Kolumni | Mikkelin torin yrittäjät ansaitsevat paremman turvan tekemiselleen – ilkivaltaan pitää puuttua nopeasti ja niin että sillä on vaikutusta

Mikkelin tori on ollut tänä kesänä monipuolisempi kuin pitkään aikaan. Etenkin ruokapalvelut ovat olleet kiitettävän runsaat ja maistuvat.

Se näkyy torin ilmeessä. On monta hyvää syytä tulla ja viihtyä siellä vaikka vähän pidempäänkin.

Juuri näin asian pitää olla. Kehittyvä tori tarjoaa kaupan lisäksi palveluja, tapahtumia ja elämyksiä.

Kehittyvän torin pitäisi olla myös yrittäjille turvallinen. Mikkelissä näin ei valitettavasti ole ollut tänä vuonna. Monen yrittäjän kojuihin on murtauduttu, paikkoja on sotkettu ja kalusteita tuhottu.

Toistuva, osin myös suunnitelmalliselta vaikuttava ilkivalta on aiheuttanut monelle torin toimijalle turhaa mieliharmia ja materiaalista vahinkoa. Ja sitä kautta tietysti myös lisää kustannuksia.

Tuhoamisen kierre Mikkelin torilla on saatava katkaistua.

Ja se on kyllä ihan väärin. Torilla yrittäminen ei ole tänä päivänä kenellekään sellainen kultakaivos että siihen tarvittaisiin lisukkeeksi tuhotöistä johtuvia kuluja. Meidän kaupunkilaisten onneksi yrittäjillä on toistaiseksi riittänyt sinnikkyyttä korjata jäljet ja jatkaa toimintaa.

Ilkivalta on paitsi rikollista, myös täysin mielenköyhää toimintaa. Tuhoamisen kierre Mikkelin torilla on saatava katkaistua mahdollisimman aikaisin.

Jotakin on jo tehtykin. Torille on hankittu jo ensimmäiset valvontakamerat ja lisää on tulossa. Nyt on vain huolehdittava, että poliisilaitoksella joku myös katsoo, mitä niihin kameroihin on tallentunut ja tilanteen niin vaatiessa alkaa etsiä tihutyöntekijöitä tilille. Ei niistä kameroista muuten ole mitään iloa.

Mikkelin kaupungintalolla pitäisi myös tosissaan pohtia uusia lääkkeitä asiantilan korjaamiseksi. Tori on sentään Mikkelin keskeisin kauppa-, viihtymis- ja tapaamispaikka. Siellä yrittäjille pitäisi olla tarjolla muunkinlaista turvaa kuin sen toteaminen, että yrittäjät ottavat riskin torille mennessään.

Niin he toki tekevät, mutta he myös maksavat kaupungille siitä, että he menevät torille riskiä ottamaan. Vuokranantajalla on oltava keinot taata yrittämiselle kunnon edellytykset paitsi tori-infran, myös turvallisuuden puolesta.

Vartijat ovat tuttu näky mikkeliläisissä kauppakeskuksissa. Samoin poliisipartioiden liikkuminen ja jopa jalkautuminen on todistetusti suuriakin massoja rauhoittava tekijä esimerkiksi kesätapahtumien yhteydessä.

Jatkuva partiointi torilla kesäaikaan olisi raskas ja kallis operaatio, mutta täsmäiskutkin auttavat.

Yksi poliisipartio sai jo kiinni väärintekijöitä ja pisti heidät siivoamaan omat sotkunsa. Se on hyvää ja kasvattavaa toimintaa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka