkivaltaisesta suhteesta on, Metso kertoo.

Väkivaltaisen ja narsistisen suhteen uhri kokee monesti olevansa täysin yksin. Eroon liittyy usein valtava ulkopuolisuuden tunne ja ajatus, ettei tästä voi päästä koskaan eteenpäin.

Fyysisellä väkivallalla voi tappaa, mutta henkisellä saa ihmisen tappamaan itsensä.

Kirjoillaan Metso haluaa antaa lukijoille tiedon, että he tulevat selviämään.

Toipuminen ei kuitenkaan tapahdu heti seuraavana päivänä erosta, ei seuraavana viikkona eikä vielä pitkään aikaan. Se vie yleensä vuosia.

– Toipumisprosessi on raskas ja pitää sisällään paljon ristiriitaisia tunteita. Tämän prosessin rankkuuden ymmärtävät täysin vain he, jotka ovat itse kokeneet lähisuhdeväkivaltaa.

Metso huomauttaakin, että väkivaltaisesta ja narsistisesta suhteesta eroaminen ei ole sama asia kuin aivan tavallinen ero. Siihen eivät päde perinteiset ”kuinka toivut erosta” -vinkit.

Traumatisoituminen tekee erosta toipumisesta vaikeampaa ja hitaampaa.

Uudessa kirjassa myös traumapsykoterapeutti Jonna Södervall avaa toipumista psykologisten mallien kautta.

– On hienoa, että sain Jonnan mukaan kirjaan. Hän antaa asioille oikeita ja teoreettisia selityksiä. Se voi olla uhrille helpottava asia, Metso uskoo.

Metso on itse kokenut sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa aiemmassa parisuhteessaan, johon hän päätyi avioliittonsa jälkeen

Hänen mielestään henkinen väkivalta on kaikista pahinta.

– Henkinen väkivalta syö minuutta. Se romuttaa uhrin itsetunnon. Sanotaan, että fyysisellä väkivallalla voi tappaa ihmisen, mutta henkisellä saa ihmisen tappamaan itsensä.

Kirjan kirjoittaminen omista väkivaltaisista kokemuksista on rohkea teko kenelle tahansa. Ei ole helppoa antaa kasvoja lähisuhdeväkivallalle.

Myös Metso myöntää miettineensä kirjan kirjoittamista pitkään.

– Ei tämä ollut mikään helppo prosessi. Kirjoittaminen nosti pintaan menneitä kokemuksia ja tunteita. Toisaalta kirjoittaminen on ollut aina ollut minulle sopiva tapa käsitellä asioita.

Metso haluaa olla mukana rikkomassa uskoa siitä, että väkivallan uhri olisi aina nimetön.

– Lähisuhdeväkivalta on yhteiskunnassamme iso ongelma. Jos asiasta vaietaan tai puhutaan kierrellen, silloin annetaan väkivallalle tilaa kasvaa ja voimistua.

Hän painottaa, että väkivaltaiseen suhteeseen voi joutua kuka tahansa. Pahuuden jälkeen -kirjaan on haastateltu sekä naisia että miehiä.

– On väärä oletus, etteivät miehet voisi kokea lähisuhdeväkivaltaa. Väkivaltaa, oli se sitten fyysistä, taloudellista tai henkistä, tekevät niin miehet kuin naisetkin.

Metso kertoo itse toipuneensa vuosien takaisesta suhteestaan kovalla työllä.

Hän uskoo, että jokainen väkivaltaa kokenut hyötyy puhumisesta ja terapiasta, mutta se ei ole kuitenkaan ainut tapa eheytyä.

– Jokaisella on omat keinonsa saada toipumisprosessi alkuun. Näitä erilaisia keinoja avataan myös kirjassa.

Metson kirjoja on myydään kirjakaupoissa ympäri Suomen sekä useissa verkkokaupoissa. Kirjoja on saatavilla myös ääni- ja e-kirjana.