Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kultainen vasikka nousee teatterin näyttämölle – Mikkelissä nähdään päivitetty versio Maria Jotunin klassikkoteoksesta

Ensimmäinen maailmansota on päättymässä, pörssi on vasta perustettu ja houkuttelee ihmisiä tavoittelemaan rikkauksia. Liikemies Jaakko Hongan kanssa naimisiin mennyt Eedit on tympääntynyt taloudellisesti tiukkaan arkeen.

Samaan aikaan Jaakon työnantaja osoittaa lisääntyvää kiinnostusta Eeditiä kohtaan tarjoten vapautta ja taloudellista riippumattomuutta.

Kumpi vie voiton, rakkaus vai raha?

Maria Jotunin Kultainen vasikka kuuluu Suomen rakastetuimpiin ja esitetyimpiin komedioihin.

Pian näytelmähistorian järkäleestä päästään nauttimaan meillä Mikkelissäkin, kun raikastettu versio klassikkonäytelmästä saa ensi-iltansa Mikkelin teatterin suurella näyttämöllä tulevana lauantaina 24. syyskuuta kello 18.

Kultainen vasikka -komedianäytelmä on kuvaus rahan välttämättömyydestä ja häikäisystä.

Näytelmän keskeisiä teemoja ovat naisen ja miehen välinen suhde sekä naisen asema yhteiskunnassa.

Jotuni kirjoitti Kultaisen vasikan jo vuonna 1918, mutta klassikkonäytelmän maineen se sai vasta toisen maailmansodan aikaan.

Mikkelissä nähdään näytelmän päivitetty versio, jonka on sovittanut ja ohjannut pitkän linjan teatteriohjaaja Tero Heinämäki.

Näytelmässä on paljon väriä, iloa ja naurua, mutta myös rakkauden kaipuuta ja haikeutta.

Heinämäki kertoo tiivistäneensä Jotunin alkuperäistekstiä aika lailla, mutta säilyttäneensä näytelmän hengen, tarinan ja muun muassa kielen, jota ei ole suotta riisuttu ja lähdetty muokkaamaan nykypäivän kieleksi.

Heinämäki kertoo, että näytelmä pysyy suurimmilta osin epookissa, mutta mukaan on tuotu myös uudenlaisia näkemyksiä.

– Olen jättänyt Jotunin tekstistä ainakin neljäsosan paatosta pois ja korostanut komediallisuutta.

– Ylimääräisiä rönsyjä on karsittu niin, että tarina oikeasti etenee sen sijaan, että jauhettaisiin samaa asiaa.

Jotunin alkuperäisteoksen aiheet naisten asemasta ja rakkauden ja rahan kirpeästä yhdistelmästä ovat pinnalla tänäkin päivänä. Ne osuvat ja uppoavat sielun sopukoihin edelleen.

– Se antaa tähän nykyaikaan tietynlaisen kehyksen. Onni, raha ja rakkaus on aika klassinen yhdistelmä. Se on ollut historiassa osuva aihe ja on sitä edelleen.

Eeditin roolissa nähtävä mikkeliläinen konkarinäyttelijä Tuuli Anikari korostaa, että vaikka kyseessä on viihteellinen näytelmä, kyseessä ei ole puhdas naurukomedia.

– Ei pidä odottaa sellaista täydellistä lauantai-illan hahhahhaa-meininkiä. Tässä näytelmässä on paljon väriä, iloa ja naurua, mutta myös rakkauden kaipuuta, haikeutta ja hyvin vakaviakin elämänpohdintoja, Anikari summaa.

Eeditin aviomiestä Jaakko esittää Tuomas Turkka. Eeditin vanhempien Katariinan ja Hermannin rooleissa nähdään Risto Kopperi ja Ismo Sievinen. Lahja-siskoa esittää Riina Uimonen.

Muut näyttelijät ovat Marjaana Manninen, Vintte Viitanen, Janne Kyyhkynen sekä Marjo-Riikka Romo.

Lavastuksista vastaa Veli-Matti Itkonen, puvustuksesta Tarja Kopperi, valo- ja videosuunnittelusta Janne Pajarinen ja äänisuunnittelusta Marko Luukkonen. Tarpesitosta vastaa Mari Heinonen.

Kultaisen vasikan harjoitukset aloitettiin pienimuotoisesti jo keväällä, mutta intensiivisemmäksi harjoitusrytmi kävi elokuun puolivälissä.

Vieraileva ohjaaja Heinämäki kehuu työryhmää lämpimästi.

– Meillä on ihan loistava miehitys. On ollut mukavaa ja hauskaa tehdä töitä tämän porukan kanssa. Kun talossa on ollut hyvä ilmapiiri, on ollut helppoa heittäytyä itsekin höpöttelemään niitä näitä, Heinämäki naurahtaa.

Kultainen vasikka on Tero Heinämäen ensimmäinen ohjaustyö Mikkelin teatterille.

Heinämäki omaa pitkän ja monipuolisen taustan teatteritaiteesta. Hän on muun muassa työskennellyt Joensuun kaupunginteatterin johtajana ja ollut perustamassa Kulttuuriyhdistys KoHoa Seinäjoelle.

Kultainen vasikka -näytelmän ensi-ilta Mikkelin teatterin suurella näyttämöllä 24. syyskuuta kello 18. Liput: www.lippu.fi.