Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukureilla on alkamassa kansainvälinen kiekkosyksy – CHL-ottelut alkavat Kalevankankaalla syyskuun alussa

HC Jukurit Oy:n toimitusjohtaja Antti Laakso on positiivisen toiveikkaalla mielellä muutama viikko ennen jääkiekkokauden 2022-23 avausta.

– Takana on seurahistorian menestyksekkäin kausi, joka huipentui liigan runkosarjan kakkossijaan ja ensimmäisiin playoff-peleihin.

– Uuteen kauteen tunnollisesti harjoitellut ja valmistautuva joukkue näyttää myös hyvältä.

Nämä tosiasiat ovat Laakson mukaan vaikuttaneet myönteisesti myös talousnäkymiin. Kausikorttien ja yhteistyökumppanuuksien myynti on sujunut suotuisasti.

– On aika paljon helpompaa elää ja suunnitella tulevaa kuin vuosi sitten. On vähän enemmän viisautta.

– Toivottavasti voisimme elää tulevan liigakauden ilman yleisörajoituksia. Ne ovat parin edelliskauden aikana vaikuttaneet valitettavan paljon ottelutapahtumien sisältöihin ja erityisesti yleisömääriin.

Jukureille uusi kiekkokausi tuo viime kauden menestyksen ansiosta mahdollisuuden pelata kansainvälisiä CHL-otteluja. CHL-sarjassa on mukana 32 eurooppalaista ammattilaisjoukkuetta.

Jukurien alkulohko on kovimmasta päästä: Luulaja on Ruotsin SHL-liigan, Sparta Praha Tsekin liigan ja Aalborg Tanskan liigan kestomenestyjä. Kaikki omaavat vankan kokemuksen CHL:n kansainvälisistä peleistä.

Alkulohkon kuudesta CHL-ottelusta kolme pelataan Kalevankankaan kotihallissa. Nämä ottelut ovat tuoneet Laakson mukaan seuraorganisaatiolle kosolti uudenlaisia toimintoja.

– Paljon on lähes päivittäistä tekemistä, koska kansainvälisellä liigalla on omat sääntönsä ja toimintatapansa.

– Muun muassa kaukalon laidat pitää teipata, ettei näy kotimaisen liigan mainoksia.

Kalevankankaalla CHL-ottelut käynnistyvät 2.9. Luulajan kohtaamisella. Tanskan Aalborg tulee 4.9. ja Tsekin Sparta Praha 4.10.

Vieraspelit ja matkustaminen niihin on Laakson mielestä tuonut järjestelyihin monisäikeistä puuhaa.

Takana on seurahistorian menestyksekkäin kausi.

– Matkustaminen maksaa. Kumppaanuuksilla ja CHL:n tuella rahoitetaan osa kustannuksista.

Jukurit järjestää ensimmäisiin CHL:n vieraspeleihin matkan, johon osallistuu joukkueen, valmennuksen ja seurajohdon kanssa yhteistyökumppaneita.

Reissuun lähdetään 8.9. kohti Luulajaa, jossa ottelu pelataan perjantaina 9.9. Luulajassa yövytään ja lennetään 10.9. Tanskan Aalborgiin, jossa pelataan 11.9. Mikkeliin palataan yölennolla samana iltana. Sparta Prahan Jukurit kohtaa 11.10.

Laakso korostaa, miten merkityksellistä on, että kansainvälisiin kotipeleihin saadaan runsaasti katsojia. Kaikki vastustajat ovat kovaa eurooppalaista tasoa.

– Kausarillakin pääsee katsomaan. Täydet tuvat eivät ole elinehto, mutta hyvä yleisömäärä on monella tavalla tärkeä. Sekä taloudellisesti että kotijoukkueen kannustamiseksi.

– Hienoa, että tällaiseen on päästy pelaamalla, runkosarjan kakkossijalla. Me olemme ammattilaisseura. Lähdetään tietenkin voittamaan.

– CHL-pelejä varten on myös erillisbudjettinsa, Laakso kertoo.

Liigan runkosarjan ja myös CHL-pelit kattavien kausikorttien myynti on toimitusjohtajan laskelmissa sujunut suotuisasti.

– Nyt ylletään noin 1 200 kausariin, kun parilla edelliskaudella myytiin keskimäärin tuhat korttia.

– Kausikorteista nyt kertyvällä noin 400 000 eurolla on iso merkitys seuran talouteen.

Kumppanimyyntikin on 15-20 prosenttia kasvussa.

– Keskeisiä kumppaneita on 16, joissa on pari lisää tulevalle kaudelle.

Jukurien taloustilanne uuden kauden kynnyksellä on Laakson mielestä hyvin tyydyttävä.

– Playoffeihin pääseminen toi kassaan hyvin euroja.

– NHL:n kasvattajaeurot eivät ole vielä tuloutuneet, mutta niitä on tulossa Mikko Kokkosesta, Henri Nikkasesta ja Oskar Salmisesta.

Seuran kokonaisbudjetti on meneillään olevalla tilikaudella 4,5 miljoonaa euroa. Pelaajabudjetti nousee 1,75 miljoonaan euroon nykyisestä 1,5 miljoonasta.

Jukurien palveluksessa on 52 henkilöä, joista pelaajia valtaosa. Laakson johtamalla toimistolla työskentelee seitsemän henkilöä ja yksi Jukurit Shopissa.

Jukurien omistaman hotelli Uusikuun toimintaa luotsaa Ari-Pekka Tiainen. Töissä on myös puolipäiväinen myyjä.

Yleisötavoitteeksi seura on asettanut 2 500-2 800 katsojaa ottelua kohden. Laakso luonnehtii tavoitetta maltilliseksi.

– Toivottavasti menestys jatkuu ja saamme lisää kannustajia Kalevankankaalle. Vaikeinta on ollut miettiä ja keksiä ratkaisuja siihen, miten saadaan katsojia enemmän otteluihin. Pelaajat ja seura tekevät ottelutapahtuman yleisölle.

Jäähalliin on saatu alkavalle kaudelle uudet valonheittimet ja äänentoistoa on parannettu. Se mahdollistaa livehaastattelujen tekemisen aiempaa enemmän.

– Palvelujen tehostamiseen panostetaan vahvasti. Teemapelejäkin on jälleen luvassa, toimitusjohtaja lupaa.

Antti Laaksolla on nyt takana puolitoista vuotta Jukurien toimitusjohtajana ja käynnistymässä toinen kokonainen kausi.

– Olen luonnollisesti vahvasti sitoutunut ja innostunut tästä mahdollisuudesta arvostamani lajin palveluksessa.

– Parasta on tähän mennessä ollut kohdata hienoja persoonia. Upeaa oli kokea ensi kertaa liigan playoffin tunnelma ja fiilis.

Kalevankankaalla kiekkokausi käynnistyy 2.9. Luulajan kohtaamisella CHL:n avauksessa. Liigakausi käynnistyy 14.9. ottelulla Jukurit-Kookoo.