Eläinlääkärissä käyminen ei ole eläinpotilaallekaan pelkkää kliinistä hoitoa. Eläimellekin lääkärissä käyminen on kokemus, jonka laatu riippuu paljon siitä, miten eläinlääkäri tekee työnsä.
– Haluan toimia niin, että lääkärikäynnistä jää sekä eläimelle että sen omistajalle hyvä mieli eikä käynti ole kenellekään stressaava. Arvostan pitkäaikaisia asiakassuhteita ja pyrin ihmisläheisiin, maalaishenkisiin kohtaamisiin.
– On kunnia saada olla jonkun eläimen eläinlääkäri sen koko elämänkulun ajan, joskus jopa kohdusta hautaan.
– Eläinlääkärinä haluan lukea potilaaksi tulevaa eläintä ja katsoa, miten se reagoi. Usein jo ensimmäisellä käynnillä voidaan opetella omistajan kanssa yhdessä yksinkertaisia keinoja, joilla saadaan esimerkiksi vilkas koiranpentu rauhoittumaan niin, että hoitotoimet saadaan tehtyä mukavasti ja turvallisesti.
Näin sanoo mikkeliläinen eläinlääkäri Suvi Kähkönen-Valtola. Hänen omistamansa Akkavuoren Eläinlääkäri Oy aloittaa toimintansa Olkkolankadulla 15. elokuuta.
Eläinlääkärin ammatti on Kähkönen-Valtolalle kutsumustyö. Hän on työskennellyt Mikkelin kaupungin eläinlääkärinä lähes 20 vuoden ajan. Nyt on koittanut aika tehdä samaa työtä uudella tavalla, itsenäisenä yrittäjänä.
– Haluan olla eläinten kanssa. Vastaanottotyössä se ei kuitenkaan aina onnistu. Työtä leimaa usein kiire, kun hoidetaan akuutteja tapauksia. Eläimet tulevat ja menevät.
– Eläinlääketieteessä ollaan vasta tulossa vaiheeseen, jossa katsotaan myös sitä, miten eläin kokee lääkärissä käynnin, Kähkönen-Valtola kertoo.
Kissa voi stressaantua eläinlääkärissä niin, että se lamaantuu täysin.
Hän kertoo esimerkin.
– Kissa voi stressaantua eläinlääkärissä niin, että se lamaantuu täysin. Silloin se on tietysti lääkärille helppo tutkittava ja hoidettava, mutta eläin itse ei voi hyvin.
Kähkönen-Valtola korostaa eläimen omistajan kanssa tehtävää yhteistyötä.
– Eläintä voi pelottaa vaikkapa kuljetuslaatikon käyttäminen. Siihen voi kuitenkin totuttaa. Käytetään kosketuskohdetta, jota koskiessa kissa saa palkan, herkun tai lelun. Ennen herkun saantia kissa ehdollistetaan johonkin, yleensä käytetään naksutinta.
– Nämä tapahtuvat nopeasti ketjussa. Hiljalleen tätä kosketuskohdetta siirretään laatikkoon sisään. Käytetään siis positiivista vahvistusta eläimen toimiessa oikein, opastaa eläinlääkäri.
Pentujen kanssa on hänen mukaansa mahdollista opetella heti alusta saakka käytänteitä, jotka auttavat hoitoon tulemisessa jatkossakin.
– Niitä voidaan parhaassa tapauksessa opetella menestyksekkäästi vaikka yhdellä käynnillä.
Akkavuoren Eläinlääkäri Oy toimii Olkkolankatu 19:ssa, vanhan ja perinteikkään puisen kaupunkitalon piharakennuksessa. Asuintalo on ollut Valtolan perheen koti kesäkuusta saakka.
– Talo on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja sen historiaan liittyy kaikenlaisia vaiheita. Talo on palanutkin useaan otteeseen ja toimi viimeksi kaupungin ylläpitämänä alkoholistien yömajana. Se oli pitkään tyhjänä ja rappeutui, kunnes edellinen omistaja saneerasi sen pieteetillä, vanhaa kunnioittaen.
Varsinainen eläinlääkärirakennus on uudisrakennus, joka on tehty vanhan piharakennuksen sijoille.
– Tällä paikalla on ollut aikoinaan pika-ajurin hevostalli. Jossakin vaiheessa tiloissa on ollut myös Savon Lihaliike-niminen yritys, sanoo Kähkönen-Valtola, jolle Akkavuoren tienoot ovat jo lapsuudesta saakka tuttuja.
– Olen monta kertaa katsellut, että tuohon piharakennukseen saisi hyvän paikan eläinlääkärin klinikalle.
Toiminta alkaa ajanvarausperiaatteella. Kähkönen-Valtola tekee ainakin näillä näkymin työtä ilman avustajaa.
– Työskentelen pääsääntöisesti arkipäivisin, mutta teen myös kotikäyntejä tuotantoeläinten luokse, ehkä myös satunnaisia ilta- ja viikonlopputöitä. Varsinaista päivystystä tähän ei tule, yrittäjä linjaa.
Akkavuoren Eläinlääkärissä ei ole odotustilaa. Ratkaisulle on syynsä.
– Stressin minimoimiseksi vältämme erilaisten eläinten kohtaamisia. Esimerkiksi kani kokee kaikki muut vieraat eläimet vihollisikseen ja ahdistuu kohtaamisista, havainnollistaa Kähkönen-Valtola.
Ajanvaraukset hoituvat ainakin aluksi puhelimitse. Myöhemmin on tulossa myös sähköinen ajanvarausjärjestelmä.