Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastonmuutoksen uhat puhuttavat Duodecim-seminaarissa Mikkelissä – Erkki Liikanen ja Hannele Korhonen asiantuntijavieraina

Mikkelin Duodecim-seura täytti sata vuotta vuonna 2021. Koronarajoitusten nyt hellitettyä Seura järjestää juhlaseminaarinsa Mikaelissa perjantaina 2. syyskuuta.

Seminaarin otsikko on ajankohtainen ja kaikkia koskettava; Ilmastomuutoksen uhkakuvat.

Puhujina toimivat Ilmatieteen laitoksen tutkimusjohtaja, professori Hannele Korhonen sekä Suomen Pankin edellinen pääjohtaja, Erkki Liikanen.

Liikanen on halunnut säilyttää puheenvuoronsa sisällön yllätyksenä kuulijoille eikä siksi anna siitä tietoja etukäteen.

Professori Korhosen esitys pohjautuu hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n tuoreimpaan ilmastoraporttiin, joka julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa.

Raportin mukaan maapallon keskilämpötila nousee edelleen. Todennäköinen nousu asettuu 1,5-2 asteen välille, mutta Suomi lämpenee todennäköisesti enemmän, jopa 2-3 astetta.

Tällöin Suomessa vallitsisi Pohjois-Saksan nykyilmasto. Talvea ei olisi enää rannikkoseudulla ja Sisä-Suomessakin talvi lyhenisi ainakin kuukaudella ja olisi epävakaisempi.

Etelä- ja Keski-Suomessa kasvaisi kuivuusriski kesäisin.

Korhonen tarkastelee keinoja, joilla ilmaston lämpenemistä voidaan hidastaa.

Ja jotta muutos rajautuisi 1,5-2 asteeseen tulee etenkin fossiilisen energian käyttö minimoida välttämättömimpään.

Teollisuuden tuotantoprosessit täytyy muuttaa vähäpäästöisiksi. Henkilöautoliikenne tulee sähköistää. Tavaraliikenteessä sekä lento- ja laivaliikenteessä on siirryttävä biopolttoaineisiin ja vetyvalmisteisiin.

Maailmanlaajuisessa torjunnassa kustannustehokkainta on tuuli- ja aurinkoenergian lisäys sekä liikenneteknologian uudistaminen.

Valtakunnallinen, 140-vuotias Duodecim-seura on maamme suurin tieteellinen yhdistys. Siihen kuuluu 24 000 jäsentä ja 110 alayhdistystä.

Seura tukee laaja-alaisesti lääketieteen ja terveystieteiden tutkimusta ja opetusta. Se on toimittanut yli sata suomenkielistä oppikirjaa, verkostokursseja sekä yleisöoppaita terveyden omahoitoon.

Seura järjestää myös vuosittaiset Lääketiedepäivät yliopistokaupungeissa.

Mikkelin Duodecim-seuran juhlaseminaari Mikaelissa perjantaina 2.9. klo 16-18. Seminaari on maksuton ja avoin yleisölle.