Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urpolaan kohoaa Mikkelin historian suurin koulurakennus – Saimaanportin yhtenäiskoulusta tulee yli kaksi kertaa suurempi kuin vanha Urpolan koulu

Urpolassa liikkuva on voinut viime viikkoina havaita, että Saimaanportin yhtenäiskoulun muodot alkavat hahmottua entisen Urpolan koulun tontille, kun ensimmäisiä seinäelementtejä asennetaan.

Rakennustyömaata havainnoiva huomaa myös sen, että Saimaanportin koulusta on tulossa mikkeliläisittäin massiivisen kokoinen rakennus. Valmis rakennus täyttää aikanaan koko entisen koulutontin ja ulottuu lähes koko vanhan hiekkakentän mitalle.

Siitä tulee historian suurin Mikkeliin rakennettu yksittäinen koulurakennus. Kaksikerroksiseen kouluun tulee kerrosalaa yli 12 000 neliömetriä.

Vertailukohteeksi käy Kalevankankaan uusi jalkapallohalli, jonka vastaava mitta on hieman yli 10 000 neliömetriä. Ja vanhaan Urpolan kouluun verrattuna uusi koulu on yli kaksi kertaa suurempi.

Suuren koon taustalla on Mikkelin kaupungin kouluverkkoselvitykseen pohjautuva päätös tehdä Saimaanportin koulusta yhtenäiskoulu.

Valmistuttuaan koulu korvaa Urpolan, Urheilupuiston, Moision ja Olkkolan koulut, joiden yhteensä noin 850 oppilasta sijoitetaan Saimaanportin kouluun. Henkilökuntaa uuteen kouluun tulee noin 100.

Koulurakennukseen tulee perus- ja erityisopetuksen tilat 1.-9. luokille. Sinne sijoittuu myös liikuntasali, kuntosali ja ulkourheilukenttiä. Iltaisin tiloja käyttävät kaupungin nuorisopalvelut, iltapäiväkerhot ja kansalaisopisto.

Rakentamisen kokonaiskustannuksiksi on alustavasti arvioitu 27,5 miljoonaa euroa. Sen on tarkoitus valmistua kevätlukukauden 2024 alkuun mennessä.

Tontin paalutus ulottuu paikoin 20 metrin syvyyteen.

Koko ei aiheuttanut ongelmia suunnittelussa.

– Koulu sopii hyvin suunnitellulle tontille. Alueelle jää vielä hyvin välituntipihaa, pysäköintialuetta ja muita tarvittavia toimintoja, sanoo Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.

Saimaanportin koulu toteutetaan KVR- eli kokonaisvastuurakentamisurakkana. Se tarkoittaa sitä, että urakoitsijaksi tarjouskilpailun kautta valikoitunut NCC vastaa sekä rakennuksen suunnittelusta että toteutuksesta.

– Kaupunki laati tarjouspyyntöön tilaluettelon, jossa oli kuvattu uuden koulun tarvitsemat tilat sekä tarvittava neliömäärä huonekohtaisesti.

– NCC:n palkkaama arkkitehti sai sijoiteltua tarvittavat tilat toimivaksi kokonaisuudeksi. Loppusilaus tehtiin vielä yhdessä kaupungin edustajien kanssa, jolloin esimerkiksi opetustilat, keittiötoiminnot ja ruokahuolto saatiin varmasti käyttäjän kannalta optimaalisiksi.

– Uuden koulun suunnittelussa on hyödynnetty todella laajasti niin kaupungin työntekijöiden kuin ulkopuolisten asiantuntijoidenkin näkemystä, jotta uudesta koulusta saadaan varmasti pitkäaikainen ja toimiva kokonaisuus, sanoo Hyttinen.

Rakentaminen on edennyt aikataulun mukaisesti.

– Ensimmäisen väestösuojan seinävalut on jo tehty ja kahden muun väestösuojan perustuksia tehdään, kertoo Saimaanportin koulun työmaan vastaava työnjohtaja Kari Hokkanen.

Rakennuksen on tarkoitus valmistua kevätlukukauden 2024 alkuun mennessä.

Pisimmällä on tässä vaiheessa ylempänä rinteessä oleva A-osa. Sinne on jo noussut ensimmäisiä seinäelementtejä.

Alemman, entisen hiekkakentän valmistuttuaan lähes täyttävän B-osan kohdalla tehdään perustustöitä. Tässä kohdassa on tullut tähän mennessä ainoa pieni yllätyskäänne, joka vaati lisätöitä.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan rakennus ei vaatinut paalutusta. B-osan kohdalla vastuun tuli kuitenkin sen verran pehmeää maa-ainesta, että sen kohdalle laitettiin noin 200 betonipaalua, Hokkanen taustoittaa.

Lammen rannan maa on pehmeää. Niinpä paalutus ulottuu paikoin 20 metrin syvyyteen eikä sielläkään tullut vielä kalliota vastaan.

– Tämä on hyvä tontti rakentaa. Suurempia kiviä ei ole tullut vastaan ja täällä on työmaaliikenteellekin suorastaan väljät tilat, Hokkanen kehuu.

Tontilla sijaitsevat suuret hiekkakasat ovat peräisin itse tontilta. Yhtään tuotua hiekkaa siellä ei ole.

– Hiekkaa käytetään täyttöaineksena sen mitä tarvitaan ja loput kuljetetaan pois, Hokkanen sanoo.