Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotakirjallisuustapahtuma vie ihmisen sodan keskelle – Sodan ja rauhan keskus Muistissa pidettävä tapahtuma järjestetään syyskuun lopulla

Sodan ja rauhan keskus Muisti järjestää syyskuussa sotakirjallisuustapahtuman.

Tapahtuma pitää sisällään esityksiä ja keskustelua sotaa koskevasta kirjallisuudesta.

Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman teema on pakolaisuus Suomessa ja maailmalla, ennen ja nyt. Teemaa käsitellään taiteen, tieteen sekä kauno- ja tietokirjallisuuden kautta.

Mukana ohjelmassa on kirjailija Sirpa Kähkönen, kirjallisuudentutkija Ilmari Leppihalme, kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija Olli Löytty, kuvataiteilija Antero Kahila sekä tietokirjailija Lotta Nuotio. Tapahtuman juontajana toimii Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen.

Tapahtumaa on aikaisemmin pidetty Kulttuuritalo Tempossa sekä Päämajamuseossa. Nyt tapahtuma on ensimmäistä kertaa Muistin tiloissa.

– Auditoriomme sopii erinomaisesti tämäntyyppisen tapahtuman järjestämiseen. Auditorion mahtuu 120 henkeä ja totta kai olisi mahtavaa, mikäli saataisiin se täyteen, kertoo Muistin korkeakouluharjoittelija ja tapahtuman viestintävastaava Pinja Uotila.

Tapahtuma tarkastelee pakolaisuutta myös nykypäivän ilmiönä.

Tapahtuma piti järjestää jo vuonna 2020, mutta sitä on jouduttu lykkäämään koronapandemian takia.

– Kun tapahtuma piti alun perin järjestää, oli kulunut 80 vuotta talvisodan päättymisestä ja siitä, kun sadattuhannet suomalaiset joutuivat jättämään kotinsa ja etsimään uuden asuinsijan. Koronan takia tapahtumaa piti siirtää kahdella vuodella ja kun vihdoin pääsemme sen toteuttamaan, teema on valitettavasti ajankohtaisempi kuin aikoihin.

Pakolaisuus on noussut otsikoihin viime aikoina Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sodan myötä miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

– Sotakirjallisuustapahtumassa ei keskitytä ainoastaan suomalaisiin evakkoihin toisen maailmansodan aikana, vaan se tarkastelee pakolaisuutta myös nykypäivän ilmiönä, Uotila kuvailee.

– Koska Muisti on vahvasti rauhan asialla, tuomitsemme Venäjän Ukrainaa kohtaan toteuttaneet sotatoimet.

Uotila toivoo, että tapahtuma herättelee ajatuksia ja saa vieraat viihtymään.

Toivomme jokaisen tapahtumaan osallistuvan viihtyvän ja inspiroituvan.

– Odotamme, että mahdollisimman moni kirjallisuudesta, kulttuurista ja taiteesta sekä historiallisista ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut henkilö löytäisi tiensä syyskuun lopussa Mikkeliin.

– Tapahtumassa esiintymässä on viisi asiantuntijavierasta, joiden puheenvuorojen toivomme toki poikivan ajatuksia ja mielenkiintoisia keskusteluja. Ennen kaikkea toivomme jokaisen tapahtumaan osallistuvan viihtyvän ja inspiroituvan.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkelin kesäyliopisto, Mikkelin seutukirjasto ja Mikkelin kaupungin museot. Tapahtuman aikana kahvila Rauha sekä Muistin oma myymälä ovat auki.

– Muisti-kaupan, eli oman myymälämme kirjallisuustarjonta on jo valmiiksi varsin kattava, mutta tarkoituksena on täydentää valikoimaa vielä ennen tapahtumaa siten, että esiintyjien teoksia olisi mahdollisimman kattavasti saatavilla, Uotila selittää.

Sotakirjallisuustapahtuma Sodan ja rauhan keskus Muistissa 24. syyskuuta kello 10–16. Lippu tapahtumaan maksaa 55 euroa. Lisätietoa ja liput osoitteessa muisti.org/sotakirjallisuustapahtuma