Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomakoti on yhä useammalle ympärivuotinen kakkosasunto – mökin saa myös täydellisenä avaimet käteen -palveluna luvituksesta loppusiivoukseen

Suomalainen käyttää kesäasunnostaan mielellään sanaa mökki. Kesämökin käsite on kuitenkin muuttunut voimakkaasti viimeisten vuosikymmenien aikana.

Se näkyy myös loma-asuntorakentamisessa. Yhä useampi haluaa loma-asunnostaan ympärivuotisesti asuttavan ja kaikilla mukavuuksilla varustetun.

– Voi sanoa, että 80 prosentissa meidän rakentamistamme loma-asunnoissa on kaikki mukavuudet ja niiden keskikoko alkaa olla tuollaiset 80 neliömetriä.

– 40-neliöisten perusmökkien rakentaminen hartiapankkisysteemillä alkaa olla jo aika vähäistä, arvioi Honkarakenne Oy:n hirsitalomyyjä Eero Tikanoja.

Mukavuutta haetaan myös rakentamisen puolella. Niin halutessaan loma-asunnon hankkija ei tarvitse kuin tontin. Kaiken muun saa ostopalveluna.

– Me teemme tarvittaessa kaiken, rakennuslupien hakemisesta rakennussuunnittelun kautta loppusiivoukseen asti. Asukkaan ei tarvitse kuin painaa enteriä, Tikanoja sanoo.

Rakennusprojektin hinnan saa tarjouksessa sentilleen tietoonsa.

– Ja asiakkaalle pakettiratkaisu voi olla monellakin tavalla edullisempi, etenkin jos hän asuu muualla kuin Mikkelin seudulla.

– Me pystymme etsimään ja kilpailuttamaan tehokkaammin aliurakoitsijat ja hoitamaan myös lupa- ja tarkastusasiat sujuvammin. Se säästää aikaa ja rahaa, Tikanoja perustelee.

Täyden palvelun tilaavalle asiakkaalle kesäasunnon neliöhinnaksi Tikanoja laskee 80-neliöisessä mökissä 3 500-4 000 euroa.

Lupabyrokratia on monen hankalaksi kokema, mutta välttämätön vaihe rakentamisessa. Usein se vie myös aikaa.

Tikanoja sanoo, että Mikkelissä asiat ovat parantuneet viime aikoina selvästi.

– Mikkelin rakennusvalvonta on saanut ihan ansaittuakin kritiikkiä, mutta nyt siellä tuntuu olevan ihan uudenlainen vaihde tekemisessä. Täällä on hyvät rakennustarkastajat ja asiat sujuvat nyt paljon nopeammin ja asiakaslähtöisemmin, kiittelee Tikanoja.

– Se on kuitenkin sanottava, että monessa ympäristökunnassa lupa-asiat hoituvat vieläkin sutjakkaammin, hän lisää.

Loma-asuntorakentaminen on myös muuttunut ympärivuotiseksi. Sen katkaisevat oikeastaan vain alle 20 asteen valahtavat pakkaslukemat.

– Niissä lämpötiloissa alkaa kalusto rikkoutua. Rakentaminen myös hidastuu ja kallistuu, jos joudutaan käyttämään esimerkiksi pakkaslaadun betonia perustusten tekoon, kuvailee Tikanoja.

Honkarakenteen Mikkelin toimistolla kauppa on käynyt, vaikka kokonaisuutena loma-asuntokauppa on hieman hiljentynyt.

– Meillä on koko ajan 14 kaveria rakentamassa ja siihen alihankkijat päälle. Se tosin on sanottava, että nyt ostavat mökkejä yli 50-vuotiaat, jotka ovat elämässä siinä vaiheessa, etteivät koronnousut vaikuta talouteen. Nuorempia ostajia on vähemmän, Tikanoja kuvailee.

Nyt mökin tilaava joutuu varautumaan siihen, ettei vielä ensi kesänä välttämättä pääse terassille istuskelemaan.

– 4-5 kuukaudessa saa talopaketin tehtaalta. Rakentamiseen menee kuitenkin pidempään ja nyt on esimerkiksi meillä niin paljon tekemistä, että asiakas joutuu väkisinkin jonottamaan, ennen kuin rakentamaan päästään.

– Toistaiseksi asiakkaat ovat yleensä jaksaneet odottaa. Vaikka onhan joku puolitoista vuotta pitkä aika, Tikanoja myöntää.

Aurinkopaneelit ovat lisänneet suosiotaan energian hinnan noustessa ja ympäristötietoisuuden kasvaessa. Se näkyy Honkarakenteellakin.

– Tänä vuonna tehtyihin loma-asuntoihin on tehty huomattavan paljon aurinkopaneeliasennuksia. Moni jättää kuitenkin mökkinsä talveksi kylmilleen eikä halua maksaa siltä ajalta korkeita siirtomaksuja.

– Samaa viestiä tulee nyt aurinkopaneelien myyjiltä. He sanovat, että kysyntä on räjähtänyt käsiin, kuvailee Tikanoja.