Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kahden katsastuksen taktiikalla – vasta Kuusamossa selvisi ettei autossa mitään vikaa ollutkaan

Toyotani kävi katsastuksessa jokunen aika sitten. Kun autolla on ikää yli kymmenen vuotta, alkaa katsastus kieltämättä jännittää.

Taktiikkani oli kuitenkin ollut tähän saakka toimiva – ensin vuosi- tai määräaikaishuolto, sitten katsastustarkastus ja viimeisenä huoltofirma käyttää auton leimalla.

Tällä kertaa homma ei mennyt niin kuin Strömsössä. ”Ei se nyt kuitenkaan päässyt jostain syystä läpi”, tuumasi mies huoltoliikkeen tiskin takana, kun menin noutamaan ajopeliäni. Huokasin syvään ja nielaisin muutaman kirosanan.

Takatukivarren nivelessä oli jotain häikkää, katsastusmiehen mukaan väljyyttä. Vikaa ei oltu huomattu huollossa, vaikka auto kuulema syynättiin tarkoin läpi.

Onneksi ei sentään napsahtanut ajokieltoa.

Seuraavana päivänä nimittäin lähdimme ajokilla odotetulle Kuusamon reissulle.

Perillä lähdin selvittämään, missä auto kannattaisi laittaa kuntoon ja paljonko lysti maksaa. Useammassakaan kuusamolaisessa huoltoliikkeessä ei osattu varmuudella sanoa, mikä osa tulisi loppupeleissä vaihtaa. Katsastusmiehen käsiala oli hieman suttuinen.

Lopulta päädyin kysymään neuvoa paikalliselta katsastusasemalta. Arvelin, että siellä jos jossain osattaisiin neuvoa eteenpäin.

Auto otettiin suoraan sisään tutkittavaksi. Kun katsastaja kolusi koslan pohjaa työvälineineen pitkän tovin, olin rehellisesti sanottuna melko varma, että jotain on pahemminkin pielessä.

Työn päätteeksi mies ilmoittikin, ettei autossa ole mitään vikaa. Hänen arvionsa mukaan Mikkelin asemalla oli mahdollisesti käytetty raskaille ajoneuvoille tarkoitettua tärytintä, jonka avulla saadaan näkyviin kaiken maailman väljyydet, ne olemattomatkin.

En ole perillä täryttimistä enkä nytkyttimistä, mutta selitys kuulosti loogiselta.

Koko kuviosta hämmentyneenä vielä varmistelin, että onhan kaikki takuulla kunnossa. Omaa tai toisten turvallisuutta kun ei voi mitata rahassa. Katsastusmies vakuutti, että autossa on kaikki hyvin. Ei muuta kuin leima paperiin.

En halua syyttää ketään vilungista. On täysin mahdollista, että koko ruljanssi sai alkunsa yksinkertaisesta inhimillisestä virheestä.

Olen kyllä kuullut tarinoita, joissa ilkikuriset katsastusmiehet saattoivat vielä jokunen vuosikymmen sitten antaa hylsyn aivan piruuttaan. Itse olen sen verran nuori kuljettaja, ettei omalle kohdalle ole osunut moisia kauhukokemuksia. Eikä tämäkään tapaus ihan siihen kategoriaan mene.

Oli sitten niin tai näin, niin hivenen erikoinen juttu joka tapauksessa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden toimittaja.