Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on viimeistään syytä lopettaa ylenpalttinen suihkussa lotraaminen – kerrostaloasukas säästää energiaa vahtimalla lämpimän veden käyttöä

Energian hinnat nousevat nyt rajusti eikä tasaantumisvaihetta ole hetkeen näkyvissä.

Nousevat energiakustannukset heijastuvat kaikkien kansalaisten elinkustannuksiin, kun sähkön, kaukolämmön ja liikennepolttoaineiden hinnat kohoavat.

Omakotiasukkaat varautuvat nyt ostamalla polttopuita ja aggregaatteja sekä vaihtamalla mahdollisuuksien mukaan sähkö- tai öljylämmityksestä edullisempaan vaihtoehtoon.

Mutta mitä voi tavallinen kerrostaloasukas tehdä? Miten hän voi vaikuttaa siihen, että asumisen energiankulutus pienenisi?

Vastaus kuuluu: monellakin tavalla.

Mikkeliläisen isännöintiyhtiö Reimin toimitusjohtaja Asko Laukkanen antaa yksinkertaiset ohjeet, joilla jokainen asukas voi vaikuttaa taloyhtiönsä lämmityslaskuun ja tätä kautta välillisesti siihen, kuinka suuret korotuspaineet yhtiövastikkeelle tai vuokralle on.

Laukkanen nostaa ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi vedenkäytön.

– Ja nimenomaan lämpimän käyttöveden. Säätelemällä esimerkiksi sitä, miten paljon käyttää lämmintä vettä, pystyy kerrostaloasukas vaikuttamaan ihan suoraan oman taloyhtiönsä kokonaisvedenkulutukseen, neuvoo Laukkanen.

Hyvä, lähes jokaista koskettava esimerkki on suihkussa käyminen. Suihkussa kuluu huomaamatta merkittävä määrä vettä ja lämmitysenergiaa, koska suihkussa kuluvasta vedestä noin 60 prosenttia on lämmintä.

Jos suihkussa viettää aikaa 20 minuuttia, kuluu vettä reippaat 240 litraa vettä. Viiden minuutin suihkussa selviää selvästi pienemmällä vedenkulutuksella. Suihku kannattaa myös sulkea saippuoimisen ajaksi.

Auto ei karkaa, vaikka piuha ei olekaan kiinni jatkuvalämmitteisessä tolpassa

Jos on ostamassa uutta astian- tai pyykinpesukonetta, kannattaa vertailla laitteiden vedenkulutuksia, jotka ilmenevät energiamerkin tiedoista.

Tiski- ja pyykkikoneita kannattaa myös käyttää järkevästi. Vajaita koneellisia ei kannata pestä ja vähän likaisille vaatteille voi riittää pelkkä tuuletus tai lyhyempi tai viileämpi pesuohjelma.

Kodin lämpötilojen tarkkaileminen on Laukkasen listalla seuraavana.

– Kodin oleskelutiloissa ei tarvita kuin noin 21-22 asteen lämpötilaa. Jos kotona tuntuu liian lämpimältä, kannattaa olla yhteydessä talonhoitoyhtiöön, Laukkanen sanoo.

Sama koskee myös kerrostalon yhteisten tilojen ja rappukäytävien lämpötiloja.

– Nyt syksyllä kelien viiletessä menee aina tietty aika siihen, että lämpötilat saadaan kohdalleen. Mutta jos pidempään tuntuu siltä, että tuuletusikkunoita pitää pitää auki, säädöt eivät ole kohdallaan, Laukkanen ohjeistaa.

Tuuletettaessa kannattaa käyttää ristiintuuletusta, eli avata vastakkaisilta seiniltä ikkunat. Termostatti on syytä laittaa tuuletuksen ajaksi kiinni-asentoon.

Myös ikkunoiden ja parvekeovien tiivisteet kannattaa syynätä, koska rikkinäiset tiivisteet aiheuttavat vedontunnetta ja lämpöhukkaa. Tiivisteiden vaihto on yleensä osakkaan vastuulla.

Ilmanvaihto on myös oleellinen asia.

On syytä olla yhteydessä huoltoyhtiöön, jos sisimmän ikkunalasin sisäpintaan tiivistyy kosteutta tai suihkun jälkeen kylpyhuoneen peiliin tiivistyneen kosteuden haihtuminen kestää yli kymmenen minuuttia.

Asiat eivät ole kohdallaan myöskään, jos ruoankäryt jäävät asuntoon, vaikka keittiössä on liesituuletin tai muu ilmanpoistojärjestelmä tai huoneen ilma tuntuuko tunkkaiselta tultaessa ulkoa sisälle.

Asunnoissa saattaa olla erilaisia ilmanvaihtotyyppejä. Jos huoneistossa on painovoimainen ilmanvaihto, on huolehdittava siitä, että korvausilmaventtiilit on säädetty oikein vuodenajan mukaan.

Koneellisen poistoilmanvaihdon toimivuuden voi testata kokeilemalla, pysyykö paperiarkki kiinni poistoilmaventtiilissä. Jos pysyy, ilmanvaihto toimii.

Myös tässä tapauksessa on syynättävä, ovatko korvausilmaventtiilit säädetty oikein vuodenajan mukaan.

– Ilmanvaihtoa on syytä käyttää tarpeen mukaan. Poissaolo- tai yötuuletustiloja on hyvä käyttää, samoin ilmanvaihdon tehostusta, suihkun, saunan tai pyykinkuivatuksen yhteydessä, Laukkanen listaa.

Jos asunnossa on lämmön talteenottojärjestelmä, on tärkeää myös huolehtia, että järjestelmän kesä- ja talviasentoja käytetään ajankohdan mukaan.

Sähkön osuus on lämmitykseen verrattuna suhteellisen pieni kerrostaloasukkaan kulutuksessa, vain noin kymmenen prosenttia, mutta jotain voi tehdä silläkin sektorilla.

Huoneiston oman saunan lämmityskertojen vähentäminen kuivausrummun käytön vähentäminen sekä mahdollisen sähköisen lattialämmityksen lämpötilan säätö auttavat vähentämään sähkönkulutusta.

– Eikä auto karkaa, vaikka piuha ei olekaan kiinni jatkuvalämmitteisessä tolpassa, muistuttaa Laukkanen.

Jutun lähteenä on käytetty myös Motivan ohjeita kerrostaloasukkaille.