Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiv-tartunnan voi saada myös Mikkelin yössä – jopa kolmasosa ei tiedä saaneensa taudin

Noin yksi kolmasosa HIV-tartunnan saaneesta ei tiedä tartunnastaan, kertoo Essoten infektioylilääkäri Sakari Vuorinen. Toimiva lääkitys poistaa pitkälti tartunnan ja taudin etenemisen vaaran, mutta tietämättä kannettu tauti saattaa kuitenkin tartuttaa.

Essoten ja Itä-Suomen alueelle on kirjautuneena muutama sata HIV-tartunnan saanutta henkilöä. Koska tartunnat ovat tiedossa, myös lääkitys on kunnossa. Seurannan ulkopuolelle jäävät ihmiset voivat kuitenkin levittää tautia.

– Esimerkiksi Mikkelin yöelämässä on olemassa aivan merkittävä vaara saada tartunta suojaamattoman seksin välityksellä, Vuorinen toteaa.

– Erityisen tartuttavia ovat tuoreen tartunnan saaneet ja pitkään tautia tietämättään poteneet henkilöt.

HIV-tartunta on mahdollinen sekä miehelle että naiselle ja diagnooseja saavat niin vanhukset kuin nuoret.

Tartuntaa ei voi päätellä kumppanin sukupuolen tai elämäntavan perusteella.

– Tartuntaa ei voi mitenkään päätellä kumppanin sukupuolen tai elämäntavan perusteella.

Vuorinen nimeää matkustamisen osalta riskimaiksi Venäjän, Thaimaan, Baltian maat, Saksan sekä Espanjan.

– Venäjän ja Thaimaan osalta HIV:n esiintyvyys on korkea ja erityisen suuri ongelma huumeita käyttävien sekä maksullista seksiä harjoittavien keskuudessa.

HIV-testiä suositellaan kaikille seksuaalisesti aktiivisille kansalaisille – etenkin, jos yhdynnät ovat olleet suojaamattomia tai niitä on ollut useita.

Testausta suositellaan myös niille, joilla on todettu jokin muu sukupuolitauti tai veriteitse tarttuva virus kuten hepatiitti B tai C.

Testiin voi hakeutua julkisen tai yksityisen terveydenhuollon vastaanoton kautta ja julkisella puolella testi on yleensä mahdollista tehdä nimettömästi.

– Nimen antaminen helpottaa huomattavasti hoitoon ohjausta, Vuorinen huomauttaa.

–Diagnoosin tehnyt lääkäri lähettää tartunnan saaneeksi epäillyn keskussairaalain infektiosairauksien poliklinikalle.

HIV-tautia on mahdollista ehkäistä omalla toiminnalla.

– Kaikkien seksin välityksellä tarttuvien mikrobien osalta tartunnan ehkäisy perustuu siihen, että muistaa suojaamattomaan seksiin voivan liittyä tartunnan ja pitää kondomeja saatavillaan, Vuorinen neuvoo.