Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin uusi kaupunginjohtaja ei ota messiaan viittaa hartioille - "Asiat pitää tehdä yhdessä", sanoo Janne Kinnunen

Mikkelin uusi kaupunginjohtaja Janne Kinnunen sanoo, että Mikkelin talouden tasapainotus ja vetovoiman lisääminen vaatii päätösten viemistä eteenpäin.

– Mikkelissä on tehty oikeita valintoja. Niitä pitää vain lähteä toteuttamaan.

– En ole messias. Yhdessä nämä asiat on keskusteltava, ja virkajohtajana sitten vien asioita siihen suuntaan, johon on päätetty mennä, sanoo Kinnunen.

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginjohtajavaalista maanantaina. Loppusuoran kolmen ehdokkaan ryhmä, Kinnunen, FCG Oy:n johtava asiantuntija Timo Nousiainen ja Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska, valikoitui pitkän väännön jälkeen.

Kinnunen löytyi, kun kaupunki käytti ulkopuolista rekrytointipalvelua. Kinnunen sai valtuustossa selkeän tuen, 41 ääntä, Nousiainen kuusi ja Simoska neljä. Kinnusen puolesta puhui myös ulkopuolinen arviointi, jonka tuloksia ei anneta julkisuuteen.

– En oikein osannut odottaa mitään, joten on hienoa, että on noin suuri luottamus, sanoo Kinnunen.

Omistuksen myynti voi olla ratkaiseva käänne, mutta talouden oikaisu vaatii muutakin.

Kun vielä syyskuun puolivälissä spekuloitiin Timo Halosen jatkolla, valtuustokäsittely päätti nämä pohdinnat.

Virkavaali oli suljettu lippuäänestys, joten tarkkaa tietoa äänten jakautumisesta ei ole.

Äänestyksessä Kinnunen sai keskustan, SDP:n ja kokoomuksen tuen. Perussuomalaiset kannattivat Nousiaista. Simoska sai ääniä vihreiltä.

Kinnunen sanoo, että Viitasaari on hänelle tärkeä paikka, mutta ”tuntuu myös siltä, että yhdeksässä vuodessa on antanut kaiken ja että Mikkelissä on haasteita”.

Haasteita riittääkin. Mikkelin talousnumerot ovat tylyjä. Verotulot näyttävät siedettäviltä, mutta sote-menot rasittavat.

Alijäämää on 33,6 miljoonaa, kuluvan vuoden talous päätyy nykyarvion mukaan lähes 19 miljoonan euron alijäämään ja budjettiraami on ylittymässä 2,5 miljoonaa.

Kinnusta luonnehditaan asialliseksi ja rauhalliseksi virkajohtajaksi, ei mitenkään räiskyväksi.

Päättäjät peräsivät uudelta johtajalta suunnannäyttämistä, elinvoimajohtajuutta ja monialakonsernin johtamista.

Talouden oikaisussa Kinnunen puhuu ”tasapainoisesta strategiasta” ja on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, esimerkiksi energiaomistuksen myymisen.

– En näe osaomistuksen myynnille esteitä, jos se on ainoita legitiimejä keinoja talouden tasapainotukseen.

– Omistuksen myynti voi olla ratkaisevakin käänne, mutta talouden oikaisu vaatii muitakin keinoja.

Kinnusen siviilielämä on sellaisessa asetelmassa, että hän on valmis myös muuttamaan Mikkeliin.

Ykkösvirkamies vaihtuu kaupungintalon virkahuoneessa näillä näkymin vuodenvaihteen tienoilla, ja kaupunginjohtaja Timo Halosen aika varsin vaiheikkaan eroprosessin jälkeen päättyy.