Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelissä on vanhaa ja heikkoa puustoa erityisesti Nuijamiehen alueella – kaupunki seuraa puiden kuntoa ja poistaa niitä säännöllisesti

Äskettäin Mikkelissä riehunut Toimi-myrsky aiheutti paljon aineellista vahinkoa, kun puita kaatui rakennusten ja ajoneuvojen päälle.

Mikkelissä on iäkästä puustoa hautausmailla, puistoissa ja vanhalla kasarmialueella. Moni saattaa miettiä, miten ne kestävät myrskyjä.

Mikkelin Kaupunkilehti kysyi puista, myrskyistä ja niihin varautumisesta kaupungin metsätalousinsinööri Hanna Kangasaholta ja kaupunginpuutarhuri Marko Vuoriselta.

Miten puuston kuntoa seurataan?

– Yleisesti viheralueiden hoitotöiden yhteydessä.

– Puiden hoitoleikkauksen yhteydessä puita tutkitaan tarkemmin. Jos aihetta ilmenee, koulutettu puiden hoitaja eli arboristi tekee kuntotutkimuksen. Sen perusteella päätetään puun hoidosta tai uusimisesta.

Onko puusto jossakin erityisen huonokuntoista?

– Kaduilla huonokuntoisimmat puut ovat Nuijamiestenkadulla, Kasarminkadulla ja Savilahdenkadulla.

– Liikunta-alueella ovat huonossa kunnossa Hänninkentän reunan suuret poppelit. Vanhalla kasarmialueella on huonokuntoisia puita.

Omaisuus tulisi vakuuttaa myrskyvahinkojen varalta.

Onko Mikkelissä suunnitteilla huonokuntoisen puuston raivausta?

– Taajamametsiä hoidetaan vuosittain hoitosuunnitelman mukaisesti kaupunginosittain. Raivausten yhteydessä poistetaan tonttien viereltä huonokuntoisia tai varjostavia puita. Ensi talvena töitä jatketaan Savisillassa ja Launialassa.

– Puistoissa tehdään yksittäisiä puiden poistoja ja niiden korvaamista uusilla. Kirkkopuistossa myrsky halkaisi suuren saarnen ja se jouduttiin kaatamaan. Uusi istutetaan tilalle.

Kuinka paljon poistoja tehdään vuosittain?

– Vuosittain puustoa harvennetaan ympäri kaupunkia lintujen pesimisajan ulkopuolella. Vaarallisia puita voidaan poistaa myös kesällä.

Onko myrskyn jäljiltä vielä puustoa joka joudutaan raivaamaan pois?

– Raivaustyöt jatkunevat elokuun ajan. Korjattava puutavara myydään eteenpäin.

Mihin vaaraa aiheuttavasta puusta voi ilmoittaa?

– Kaupungin asiakaspalveluun, https://www.mikkeli.fi/sisalto/verkkoasiointi/palautelomake

On hyvä kertoa puun lähellä oleva katuosoite tai kadun risteysten väli.

Millaisilla edellytyksillä vaaraa aiheuttava puu poistetaan?

– Kun puu aiheuttaa kaatuessaan henkilövahinkoja tai vaurioita rakennuksille. Vaarallinen puu poistetaan aina.

– Puiden aiheuttama varjostaminen tai roskaaminen ei ole poiston peruste.

Tuleeko poistamisesta asukkaalle kustannuksia?

– Jos puu on kaupungin maalla, kaupunki poistaa puun omilla kustannuksilla. Vuokratonteilla ennen vuotta 2005 tehdyissä sopimuksissa alkuperäiset puut, jotka ovat olleet tontilla kuuluvat kaupungille.

– Tontille istutetut puut ja muu kasvillisuus on tontin haltijan vastuulla.

Miten myrskytuhoihin voi varautua?

– Kiinteistöjen omistajien tulisi vakuuttaa omaisuutensa myrskyvahinkojen varalta. Jos myrskyssä naapurin puolelta kaatuu pihalle terve puu, oma vakuutus vastaa vahingoista. Jos omalta puolelta kaatuu terve puu naapurin pihalle, naapurin vakuutus vastaa vahingoista. Ajoneuvot tulisi vakuuttaa luonnon ilmiöiden varalta.

– Puiden kaataminen ja myrskytuhojen raivaaminen on ammattityötä. Jännityksessä olevien puiden raivaamisessa tarvitaan usein järeä kone. Ammattilaisilla on taito ja tarvittavat koneet.