Juho Hämäläisen ravikipinä syttyi jo pikkupoikana – St Michel on aina kesän kohokohta

Hippoksen tiedotustiimissä työskentelevällä mikkeliläisellä Juho Hämäläisellä on meneillään kiireiset viikot. Takana on vauhdikkaat St Michel -ravit ja edessä kuninkuusravit, jotka kilpaillaan ensi viikonloppuna Forssan Pilvenmäellä.

Kuninkuusravit ja kotiradan St Michel ovat Hämäläiselle ravivuoden kohokohtia. Kesäisin hän kiertää muissakin suurimmissa ravikilpailuissa kirjoittamassa ja valokuvaamassa. Hän tunnustautuu myös paikallisten kesäravien ystäväksi.

Mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi tiedottajan työssä hän nimeää Next Directionin St Michel -ajon yllätysvoiton huikealla rataennätyksellä pari vuotta sitten.

Hämäläisen kiinnostus raveihin, valokuvaamiseen ja kirjoittamiseen alkoi jo varhain.

– Isäni Kari omisti useita ravihevosia ja kuljin jo poikasena usein mukana raveissa.

– Toimittajataustainen Eeva-äiti kannusti seuraamaan ja tulkitsemaan ympäristöä, uteliaisuuteen sekä hakeutumaan kirjoittajaksi ja kuvaajaksi paikallislehden nuorten toimitukseen.

Ensimmäinen iso hetki ravijournalismin parissa toteutui vuoden 2011 kuninkuusraveissa, kun juvalaisen Seppo Suurosen valmentamat ja osaomistamat Villehotti ja Tuokkolan Touho saavuttivat kuninkuusraveissa kaksoisvoiton.

– Olihan se melkoinen tapahtuma. Vastaavaa ei ollut tapahtunut koskaan aikaisemmin. Oli etuoikeus olla uutisoimassa oman seutukunnan hevosten saavutuksia.

Olen kerran päässyt tandemkärryssä Vermon raviradalle.

– Nykyisin tiedottajana tuommoisia tarinoita toivoisi tulevan vastaan useamminkin.

Hippoksessa Hämäläisen työnkuva on hyvin laaja. Arki on täynnä hevosalan viestintää sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien suuntaan.

– Teen läheisesti työtä Hippoksen raviurheiluosaston kanssa. Se on raviratojen apuna käytännön ravipäivien järjestämisessä. Kun vuosittain ajetaan liki 500 ravipäivää, on paljon viestittävää. Lisäksi ylläpidän Hippoksen verkkosivuja.

– Ulkoisesti olen paljon tekemisissä eri toimitusten kanssa, tiedotteiden ja valokuvien osalta. Hevosalalta riittää kerrottavaa, ja näitä hienoja tarinoita pyrin kertomaan myös medioihin, jotka eivät arkisin ole niin läheisesti hevosalan kanssa tekemisissä.

– Meillä on mukava viestintätiimi ja monesti tehtävät vievät myös raviurheilun ulkopuolelle.

Mikkelin lukiossa opiskellessaan Hämäläinen kirjoitti ravijuttuja Länsi-Savoon. Raveja hän seurasi tuolloinkin melko aktiivisesti.

Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisesssä vuonna 2014 alkaneet opinnot keskeyttivät kirjoitus ja kuvaushommat useiksi vuosiksi.

– Viestintäalan tehtävät ovat kiinnostaneet aina. Opiskelin metsäekonomian opintojen ohella sivuaineeksi viestintää. Tein myös opiskeluaikana harjoittelujakson Mikkelin luomuinstituutissa, jossa painotus oli viestinnässä.

Hämäläinen on osaomistajana yhdessä lämminveriravurissa, joka odottelee juuri radoille pääsyä.

– Perhe on siinä muutenkin mukana, joten sitäkin kautta on mukava seurailla kun on tutut kimppakaverit.

Hevosten kanssa toimiminen kiinnostaisi myös ohjastajana.

– Olen kerran päässyt tandemkärryssä Vermon raviradalle, ja kokemus jäi kyllä mieleen. Jokin aloittelijakurssi voisi olla mieluisaa ajanvietettä arki-illoille.

Millaisia pitemmän tähtäyksen urasuunnitelmia?

– Viestintäala on kyllä vienyt mennessään, toivottavasti jotain nykyisiä oppeja pääsisi viemään vielä enemmän eteenpäin.

– Nykyisessä tehtävässä kyllä oppii päivittäin jotain uutta, joten tässäkin riittää toivottavasti haasteita vielä pitkäksi aikaa.

Juho Hämäläinen

27-vuotias, varttunut Mikkelin Pihlajasalossa.

Ylioppilas Mikkelin lukiosta vuonna 2012.

Maatalous-metsätieteiden kandidaatti Helsingin yliopistosta.

Juvan Lehden nuorten toimituksen ja Länsi-Savon raviavustaja.

Hippoksen tiedottaja vuodesta 2020 alkaen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka