Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelangeloissa jokainen saa olla oma itsensä – 15-vuotiaaseen taideyhdistykseen mahtuvat ammattilaiset ja harrastelijat

Sinisen talon tarvikevaraston uumenista kuuluu hersyvää naurua ja puheensorinaa.

Kun huikkaan tervehdykset eteisaulasta, puhe katkeaa ja esiin astuu kaksi iloista naista. He ovat taideyhdistys Mikkelangeloiden puheenjohtaja Raili Mustajärvi ja varapuheenjohtaja Heli Seppänen.

On aika istahtaa hetkeksi alas ja käydä läpi yhdistyksen kuulumisia.

Mikkelangeloilla on meneillään erityinen vuosi, sillä yhdistys täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Sen kunniaksi yhdistyksen väki on koonnut Mikkelin pääkirjaston yläaulaan juhlanäyttelyn nimeltä Rakkaudesta taiteeseen – jo 15 vuoden ajan.

Syyskuun 25. päivään saakka avoinna oleva näyttely on yhdistyksen jäsenten yhteinen puristus, ja se pitää sisällään monipuolisesti erilaisia teoksia vuosien varrelta. Näyttely onkin ikään kuin taitteellinen läpileikkaus Mikkelangelot ry:n historiasta.

– Teoksia tulee esille noin kolmekymmentä. Mahdollisesti mukana on taidetta ihan yhdistyksen alkuajoilta, Seppänen paljastaa.

Mikkelangelot ei ole elänyt varjoissa tähänkään saakka. Iso osa mikkeliläisistä osaakin varmasti yhdistää Mikkelangelot myös aiempiin näyttelyihin, joita yhdistys on pitänyt vuosien mittaan ahkerasti eri puolilla kaupunkia.

Mutta millainen yhdistys näyttelyiden takana toimii?

Seppäsen ja Mustajärven mukaan Mikkelangeloiden toiminta on paljon puhuttua matalan kynnyksen tekemistä. Mukaan on tervetullut kuka tahansa.

– Täällä ei vertailla eikä arvostella. Jokainen saa tehdä juuri sellaista taidetta kuin tahtoo, olla oma itsensä, Seppänen sanoo.

– Vinkkejä saa toki halutessaan, mutta niitä ei missään nimessä tuputeta, Mustajärvi lisää.

arvostella.

Kaksikko painottaa, että yhdistykseen sopivat niin taiteen lujat ammattilaiset kuin vasta-alkajatkin. Aiempaa kokemusta taiteen tekemisestä ei tarvita.

– Joissakin tapauksissa voi olla niinkin, että innostus taiteiluun puhkeaa kunnolla vasta täällä meidän kanssamme, Seppänen virnistää.

Yhdistyksen päämajana on toiminut vuodesta 2016 saakka Maaherrankadun Emolan puoleisessa päädyssä sijaitseva vanha puutalo, jota kutsutaan sen ulkovärityksen mukaan Siniseksi taloksi.

Siellä tehdään taidetta porukalla melkein jokaisena viikonpäivänä.

Yhdistyksen toimintaa ovat myös muun muassa maalausretket, taiteilijatapaamiset ja reissut taidenäyttelyihin. Erilaisia kurssejakin on vuosittain tarjolla, ja ne ovat kaikille avoimia.

– Ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen osallistuakseen kursseillemme. Maksettavaksi tulee yleensä vain materiaalikorvaus, Mustajärvi sanoo.

Myös kuukausittain vaihtuvat taidenäyttelyt ovat kaikille kävijöille avoimia. Niitä voi mennä katsomaan maksutta. Näyttelyt on koottu Mikkelangeloiden jäsenten teoksista.

– Jos liittyy yhdistyksen jäseneksi, pääsee osallistumaan näyttelyihin ja saa samalla näkyvyyttä. Seinille sopii useammankin taiteilijan teoksia samanaikaisesti, vinkkaa Mustajärvi.

Palataan juhlavuoden kunniaksi takaisin aikaan, jolloin kaikki sai alkunsa.

Taideyhdistyksen historia juontaa juurensa vuoteen 2007. Tuolloin kaksi mikkeliläistä taiteilijaa Sirkka Lindroos ja viime syksynä edesmennyt Peter Kaun havahtuivat ongelmaan, ettei kaupungissa toimi harrastelijoillekin sopivaa taideyhdistystä.

Kumpikin oli miettinyt, että Mikkelin seudulle pitäisi saada harrastajataiteilijoiden ja -käsityöläisten yhdistys, jossa siihen asti yksin työskennelleet ihmiset voisivat jakaa kokemuksiaan ja touhuta yhdessä rakkaan harrastuksen parissa.

Lindroos ja Kaun yhdistivät voimansa ja alkoivat ottaa tarpeellisia yhteyksiä.

Yhdistys sai nimensä italialaisen renessanssitaiteen yleisneron mukaan, kävihän nimestä myös ilmi yhdistyksen kotipaikka.

Mikkelangelot ry merkittiin yhdistysrekisteriin 15 vuotta sitten syyskuun 17. päivä.

Tällä hetkellä yhdistyksessä on reilu 70 jäsentä.

Joukossa on niin kuvataiteilijoita, muotoilijoita kuin käsityön harrastajiakin.

Useamman kerran viikossa kookoontuvissa taideryhmissä voidaan yhtä hyvin tehdä maalaustaidetta kuin askarrella.

– Meille kaikille on täällä tilaa ja lisääkin sopii. Erityisen kiva olisi saada lisää nuorempaa väkeä joukkoomme, Seppänen sanoo.

Miten toimintaanne sitten pääsee mukaan?

– Laittamalla sähköpostia tai tulemalla tutustumaan. Ei siinä sen kummempia vaadita, Mustajärvi päättää.

Mikkelangeloiden sähköpostiosoite on mikkel.angelot@gmail.com. Lisätietoa yhdistyksestä löytyy nettisivuilta http://www.mikkelangelot.net. Yhdistyksen jäsenmaksu on 40 euroa vuodessa, opiskelijoille 20 euroa vuodessa.