Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Verkkokauppa kannattelee myös kivijalkaa – Mikkelin Valokuvausliike menestyy onnistuneen strategiavalinnan ansiosta

Mikkelin Valokuvausliike on kamera-alan erikoisliikkeenä jo melkoinen harvinaisuus. Yrittäjä Pasi Valjakka kertoo hämmästyttävän tosiasian:

– Meidän kaltaistamme kameraliikettä ei enää löydy Kuopiosta, Jyväskylästä, Lappeenrannasta tai Lahdesta. Ala on keskittynyt muutamalle johtavalle toimijalle. Se tuo meillekin asiakkaita pääkaupunkiseudulta saakka, Valjakka sanoo.

Täsmennetään vielä, että Mikkelin Valokuvausliike lukeutuu noihin johtaviin toimijoihin. Siihen luokkaan perinteikkään mikkeliläisliikkeen on kohottanut reilun kymmenen vuotta sitten tehty onnistunut strateginen valinta; satsaus verkkokauppaan.

Tänä päivänä Mikkelin Valokuvausliikkeen myynnistä 70 prosenttia tapahtuu verkkokaupan kautta. Kameraliike.fi -verkkokauppa työllistää yrityksen yhdeksästä työntekijästä kuusi.

– Muutamat kollegakauppiaat alkoivat kehittää verkkokauppojaan 2010-luvun alussa. Meillä on hyvä verkosto, jossa jaetaan neuvoja ja kokemuksia.

– Siitä se sitten lähti. Miksein järjestämästä verkkokaupan koulutuksesta oli meille iso apu. Miksei on tehnyt muutenkin erinomaista työtä, nytkin on kaksi työntekijää lähdössä Miksein uuteen verkkokauppakoulutukseen.

– Verkkokauppa ei ole koskaan valmis. Ala elää koko ajan, Valjakka sanoo.

Mikkelin Valokuvausliikkeen varastosta löytyy nelisen tuhatta tuotetta ja verkkokaupasta yhteensä noin 6 000 tuotetta.

– Suurin osa lähtee rahtifirmojen kyydissä muille paikkakunnille, Valjakka kertoo.

Valokuvaaminen järjestelmäkameralla on kokenut ison renessanssin.

Mikkelin Valokuvausliikkeen myymälän ilmekin on uudistunut viime vuosina melkoisesti. Valikoimaa on trimmattu, mutta kameramyynti muodostaa silti bisneksen ytimen.

– Jotkut asiakkaat ovat ihmetelleet tuota Kameraliike.fi -logoa, että onko tämä se vanha valokuvausliike ollenkaan. Kyllä yhtiön nimi on edelleen Mikkelin Valokuvausliike, verkkokaupan osoite on kameraliike.fi yrittäjä selventää.

Kamerakauppa on tässä ajassa järjestelmäkameroiden, optiikan ja varusteiden myymistä. Pokkarikamerat ovat jääneet pitkälti historiaan.

– Valokuvaaminen järjestelmäkameralla on kokenut ison renessanssin. Harrastajat ovat valmiita sijoittamaan kalustoon tuhansia euroja.

Ja vielä löytyy niitäkin, jotka luottavat perinteiseen menetelmään.

– Filmillekin kuvataan edelleen. Filmin saatavuudessa vain on ollut pieniä ongelmia viime vuosina kun tuotantomäärät ovat pieniä, Valjakka sanoo.

Pasi Valjakka on toiminut Mikkelin Valokuvausliikkeen yrittäjänä sen jälkeen, kun hän osti yrityksen liiketoiminnan 1990-luvun lopussa isältään Erkki Valjakalta ja tädiltään Eila Hultamolta.

Vuonna 1923 perustettu yritys on ollut Valjakan suvulla 1950-luvulta saakka.

– Aloitin kehittämällä mustavalkofilmejä pimiössä. Hyvin pian minun yrittäjäksi siirtymiseni jälkeen alkoi sitten digitaalikameroiden esiinmarssi. Alussa oli kameroita, joilla oli paljon hintaa ja vähän pikseleitä, nauraa Valjakka.

– Mutta sen alan kehitys on ollut kyllä todella huikeaa. Nykyisillä digitaalikameroilla saa aikaan mahtavaa jälkeä, yrittäjä jatkaa.

Mikkelin Valokuvausliikkeestä löytyy myös muuta kuin kameraoptiikkaa. Liikkeessä on esillä myös kiikareita, kaukoputkia ja tähtikaukoputkia.

– Kamerat ovat silti ehdoton ykkönen, Valjakka sanoo.

100-vuotisjuhlavuosi on pian edessä. Juhlasuunnitelmista Valjakka ei vielä kerro.

– Niistä myöhemmin. Jotain kyllä keksitään.

Yrittäjä kiittelee henkilökuntaansa, joka on hänen mukaansa täysillä onnistuneen liiketoiminnan takana.

– Minä annan työntekijöille mahdollisuudet ja yhdessä määritellään suuntaviivat. He voivat toteuttaa itseään tässä työssä, Valjakka kehuu.

Hänellä on vielä yksi viesti mikkeliläisille.

– Se, että paikalliset ihmiset ostavat paikallisilta yrityksiltä, on todella tärkeää. Vain sillä tavalla mikkeliläiset eurot päätyvät mikkeliläistä elämää pyörittämään.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.