Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

50 vuotta | Elämä vei Nina Rasolan sattuman kautta yrittäjän uralle ja menestykseen – RL-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja toivoo Mikkeliltä yritysmyönteistä asennetta

Nina Rasolan ura yrittäjänä alkoi loppukesällä 2000 hyppäyksellä syvään päähän. Oli opeteltava uimaan.

Itävallassa yhteiskuntatieteitä opiskellut 27-vuotias nainen sai puhelimitse tiedon, että hänen Mikkelissä RL-Huolintaa johtanut isänsä oli menehtynyt tapaturmaisesti.

Rasolan kotimatka venyi suorien lentojen puutteessa. Lentokentällä odotellessa hän päätti jatkaa isänsä työtä ja ottaa yrityksen johtoonsa.

– En minä aikaisemmin edes miettinyt yrittäjyyttä. Eivät ne kuorma-autot ja jätteet siinä vaiheessa kiinnostaneet yhtään.

– Sattuma ratkaisi. Tuli sopiva aikaikkuna. Itävallassa pysyminen ei tuntunut ihan luontevalta ja tämä päätös antoi minulle hyvän syyn palata Mikkeliin, 50-vuotispäiväänsä ensi viikolla viettävä Rasola kertaa.

Nuorella yrittäjällä riitti vaikeuskerrointa. Yritys oli lähes konkurssikypsä 1990-luvun lamavuosien ja valuuttalainojen jäljiltä.

– Välillä on pitänyt miettiä, tuleeko tästä mitään. Jos olisin aloittaessa tiennyt, mitä kaikkea tulee eteen, en varmasti olisi lähtenyt koko hommaan!

– Mutta tässä ollaan. Nuorena sanoin ”ei koskaan” kolmelle asialle; yrittäjyydelle, naimisiin menolle ja lapsille. Kaikki ovat toteutuneet! Olenkin opetellut kiertämään kovin jyrkkiä linjauksia, Rasola nauraa.

Rasola on ollut yrittäjä lähes puolet elämästään, 23 vuotta. Hänen johdossaan yhtiö on kasvanut liiketoiminnan laajennuksilla ja yritysostoilla RL-Palvelut Oy -nimiseksi konserniksi, joka tarjoaa jätehuollon ja ympäristöpalvelujen lisäksi siivousta ja kotiapua.

Elämässä pitää olla iloa. Välillä saa myös hullutella.

Toimitusjohtaja Rasola omistaa yrityksen sisarensa Inga Rasolan kanssa.

– Nyt menee hyvin. Kaiken takana ovat uskomattoman ihanat työntekijät ja yhteistyökumppanit, Rasola kehuu. RL-Palveluissa työskentelee noin 40 henkilöä.

– En osaisi tehdä koko ajan yhtä ja samaa. Ehkä minussa on sitä vikaa, että etsiydyn haasteellisiin tehtäviin ja tilanteisiin, yrittäjä nauraa.

Rasolaa kiinnostaa myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Hän on ollut kolmen kauden verran Mikkelin kaupungin teknisen lautakunnan jäsen ja hän pyrki edellisissä vaaleissa kansanedustajaksi Kokoomuksen listoilta.

– Se oli mahtava projekti ja hieno kokemus. Se on minun osaltani kuitenkin nähty, en enää ole siihen lähdössä, hän toteaa.

Suora vaikuttamisen väylä Rasolalla on yrittäjäjärjestötoiminnan kautta. Hän on toiminut Suomen Yrittäjien hallituksessa kuusi vuotta, josta neljä varapuheenjohtajana. Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2015.

Mikkeliä yrittäjän näkökulmasta Rasola luonnehtii ensin aika jyrkästi, mutta loiventaa:

– Mikkelin pitäisi antaa yrittäjien yrittää ja hoitaa omat palvelutehtävänsä. Kaupungin pitäisi luoda mahdollisimman hyvät puitteet yrittämiselle, koska raha tulee kuntaan yrityksistä ja niiden tekemästä työstä.

– Vahvaa julkista sektoria tarvitaan, mutta elinvoiman luovat yritykset. Mitä enemmän täällä on yksityistä yritystoimintaa, joka työllistää ihmisiä, houkuttelee tänne uusia asukkaita ja sitä kautta tekee kaupungin houkuttelevammaksi uusille yrityksille, sitä paremmin Mikkeli voi, yrittäjä linjaa.

Rasola nostaa esille Suomen Yrittäjien ajaman yritysvaikutusten arvioinnin. Sillä pyritään ennakoimaan, miten kunnalliset päätökset vaikuttavat yritysten toimintaan ja työllisyyteen.

– Käytännössä kaikki päätökset vaikuttavat sekä yrityksiin että niiden työntekijöihin. Siihen, miten hyvä kunnassa on yrittää, miten kiinnostava se on muuttoa harkitsevan työntekijän tai yrityksensä kotipaikkakuntaa miettivän yrittäjän näkökulmasta, Rasola taustoittaa.

– Tästä näkökulmasta Mikkelin pitäisi pystyä olemaan nykyistä paljon kiinnostavampi, hän jatkaa.

Vapaa-aikaa Rasola viettää mieluiten perheen kesämökillä Saimaan rannalla. Talvikaudella ajatus irtoaa työasioista laskettelurinteessä ja ennen kaikkea hevosen selässä.

– Käyn Relanderin ponitallilla ratsastamassa, olen ikuinen ponityttö. Ratsastaminen on kokonaisvaltaista hommaa, siinä ei voi ajatella mitään muuta. Minä hoidan mielenterveyttäni ratsastamalla.

– Minulla on myös ihana, laaja ystäväpiiri, jonka kanssa kokoonnutaan ja joskus matkustellaan. Kavereissani on paljon eri-ikäistä porukkaa ja se on suuri rikkaus. Tässä iässä ei parinkymmenenkään vuoden ikäero tunnu missään!

– Minulla on se perinteinen asenne että asialliset hommat hoidetaan ja muuten voi olla kuin Ellun kana. Elämässä pitää olla iloa. Välillä saa myös hullutella.

Nina Rasola viettää merkkipäiväänsä 30. elokuuta perheensä ja ystäviensä kanssa.