Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen uskoo yhteistyöhön – "Mikkelin on löydettävä omat vahvuutensa ja uskottava niihin!"

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, valtiotieteen tohtori Pirjo Siiskonen (kesk.) on kesän tunnelmissa seesteisellä mielellä.

Ensimmäinen vuosi kotikaupungin keskeisimpänä luottamushenkilönä on ollut työläs, mutta mielenkiintoinen ja monitahoinen.

– Kun olen tullut tähän luottamustehtävään päivänpolitiikan ulkopuolelta olen saanut ja joutunut perehtymään moniin asioihin uudesta näkökulmasta.

– Eniten on yllättänyt kunnallisen päätöksenteon jähmeys ja monivaiheisuus. Sama asia käsitellään lautakunnassa tai jaostossa, sitten kaupunginhallituksessa ja lopuksi valtuustossa.

Kaupunginhallituksen kokouksissa on hänen mielestään onneksi löydetty Mikkelin parhaaksi tähtäävät linjaukset ja tahtotila.

– Suurin osa valtuustopuolueista jakaa yhteisen näkemyksen talouden kuntoon saattamisesta. Hyvä, että ollaan neuvotteluratkaisuilla sitouduttu.

Parhaaksi onnistumiseksi päätöksenteossa Siiskonen nimeää Patu-prosessin onnistuneet linjaukset, joiden tulosvaikutus käyttötalouteen on toteutuessaan 7,5 miljoonaa euroa.

– Tulevan syksyn aikana Mikkelin energiaomistukset on vihdoin linjattava. Ensi vuoden talousarviossa tavoitteena on positiivinen tai nollatulos.

Hän myöntää, että joihinkin asioihin on ollut totuttelemista.

– Kunnallishallinnossa on omat aikataulunsa kunnallislain puitteissa, kun asioita valmistellaan ja käsitellään eri päätöksentekoelimissä. Jakaantuneet poliittiset ryhmät tuovat myös omat haasteensa.

Eniten on yllättänyt kunnallisen päätöksenteon jähmeys ja monivaiheisuus.

Hän ei lähde vielä arvioimaan kaupunginhallituksen onnistumista.

– Sen aika ei ole ihan nyt. Meillä on isoja asioita ratkottavana syksyn aikana. Ensimmäiseen arvioon olen valmis vasta 2022 vuoden lopussa. Henki on kuitenkin ollut hyvä.

Siiskonen luettelee paljon tavoitteita jäljelle jäävälle valtuustokaudelle.

– Valtuustokauden aikana Mikkelin on löydettävä oma itsensä. Alisuorittamisen on loputtava. Omiin mahdollisuuksiin on uskottava.

– Meillä on loistava sijainti. Yritystoimintaa ja kausiasumista on edistettävä. Koulutus- ja tutkimusosaamista on hyödynnettävä nykyistä enemmän. Kun talous on kunnossa, verotuloja kertyy nykyistä enemmän ja päästään kehittämistyöhön.

– Mikkeliin halutaan muuttaa niin työn kuin vapaa-ajan perässä. Tämän toteutumiseen tarvitaan houkuttelevuutta ja monimuotoisuutta. Mikkelin on toimittava veturina kasvun polulla. Edunvalvonnan on oltava tehokkaampaa.

Siiskonen on harmistunut ja hämmästynyt siitä, etteivät kaupungin kaikki virkamiehet ja luottamushenkilöt ole tiedostaneet sitä, että Mikkeli on kasvanut 30 000 asukkaan pienestä citykaupungista keskisuureksi yli 50 000 asukkaan maaseutukaupungiksi 20 vuoden aikana kuntaliitosten ansiosta.

– Omaa identiteettiä ja erityislaatuisuutta ei tunnisteta, tunnusteta eikä hyödynnetä.

– Tarvitaan positiivisia uutisia, kannustamista ja myönteistä palautetta, kun on aihetta. Negatiivisuutta on turhan paljon esillä. Myönteisiä uutisia ja työpaikkojen, asumisen ja vapaa-ajan kokonaisuus on tuotava markkinoinnissa esille.

Jos Siiskosella olisi käytössään taikasauva, hän laittaisi viipymättä talouden kuntoon, jolloin olisi varaa panostaa kehittämiseen leikkaamisen sijaan.

Hän myös kirkastaisi identiteetin selkeäksi.

– Mikkeli on laaja-alainen mahdollisuuksien maaseutukaupunki, jolla on historiallinen ja tiivis ydinkeskusta.

Hän loisi positiivisen ilmapiirin ja draivia, joka vie eteenpäin.

Uudeksi kaupunginjohtajaksi hän haluaa innostavan ja kehittämishakuisen henkilön.

Kesän viettoon on mahtunut velvollisuuksia mutta myös vapauksia.

– Uutta oli Mikkelin Musiikkijuhlat isäntäroolissa. Hyvin onnistui ja jäi hyvä mieli. Kesäkaudella lomailtiin myös Sampo-puolison kanssa Viron Saarenmaalla.

Heinäkuussa on riittänyt iloista meininkiä kotona Heinälahdessa yhdessä kuuden lastenlapsen kanssa. Eri kokoonpanoilla he ovat olleet mummon ja papan luona. On uitu, saunottu, kalastettu, touhuttu monenlaista, tehty lasten kanssa kasvihuonehommia, valmistettu ja nautittu herkkuruokia.

Omasta jaksamisestaan ja terveydestään Siiskonen sanoo pitävänsä huolta.

– Uintia, puutarhanhoitoa, marjastamista, sienestämistä harrastan kesäkaudella ja vesijuoksua Kyyhkylässä talvikaudella.

– Jos nyt pitäisi ratkaista kuntavaaleihin mukaanlähtö, vastaisin edelleen myöntävästi. Ahkeroimista on riittänyt. Onneksi sitä tehdään kotikaupungin parhaaksi.