Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avoimen opinnoilla kohti tutkintoa – Mikkelin kesäyliopiston avoimet yliopisto-opinnot voivat olla tie korkeakoulututkintoon sekä nuorille että aikuisille

Kun Pauliina Moilanen haki ensimmäistä kertaa Mikkelin kesäyliopiston avoimiin yliopisto-opintoihin, hänen tarkoituksenaan oli tehdä vain muutama kurssi.

– Suositus lähteä opiskelemaan tuli silloiselta esimieheltä. Olin jonkin aikaa puhunut, että haluaisin tehdä jotain tällaista, hän taustoittaa.

Moilasen päätös lähteä kokeilemaan avoimen opintoja kannatti – opinnot kesäyliopistossa avasivat tien tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon.

53-vuotias Moilanen on aikaisemmalta koulutukseltaan merkonomi.

– Työskentelen Essotella enkä olisi silloisella koulutuksella päässyt etenemään alallani ollenkaan, hän selittää.

Nyt Moilanen opiskelee julkisoikeutta, pääaineenaan hallinto-oikeus. Kandidaatin paperit ovat jo kourassa.

– Myös gradu on viimeisiä viilauksia vaille valmis, hän virnistää.

Moilanen aloitti avoimen opinnot vuonna 2018 ja sai paikan tutkinto-opiskelijana kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2020.

Mikkelin kesäyliopiston avoimet yliopisto-opinnot tarjoavat noin 30 erilaista perus- ja aineopintokokonaisuutta. Kesäyliopistossa voi opiskella esimerkiksi oikeustieteitä, viestintää, logopediaa ja kauppatieteitä.

Opinnot on suunniteltu tutustuttamaan opiskelijoita erilaisiin tieteenaloihin, valmentautumaan valintakokeisiin sekä työkaluiksi uuden oppimiseen.

– Hakemiseen ei ole olemassa vaatimuksia ja opiskelemaan pääsee todella matalalla kynnyksellä, kertoo kesäyliopiston koulutussuunnittelija Tiina Roikonen.

Hakemiseen ei ole olemassa vaatimuksia ja opiskelemaan pääsee todella matalalla kynnyksellä.

Tiina Roikonen

Avoimet yliopisto-opinnot tarjoavat myös mahdollisuuden väyläopintoihin, joiden perusteella voi hakea yliopistoon. Suorittamalla tietyn määrän avoimia yliopisto-opintoja opiskelija voi osoittaa hakukelpoisuutensa tutkinto-opiskelijaksi.

Avoimen väylän kautta eri tutkintoihin valitaan kourallinen opiskelijoita, suoritettujen opintopisteiden ja arvosanojen perusteella.

Moilasen ala on kuitenkin erityisyys – jokainen, joka suorittaa 25 pisteen suuruiset hallinto-oikeuden perusopinnot sekä 35 pistettä yleisistä oikeusjärjestysopinnoista saa hallintotieteistä opiskelupaikan Itä-Suomen yliopistossa.

– Väylällä ei ole kiintiöitä eikä arvosanavaatimusta, Roikonen kertoo.

Roikosen mukaan avoimen yliopiston opinnot ovat väyläopintojen edistämisen lisäksi hyvä mahdollisuus tutustua tiettyyn alaan sitoutumatta siihen pidemmäksi aikaa.

– Avoimen yliopiston opintoja opiskellessa on helpompaa sitoutua pienempään osa-alueeseen kerrallaan. Voihan olla, että ala ei tunnukaan omalta tai siihen ei ole niin paljon aikaa kuin haluaisi.

– Opiskellessa myös yleissivistys kehittyy ja opiskelija saa teknisiä valmiuksia jatkoa varten, Roikonen selittää.

Vaikka suurin osa kesäyliopiston avoimia yliopisto-opintoja opiskelevista on 40–55-vuotiaita, työelämän ohella opiskelevia aikuisia, Roikonen uskoo myös nuorten hyötyvän opinnoista.

– Esimerkiksi jos nuori valmistuu toisen asteen oppilaitoksesta eikä ole selvillä siitä, mille alalle haluaa hakeutua, voi hän hyödyntää välivuoden avoimessa opistossa. Siellä nuori voi kokeilla, mikä ala olisi oma juttu ja kiinnostaako yliopistossa opiskelu ylipäätään.

– Jos opinnot tuntuvat mielekkäiltä, nuori voi jatkaa väyläopintojen suorittamista. Opiskelu ei koskaan mene hukkaan.

– On stressaavaa, että jo toisella asteella pitäisi jo tietää, mitä haluaa. On hyvä myös vähän haahuilla, hän kiteyttää.

Opetus on siirtynyt koronan myötä yhä enemmän ja enemmän verkkoon.

– Tarjoamme joitain luentoja lähiopetuksena, tuutorointia sekä tenttitilat, mutta enimmäkseen opetusta toteutetaan etänä.

Opintoja voi suorittaa myös työn ohella oman aikataulun ja sijainnin mukaisesti.

– Tutkintoon tähtäävän aikuisopiskelijan ei tarvitse muuttaa paikkakunnalta opintojen perässä, vaan opintoja pystyy tekemään pääsääntöisesti etänä. Myös tutkinto-opintoja on mahdollista aikatauluttaa omalta paikkakunnalta käsin, Roikonen selittää.

Avoimen opintoja järjestetään kesäyliopistolla niiden kysynnän mukaan.

– Opetus vaihtelee vuosittain ja samalla tarjonta pysyy tuoreena.

– Pyrimme aina seuraamaan yhteiskunnallista tilannetta ja sitä, millä alalle tarvitaan opintoja, Roikonen täsmentää.

Viimeiseksi Roikonen korostaa sitä, että avoimia yliopisto-opintoja aloittaessa suunnitelmien ei tarvitse olla täysin selvillä.

– Meille tullessa ei tarvitse olla kristallinkirkkaat tavoitteet siitä, mihin haluaa lähteä. Avoimessa voi hyvin hakea työelämätaitoja, pätevöitymistä tai lisäosaamista ja myöhemmin vasta päättää, pitäisikö lähteä suorittamaan tutkintoa.

Mikkelin kesäyliopiston avoimen yliopisto-opetuksen tarjonta www.mikkelinkesayliopisto.fi/avoinyliopisto