Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

31 vuoden remonttiputki – Galleriarin kiinteistön värikkääseen historiaan voi tutustua viikonloppuna avautuvassa näyttelyssä

Jos Ari Hännisen perheen kotitalo osaisi puhua, olisi sillä varmasti monta tarinaa kerrottavana.

Värikkään historian omaava rakennus on seisonut jykevästi paikoillaan Kasarminkadulla jo kunnioitettavat 90 vuotta.

Mikkeliläiset tuntevat valkorapatun talon tänä päivänä parhaiten 23 vuotta sitten perustetusta taidegalleria Galleriarista ja sen kyljessä vielä muutaman vuoden kauemmin toimineesta kehystämöstä.

Moni ei saata tietää, että vuonna 1932 rakennetussa talossa on aikoinaan toiminut leipomo ja kauppa.

Sekin saattaa olla joillekin yllätys, että talo on hirsirakenteinen ja alun perin suunniteltu puupintaiseksi.

Talossa on huikeasti neliöitä, kaikkiaan noin 600. Niistä noin puolet on taidegallerian käytössä ja loput asuin- ja varastotilana. Alakerrassa vuokralla on mikkeliläinen kuvataiteilija.

Perhettä talossa asuu kolmessa sukupolvessa. Ari asuttaa vaimonsa Merjan kanssa kaksiota talon toisessa päädyssä, toisessa huoneistossa asuu tytär Anna-Katri perheineen.

– Ostimme Merjan kanssa talon kolmessa osassa, ensimmäisen osan heti 90-luvun alussa. Käytännössä voisi sanoa, että takana on 31 vuotta remonttia, nauraa Hänninen.

Hänninen ei paljoa liioittele kertoessaan historiallisen talon mittavasta remontti- ja kunnostusurakasta, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä.

taloa sillä asenteella, että tämä on seuraavat sata vuottakin tässä.

Pienempiä ja suurempiakin korjauksia on tehty vuosittain. Talo on suojelukohde, ja Hänninen haluaa pitää sen viimeisen päälle kunnossa.

– Jatkuvasti on jotain korjattavaa, se alkaa käydä harrastuksesta. Hoidan taloa sillä asenteella, että tämä on seuraavat sata vuottakin tässä.

Kuluneen kesän Hänninen käytti käytännössä kokonaan talon kunnostamiseen. Rappaukset on uusittava viiden vuoden välein, ja nakki napsahti tälle vuodelle.

– Samalla ehostettiin 62 ikkunapokaa, korjattiin aita ja sun muuta. Kesän aikana kului noin tuhat litraa käsirappauslaastia ja 140 litraa maalia, mies laskeskelee.

Jos Galleriarin kiinteistön historia kiinnostaa, on siihen mahdollista päästä tutustumaan tarkemmin seuraavien viikkojen aikana.

Galleriarin keskikerroksen pienemmässä näyttelyhuoneessa avataan tulevana lauantaina rakennuksen historiaa valokuvin esittelevä näyttely.

Hänninen toivoo, että mikkeliläiset osallistuisivat näyttelyn kokoamiseen.

– Jos joltakin löytyy vanhoja valokuvia, maalauksia tai muuta talon historiaan liittyvää materiaalia arkistosta, ottaisimme niitä mielellämme lainaan näyttelyn ajaksi, hän kannustaa.

Viikonloppuna Galleriarissa on luvassa muutakin ohjelmaa. Lauantaina ja sunnuntaina galleriassa järjestetään vanhan taiteen myyntimarkkinat.

– Ideana on, että mikkeliläiset voivat itse tulla myymään vanhaa taidetta. Samalla voi löytää itselleenkin jotain mukaan. Emme peri myydyistä teoksista provisioita, Hänninen taustoittaa.

Markkinat ovat avoinna lauantaina kello 10–14 ja sunnuntaina kello 11–17.

Myyntipaikat tulee varata viimeistään tämän viikon perjantaina. Paikkamaksu on 20 euroa.

Vanhan taiteen markkinat on tarkoitettu yksinomaan muiden taiteilijoiden teosten myymiseen. Myyntiin ei siis tule viedä omaa tuotantoaan.

Taiteilijoille tarjoutuu mahdollisuus myydä omia vanhoja teoksiaan Galleriarissa 6.–1. syyskuuta välisenä aikana, jolloin gallerian vintillä on avoinna Taiteilijoiden varastontyhjennys -niminen näyttely.

Näyttelyyn voi viedä 50 euron suuruista osallistumismaksua vastaan esimerkiksi näyttelyistä ylitsejääneitä teoksia.

Galleriassa on syyskuussa esillä lisäksi Hännisen oman taidekokoelman teoksia.

Näyttely on ripustettuna Kasarminkatu 3:n historiasta kertovan näyttelyn tapaan koko kuukauden.

Vanhan taiteen myyntimarkkinat Galleriarissa 3.–4.9. Myyntipaikan voi varata tapahtumaan sähköpostilla galleria@galleriari.fi tai soittamalla Ari Hänniselle, 0505185199.