Mikkelin toria on tänä kesänä hajotettu ja sotkettu – Torikauppiaat toivovat paikalle tehokasta valvontaa, parempaa yövalaistusta ja asiallista käytöstä

Mikkelin torilla on ilmennyt jatkuvaa ilkivaltaa tämän kesän aikana.

Yhden myyntikojun runko on rikottu, lukuisia kalusteita on hajotettu ja roskia on levitelty ympäriinsä. Tämän lisäksi neljän eri myyntikojun lukko on murrettu ja sisälle on tunkeuduttu.

– Joka viikko jonkun kojulla on käyty. Vahinkoa on tähän asti kertynyt jo tuhansien eurojen edestä, kertoo torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Ahonen.

Aurinkoisena keskiviikkopäivänä torilla ei näy ilkivallan tekijöitä.

Ihmiset istuskelevat torikahviloissa, ostavat käsitöitä myyntikojuista ja seurustelevat keskenään torin yhteisillä piknik-pöydillä. Tunnelma on rento.

Kun torin seesteistä miljöötä pysähtyy tutkimaan paremmin, saattaa tarkkaavaisimmat kuitenkin huomata hajonneita tuoleja ja varoituksia kameravalvonnasta.

– Osa vahingoista on saatu korjattua, mutta ei kaikkea. Kaupunki ei esimerkiksi korjaa hajonneita yhteispenkkejä rahaongelmien vuoksi, Ahonen selittää.

Keinoja ilkivallan kitkemiseksi on pohdittu. Torin alueelle on asennettu valvontakameroita, joiden sisältö menee suoraan poliisille. Poliisi on myös tehostanut valvontaa.

Valvonta tuotti nopeasti tulosta – pari viikkoa sitten nuorisojoukko saatiin kiinni itse teossa.

– Joukko nuoria sattui olemaan torilla repimässä alas kylttejä ja sotkemassa, kun poliisipartio tuli paikalle. Poliisit ohjeistivat nuoria ja joukko joutui itse siivoamaan jälkensä.

Ahonen uskoo, että ilkivallan tekijöinä ovat usein samat henkilöt.

– Veikkaan, että kyseessä on sama 10–15 nuoren porukka, joka jäi silloin kiinni. Uskon, että poliisin puhuttelu oli ainakin tälle porukalle hengen herätys.

Ilkivaltaa tekevät usein juuri nuoret. Ahonen ei kuitenkaan suhtaudu nuoriin vihamielisesti.

Tori on kuin koko Mikkelin yhteinen olohuone.

– Nuoret ovat torin käyttäjiä ihan samalla tavalla kuin muutkin. Tori on myös monen nuoren ensimmäinen kesätyöpaikka.

Ahonen haluaisi pitää torin mukavana paikkana myös nuorille ja kantaa huolta ongelmakäyttäytymisen syistä.

– Usein, kun tällaista käytöstä on, se johtuu nuoren huonosta olosta. Mikkelissä on ohjaavaa nuorisotoimintaa. Sitä voisi yrittää tarjota enemmän, Ahonen pohtii.

Pitkään kaikki toiminta torilla loppui iltapäivällä. Torikahvila Toripulu on kuitenkin aloittanut yögrillitoimintaa kojullaan ja pysyy viikonloput auki myös öisin.

– Sekin osaltaan rauhoittaa toria, kun siellä on joku paikalla käytännössä kellon ympäri, Ahonen toteaa.

Toripulun toinen yrittäjä Ville Asikainen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, miten yögrillin pitäminen on sujunut.

– Aloitimme toiminnan raviviikonloppuna ja kaikki sujui hyvin. Perjantaina otettiin tosiaan ilkivallasta epäiltyjä kiinni, mutta sen jälkeen tilanne pysyi rauhallisena.

Asikainen kuitenkin huomauttaa, että yön pimeys tekee torista alttiimman rikollisuudelle.

– Yllätyin siitä, miten torille ei tule yöaikaan yhtään valoa. Täällä ei yön pimeimpinä tunteina näe montaa metriä eteensä. Pimeys antaa hyvän mahdollisuuden kaikelle ilkivallalle, hän tuumaa.

– Torille on pakko saada kunnollinen yövalaistus.

Toripulu on joutunut kärsimään häiriökäyttäytymisestä jonkin aikaa.

– Ilkivalta alkoi kunnolla viime syksynä. Keväällä poliisi sai yhden henkilön kiinni, mutta kesän myötä häiriöt ovat jatkuneet.

– Olimme myös keväällä käytännössä ainoa koju torilla, joten kaikki ilkivalta kohdistui meihin, harmittelee Asikainen.

Ongelmat ovat samanlaisia kuin muuallakin torialueella – roskaamista, pöytien ja penkkien hajottamista sekä lukkojen murtamista.

– Meidän sisätelttaamme oli murtauduttu ja kioskin katolle oli kiivetty. Aamut kuluivat vahinkojen korjaamisessa. Pakosti siinä mietti, että milloin ilkivallasta tulee vakavampaa, Asikainen kertoo.

Asikainen ja Toripulun toinen yrittäjä Mikko Romo osallistuivat omalta osaltaan torin turvallisuuden ylläpitämiseen käymällä iltaisin alueella.

– Puutumme häiriökäyttäytymiseen aina, oli kyseessä kenen tahansa koju tai kahvila. Olemme keskenämme tuttuja ja vedämme yhtä köyttä.

Asikainen toivoo, että myös ilkivallan todistavat ohikulkijat tekisivät asiasta ilmoituksen.

– Vaikka olemme torilla paljon, emme pysty näkemään kaikkea. Toivomme, että kaikista havainnoista ilmoitetaan poliisille.

Vaikka torin yrittäjät ovat joutuneetkin kärsimään vahingoista, Asikainen ja Ahonen pitävät päänsä pystyssä.

– Ilkivalta on meitä kaikkia vaivaava asia, mutta se ei ole missään nimessä se päällimmäisin tunne. Kokonaiskuva kesästä on positiivinen. Tänä vuonna torin kattaus on hyvä, yksi Suomen parhaimmista. Olen saanut todella paljon hyvää palautetta, Asikainen hymyilee.

– Haluaisimme, että kaikki ovat tervetulleita torille, Ahonen kertoo.

Viimeisin viikko on kulunut torilla rauhallisissa olosuhteissa.

– Huippu saavutettiin vähän aikaa sitten ja nyt ilkivaltatapauksia on ollut pyöreä nolla, Ahonen iloitsee.

Yrittäjät kiittelevät poliisia avusta sekä toivovat hartaasti, että tilanne pysyy samanlaisena.

– Tori on kuin koko Mikkelin yhteinen olohuone. Se on myös meille yrittäjille toinen koti. Haluamme, että tori on siisti, asiallinen ja monipuolinen, Asikainen päättää.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka