Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anttolassa lisätään yhteisöllisyyttä kalasoppalautasen ääressä – Ravintola Rysässä kokoonnutaan yhteiselle lounaalle kahdesti kuukaudessa

Kalasoppa maistuu entistäkin paremmalta, kun sen nauttii mukavassa porukassa. Sitä mieltä ovat ainakin Anttolan ravintola Rysään viime keskiviikkona kokoontuneet lounastajat, jotka kehuivat vuolaasti paitsi maittavaa ruokaa myös hyvää seuraa.

Ruokailun lomassa keskusteltiin päivänpolttavista aiheista ja jutusteltiin niitä näitä. Astiat kilisivät, puhe sorisi ja välissä naurukin raikasi. Tunnelma oli lämmin ja iloinen. Kenenkään ei tarvinnut syödä yksin.

Ravintola Rysässä on alettu järjestää kahdesti kuukaudessa keskiviikkoisin yhteisöllisiä ja kaikille avoimia kimpparuokailuja.

Niissä osallistujat saavat kymmenen euroa maksavan lounaan hinnalla myös uusia tuttavuuksia, juttukavereita ja mukavaa tekemistä.

Essoten, ravintolayrittäjän ja paikallisten toimijoiden suunnittelemien tapahtumien varsinaista kohderyhmää ovat ikäihmiset, mutta myös nuoremmat toivotetaan ilomielin tervetulleiksi tilaisuuksiin.

– Ei meillä mitään alaikärajaa ole, päinvastoin. Olisi mukavaa saada koolle eri-ikäisiä ihmisiä. Se varmasti lisäisi yhteisöllisyyden tunnetta entisestään, uskoo tapahtumien koordinoinnin vastuulleen ottanut Reijo Hämäläinen Anttolan asukasyhdistyksestä.

Toista kertaa tänä vuonna järjestettyyn tapahtumaan osallistui viime viikolla viitisentoista ruokailijaa.

Se kertoo siitä, että sana yhteisestä lounastusmahdollisuudesta on alkanut levitä. Toki mukaan mahtuisi vielä kosolti enemmänkin väkeä.

Olisi mukavaa saada koolle eri-ikäisiä ihmisiä.

– Katsotaan, saataisiinko seuraavalla kerralla toinenkin sali täyteen. Se olisi oikein mukava juttu, pohtii ravintola Rysässä työskentelevä Hilkka Närvänen.

Ruokailujen oheen on järjestetty myös pientä ohjelmaa, joista vastaavat paikalliset toimijat ja yhdistykset. Ohjelma voi olla esimerkiksi yhdistyksen toiminnan esittelyä, liikuntaa tai musiikkia.

Tänä vuonna tapahtumissa esittäytyvät ainakin vanhustyön keskusliitonkorjausneuvoja Ismo Kortman, Eläkeliiton Anttolan yhdistys, Anttolan Martat sekä Anttolan Maa- ja kotitalousseura.

Viime viikon tapaamisessa käytiin läpi Anttolan asukasyhdistyksen keskeiset kuulumiset ja suunnitelmat.

Tavoitteena on, että kimpparuokailut jatkuvat Anttolassa myös ensi keväänä.

– Sinne otetaan vastaan ohjelmaehdotuksia. Käytännössä ohjelma voi olla mitä tahansa, kannustaa Hämäläinen.

Essoten tukipalvelujen kehittämisasiantuntija Anne Loposen mukaan kimpparuokailujen tavoitteena on ylläpitää ja lisätä eteläsavolaisten ikäihmisten toimintakykyä, osallisuutta ja valinnanvapautta.

– Yhteisöllinen ruokailu tarjoaa mahdollisuuden yhdessäoloon ja keskusteluun.

– Tavoite on myös tukea ravitsemusta, sillä seurassa ruoka maistuu paremmin, Loponen tietää.

Kimpparuokailut eivät ole Mikkelin alueella kokeilussa ensimmäistä kertaa.

Vastaavanlaisia tapahtumia on järjestetty alueella aiemminkin, muun muassa Kimpassa syömään – ikääntyvien yhteisöllinen ruokailu -hankkeen tiimoilta vuonna 2018. Hanketta vetivät Essote ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

– Hankkeen aikana toteutettiin useita kokeiluja, ja nyt osin samat yrittäjät ovat uudelleen lähtemässä toimintaan mukaan. Essote on halunnut olla mukana käynnistämässä yhteisöllisiä ruokailuja koronan aiheuttaman tauon jälkeen, Loponen taustoittaa.

Seuraavaa yhteisöllinen ruokailu järjestetään Rysässä keskiviikkona 14. syyskuuta. Ohjelmassa on Eeva Heinämaan vetämä vertaisohjaajan jumppa. Ruokailut alkavat jokaisella kerralla kello 12.30.

– Toiveena olisi saada sali täyteen, iloista keskustelua ja mukavia hetkiä, toivoo Hämäläinen.

Tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

– Ja kannattaa vinkata kaverillekin, Hämäläinen kannustaa.