Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkaa te viisaampia kuin minä, opasti Olli Jokinen Kalevankankaan liikuntakoululaisia – Jukurivalmentajan oma koulunkäynti katkesi, kun liigaura alkoi

Laittakaa itsenne kokonaan likoon koulussa, urheilussa ja kaikessa, mitä teette.

Näin lausui Mikkelin Jukurien liigajoukkueen päävalmentaja Olli Jokinen, 46, Kalevankankaan urheiluluokkien ja urheiluakatemian opiskelijoille.

Jokinen oli kutsuttuna vieraana kertomassa opiskelun merkityksestä urheilu-uran rinnalla.

Kokenut jääkiekkoammattilainen sanoi olevansa iloinen siitä, että niin moni nuori haaveilee ammattimaisesta urheilijan urasta.

– Unelmat ovat tavoittelemisen arvoisia. Valitettavasti ne kuitenkin toteutuvat elämän mittaiseksi uraksi vain aniharvoille, ”OJ” korosti.

Jokinen kertoi kasvaneensa kotona Kuopiossa selkeään arvomaailmaan. Sen mukaan koulu on otettava vähintään yhtä suurella innolla ja vakavasti kuin urheilu.

– Koulutehtävät oli suoritettava, ennen kuin sai lähteä urheilua harrastamaan.

Hän suoritti peruskoulun kunnialla, keskiarvolla 8,2. Lukio-opinnotkin olivat alkamassa.

– Koulunkäynti jäi, kun KalPan liigajoukkueen venäläisvalmentaja vakuutti perheeni ja minut. Hyppäsin tavoittelemaan ammattilaisuraa.

– En ole siis hyvä esimerkki. Kehotan teitä toimimaan viisaammin kuin minä, Jokinen painotti.

Jokinen ylsi juniori-ikäisenä ammattilaiseksi kotimaisessa liigassa. Nuorena aikuisena käynnistyi parikymmentä vuotta kestänyt menestyksekäs ammattilaisura Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä.

Kehittyminen ja muutos lähtee jokaisesta itsestään.

– Olin onnekas. Säästyin loukkaantumisilta, kehityin ja menestyin.

– Kielitaito ei ollut kaksinen uran alkuvaiheessa. Peruskoulupohjalta ja kovalla työllä englanninkielikin alkoi sujua.

Omista kokemuksistaan oppineena Jokinen kannusti ja kehotti Kalevankankaan nuoria hoitamaan koulunkäynnin ja opiskelun kunnianhimoisesti ja tunnollisesti.

– Olette liikuntaluokkalaisina etuoikeutetussa asemassa. Te saatte harrastaa ja kehittyä mielilajissanne, osana koulunkäyntiä ja opiskelua.

– Olette avainasemassa ja esimerkkeinä, tuoden oman panoksenne koulunne arvokkaaseen työhön.

Jokinen sanoi, että mitä nuorempana ymmärtää koulunkäyntiin keskittymisen ja panostamisen, sitä helpompaa on varmasti jatkossa.

– On opittava olemaan hetkessä läsnä. Kehittyminen ja muutos lähtee jokaisesta itsestään. Ei riitä, että vanhemmat ja opettajat ymmärtävät.

– Laittakaa itsenne täysillä peliin. Haastakaa myös koulua, opettajia, vanhempianne ja läheisiänne.

Jokinen myönsi, ettei tunne kovin hyvin nykyistä suomalaista koulutuspolkua, koska on asunut parikymmentä vuotta pääosin Yhdysvalloissa.

– Suomessa ja varmaan muualla Euroopassakin puhutaan jo 15-16 -vuotiaille jääkiekosta ammattina.

– Olen iloinen siitä, että teillä on liikuntaan erikoistuvaa toimintaa tässä koulussa. Arvostan myös täkäläisen urheiluakatemian toimintaa ja mahdollisuuksien tarjoamista urheiluun panostaville nuorille.

Ammattilaiseksi pääseminen ei ole Jokisen arvion mukaan lahjakkaalle nuorelle erityisen vaikeaa.

– Ammattilaisena pärjääminen onnistuu kuitenkin menestyksekkäästi vain harvoilla. Olen ollut siinä suhteessa onnekas.

– Asettakaa te kalevankankaalaiset tavoitteeksi, että vähintään toisen asteen koulutus on saavutettu, ennen kuin lennähdätte maailmalle, valmentaja päätti.

Vuonna 1978 syntyneen Olli Jokisen perhe oli liikunnallinen ja urheilullinen. Isä-Matti pelasi ja valmensi KalPassa. Hän pelasi kausilla 1975-77 Jukurien 1. divisioonajoukkueessa.

Ollinkin ammattilaisura alkoi KalPa:ssa jo 18-vuotiaana, hänen noustuaan junioreista seuran edustusjoukkueeseen.

Jokinen varattiin Los Angeles Kingsiin vuonna 1997. Hän pelasi kaikkiaan kymmenessä NHL:n seurassa vuosina 1997-2017. Pelaamassaan 1 231 NHL-ottelussa hän kirjasi huikeat 321 maalia ja 429 syöttöä.

Suomen maajoukkueessa hän on saavuttanut kolme olympia- ja kuusi MM-mitalia sekä U20-nuorten maailmanmestaruuden.

Peliuransa jälkeen Jokinen ryhtyi valmentajaksi. Hänen perustamassaan South Floridan akatemiassa harjoitteli 12-18 -vuotiaita nuoria eri puolilta maailmaa.

Koulua ja siellä pärjäämistä arvostettiin akatemiassa. Jokaisen opiskelijan edellytettiin saavuttavan 2,5 keskiarvon, joka vastaa Suomen 7,5 keskiarvoa. Viiden vuoden aikana akatemiassa harjoitteli ja opiskeli 500 nuorta.

98 prosenttia heistä jatkoi opiskelua yliopistossa tai jossain muualla ammattiurheilun ulkopuolella.