Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Vegeä lounaspöytään

Tiesittekö, että kasvisruoka ei ole enää opiskelijaravintoloissa erityisruokavalio?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan viimevuotisen linjauksen mukaan

kasvispohjaiset ruoat ja juomat on tarjottavana tasavertaisena vaihtoehtona eläinperäisille tuotteille.

Lisäksi vuodenvaihteen jälkeen kasvisruoan on pitänyt olla ensimmäinen pääruokavaihtoehto korkeakoulujen linjastolla.

Tämä muutos ei tullut minulle järkytyksenä. Suoraan sanottuna en edes huomannut eroa entiseen. Kasvisruoka on ollut helposti saatavilla kaikissa kouluissa, joita olen käynyt. Ero ei siis pistänyt silmiin kampusravintolassa.

Olen opiskeluaikana tottunut myös muihin ylellisyyksiin, kuten kauramaitoon yliopiston kahviloissa. Käytännössä kasvisvaihtoehdoista oli tullut minulle itsestäänselvyys.

Mikkelin lounasravintolat rikkoivat tämän kuvan lähes täysin. Monessa paikassa ruoka on hyvää ja laadukasta, mutta listalta harvemmin löytyy lihattomia pääruokavaihtoehtoja. Kahvia on aina tarjolla, mutta usein sen kylkeen on tarjolla pelkästään lehmänmaitoa.

Ehkä kasvisruokakuplani oli pelkästään suuremman kaupungin yliopisto-opiskelijan kuvitelmaa.

Pohdin, onko vegeruoan poissaololla syynä säästöt vai ruokatottumukset.

Kasvisvaihtoehdot ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa tasaisesti. Valitettavasti myös ruoan hinta on noussut.

Kasvisruoka ei kuitenkaan ole ilmiönä mitenkään uusi – kouluajoilta monet muistavat esimerkiksi pinaattiletut suosikkeinaan. Kun katselee kalliita, valmiiksi marinoituja tofupaketteja kaupan hyllyillä, on helppo unohtaa miten edullista kasvisruoka voi olla, kunhan ostoksilla tekee oikeita päätöksiä.

Kasvisruoka täytyy kaikkien muiden ruokien tapaan vain maustaa niin, että se sopii omaan suuhun.

Yliopiston ruokalassa ystävieni lautasilta löytyy edelleen perinteisiä lihapullia ja kinkkupitsoja. Samalla lukuisat kasvisruokaa suosivat ystäväni pääsevät nauttimaan omaan ruokavalioon soveltuvasta ateriasta.

Kasvisruoan ja kauramaidon lisääminen ei tarkoita ruoan laadun heikentymistä tai lihansyöjien nälkiinnyttämistä.

Lihaa tai lehmänmaitoa ei tarvitse poistaa ruokalistoilta. Lämmintä kasvisruokaa ei tarvitse edes tarjota joka päivä. Vaihtoehtoja olisi silti hyvä olla enemmän.

Oikein valmistettuna kasvisruoka on halpa, ilmastoystävällinen ja herkullinen valinta.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden toimittaja.