Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Tämän päivän kirjakauppa palvelee monenlaisia asiakkaita – Mikkelin Suomalaisessa Kirjakaupassa on tarjolla muutakin kuin kirjallista hyvinvointia

Kirjakauppa-ala on kokenut viime vuosina ison rakennemuutoksen.

Sen huomaa, kun saapuu Mikkelin Suomalaiseen Kirjakauppaan kauppakeskus Stellassa. Ensimmäisen kerroksen myymälätilassa tulee vastaan Marimekkoa ja marmeladia sekä erilaisia lahjatavaroita. Mutta kirjoja vähemmän.

Suomalaisen myymäläpäällikkö Anu Loukoila kertoo, mistä on kysymys.

– Kirjakauppa muuttuu, koska asiakkaiden käyttäytyminenkin muuttuu. Pelkkä kirjojen myynti ei enää riitä, vaan meidän pitää tarjota myös muuta.

– Ajattelemme asian niin, että lukeminen vaikuttaa suoranaisesti ihmisen hyvinvointiin. Sen täydennykseksi tarjoamme muitakin hyvinvointituotteita, kuten esimerkiksi laadukkaita ja ympäristöystävällisiä kauneus- ja terveystuotteita.

– Ei näitä asioita kannata ajatella liian ahtaasti. Kirjakauppaan mahtuu monenlaista tavaraa. Moni asiakas, esimerkiksi kesäasukkaat, on ihastuksissaan, kun meiltä saa tuliaisetkin mukaan, Loukoila sanoo.

Kirjamyynti on kuitenkin edelleen Suomalaisen perusta.

– Yläkerrasta löytyy iso valikoima kirjoja. Ja jos ei sieltä löydy haluttua teosta, me tilaamme sen asiakkaalle ilman ylimääräisiä kuluja, jos kirja vain kuuluu Suomalaisen tilausvalikoimaan. Nopeimmillaan kirja tulee muutamassa päivässä, Loukoila sanoo.

Nykyajan kirjakauppa on myös nettitilausten noutopiste. Suomalainen.com -verkkokaupasta tilattuja tuotteita noudetaan Stellan myymälästä päivittäin.

Alkusyksyn sesonkituotteisiin kuuluvat myös oppikirjat. Vaikka niitä käytetään yhä enemmän digitaalisina versioina, moni haluaa edelleen koulu- ja muut oppikirjansa painettuina ja niitä liikkuu suuria määriä etenkin elokuussa.

Kirjakaupan iso syksy alkaa kuitenkin isänpäivästä. Kustantamot ajoittavatkin syksyn isot julkaisut niin, että niitä ehditään hakea ensin isänpäiväksi ja vähän myöhemmin joulupukin konttiin.

– Nyt jo näkee ja kuulee myymälässä, että kirjoja tutkitaan siinä mielessä, että sopisiko tämä sille ja sille lahjaksi, Loukoila sanoo.

Syksyn odotetuimmista kirjauutuuksista Loukoila nostaa esille muutaman.

Päivi Lipposen romaani Toivon että tapaamme on jo herättänyt kiinnostusta. Jari ja Kati Tervon kirja Ukko on puolestaan hieno tarina siitä, miten koira voi muuttaa perheen elämän.

– Myös Liza Marklundin uutuus sekä The Rasmus -yhtyeen tarina kuuluvat varmasti syksyn kysytyimpiin kirjoihin.

Mikkelin kirjasyksyyn kuuluu myös Mikaelissa 8. marraskuuta järjestettävä Rakkaudesta kirjallisuuteen -ilta, jota isännöi Erkki Liikanen.

– Sinne on tulossa kiinnostavia kirjailijavieraita, kuten Olli Jalonen, Petra Poutiainen ja Antti Heikkinen, joiden uutuudet tietysti esitellään myös, Loukoila vinkkaa.

Kirjakaupassa asioiva on viime vuosina havainnut muutoksia myös siinä, miten asiakas otetaan vastaan.

– Hyvä, asiantunteva ja asiakkaan huomioiva palvelu on meille erittäin tärkeä juttu. Haluamme, että meille tullaan ikään kuin kylään. Kysymme, mikä kiinnostaa ja autamme, jos apua tarvitaan. Mutta kyllä meillä saa edelleen tutkia kirjoja hyllyjen välissä ihan rauhassakin.

– Se on sellainen fiilisjuttu. Me pyrimme siihen, että meillä on hyvä tunnelma ja että meillä käymisestä jää mukava olo, Loukoila sanoo.

Juttusarjassa esitellään paikallisten kivijalkaliikkeiden palveluja.