Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote lievensi perheiden koronaohjeistuksia – Oireettomat perheenjäsenet voivat mennä varhaiskasvatukseen, kouluun tai töihin, vaikka joku perheestä sairastuisi

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote on muuttanut perheitä ja talouksia koskevia suosituksia koronatartuntoihin liittyen.

Niitä perheen tai talouden jäseniä, jotka ovat oireisia ja joilla on kotitestillä tai terveydenhuollon testillä osoitettu koronavirustartunta, suositetaan pysymään kotona vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Tämä osa suosituksesta on säilynyt ennallaan.

Ne perheen tai talouden jäsenet, jotka ovat oireettomia, voivat osallistua varhaiskasvatukseen, kouluopetukseen tai työpaikalla työskentelyyn. Kotitestin tekemiselle tai terveydenhuollon testiin hakeutumiselle ei ole tarvetta, ellei oireita ilmene. Tämä oireettomia koskeva osuus suosituksesta on lieventynyt.

– Jos kontaktien välttäminen ja etätyön tekeminen on oireettomille perheenjäsenille mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa, niin se on toki viisas ratkaisu taudin leviämismahdollisuuksien vähentämiseksi, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Nyt on liikkeellä paljon muutakin flunssaa kuin koronan aiheuttamaa.

Koronavirustartuntojen herkkyyden vuoksi on suositeltavaa, että oireettomat perheen tai talouden jäsenet välttävät lähikontakteja oireisen ja tartunnan saaneen kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin osalta Gärdström muistuttaa, että lapsen tai nuoren voinnin arviointi on keskeisintä sairauspoissaoloista päätettäessä. Mieliin pitää palauttaa toimintamalleja koronaa edeltävältä ajalta.

– Nyt on liikkeellä paljon muutakin flunssaa kuin koronan aiheuttamaa. Nyrkkisääntö on se, että jos on kuumeeton ja limaton ja ennen kaikkea jaksaa osallistua koko päivän, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun mennä. Sitä ei satunnainen yskiminen tai aivastaminen estä

On myös hyvä pyrkiä selvittämään, onko taustalla koronavirustartunta. Siihen melko luotettavan vastauksen saa kotitestillä. Lapset voivat olla hyvinkin lieväoireisia koronatartunnoissaan.

– Siinä vaiheessa, jos tavallisenkin flunssan oireet verottavat yöunia ja jaksamista, on syytä jäädä kotiin lepäämään, Gärdström sanoo.

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, Essote suosittelee oireiselle henkilölle kotona pysymistä viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta tai kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Oireettomien perheen tai talouden jäsenten ei tarvitse tehdä kotitestiä tai hakeutua terveydenhuollon koronatestiin. Oireettomien ei tarvitse myöskään jäädä pois varhaiskasvatuksesta, koulusta tai työpaikalta.

Oireettomille Essote suosittelee kuitenkin kontaktien välttämistä tai etätyön tekemistä, jos se on mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa.

Tietoa koronasta Essoten alueella: https://www.essote.fi/korona/