Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Veturitallit on syytä ottaa hyötykäyttöön osana uudisrakennusta – museoviritykset taitaa olla siellä suunnalla jo nähty

Mikkelin vanhojen veturitallien kohtalosta on jälleen riittänyt puhetta sen jälkeen kun Osuuskauppa Suur-Savo julkisti suunnitelmansa uuden Prisma-hypermarketin rakentamisesta veturitallien tontille.

Jotkut kuntalaiset ovat tuoneet julki huolensa siitä, säilyykö rakennushistoriallisesti arvokas veturitallirakennus Mikkelin kaupunkikuvassa.

Huoli on sikäli turha, että Prisma-hankkeen kaavaluonnoksessa veturitallista ollaan säilyttämässä lähes tuhat neliömetriä sen vanhinta osaa.

Hankkeesta tähän saakka tihkuneiden tietojen mukaan on oletettavissa, että vanha osa on tarkoitus integroida osaksi uutta hypermarkettia. Samalla tavalla on tehty Tampereella, missä vanha veturitalli toimii nyt Torni-hotellin alakerran kokous- ja ravintolatiloina.

Suunnitelma on järkevä. Se säilyttää osan historiallista rakennusta ja antaa sille modernin käyttötarkoituksen kaupallisessa käytössä.

Keskusteluun on jälleen kerran noussut myös se, pitäisikö vanhat veturitallit valjastaa aivan muuhun käyttöön, esimerkiksi jonkinlaisena kulttuurikeskuksena.

Näihin puheisiin voisi sanoa vaikka niin, että sinänsä ihan hyvä idea, mutta jos se olisi edes jotenkin järkevästi toteutettavissa, se olisi tehty jo ajat sitten.

Toisin on käynyt. Veturitalleilla on toki nähty monenlaista kulttuuritoimintaa sen jälkeen kun ne poistettiin alkuperäisestä käytöstä, muttei mitään sellaista, jonka varaan voisi rakentaa mitään pysyvää ja taloudellisesti kannattavaa.

Ei ole kovin todennäköistä, että Mikkeli, jolla ei ole varaa rakentaa tai saneerata kaupunkiin edes säällistä taidemuseota, lähtisi minkään sortin taidekeskusta veturitalleille kehittelemään.

Yhtä utopistista on ajatella, että jostakin löytyisi niin vauras ja avaramielinen ulkopuolinen investori, joka upottaisi hankkeeseen rajusti euroja. Joku tolkku on oltava toiveajattelussakin.

Totta on, että Mikkeli tarvitsisi sekä taidemuseon että kaupunginmuseon. Kummallekin löytyy kuitenkin parempia paikkoja kuin veturitallien alue.

Mikkelin veturitallit säilyvät parhaiten ja järkevimmin osana uutta hypermarkettia. Siinä niistä tulee samanlainen menneen kaupunkikuvan muistomerkki kuin erittäin onnistuneesti suunniteltu ja toteutettu entisen siilotontin kerrostalorakennus. Samalla ne ovat hyötykäytössä, osana uutta rakentamista.

Ainoa oikea paikka uudelle Prismalle on nimenomaan veturitallien alueella. Siellä market ja sen ympärille toivottavasti kehittyvä muukin liiketoiminta avaa erinomaisesti koko sataman alueen laajempaakin kehittämistä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.