Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avoimet puutarhat -tapahtumassa on mukana kahdeksan mikkeliläistä kohdetta – Tutustumaan pääsee esimerkiksi taiteilija Mari Saravon puutarhaan

Kun kuvataiteilija Mari Saravo perheineen teki kaupat Mikkelin Emolassa sijaitsevasta omakotitalosta kahdeksan vuotta sitten, oli talon puutarha pelkkää villiä heinikkoa.

Nyt Saravon kotipiha hehkuu ja kukoistaa kaikissa mahdollisissa väreissä ja tuoksuu huumaavalta.

Puutarha on täyteläinen, monipuolinen ja kekseliäs – eli sellainen, joka vaatii hoitajaltaan pitkiä pinnoja, aikaa ja mielikuvitusta.

– Aloitettiin raivaamalla, kitkemällä ja istuttamalla muutama marjapensas. Siitä piha on sitten pikku hiljaa lähtenyt rakentumaan. Joka kesä on laitettu jotakin uutta, hymähtää Saravo.

Pihaa kehtaa ehdottomasti esitellä muillekin puutarhaharrastajille.

Saravo on mukana 7. elokuuta järjestettävässä valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa, joka tarjoaa kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden päästä kurkkimaan vieraiden puutarhoihin.

Tänä vuonna teemapäivässä on mukana kaikkiaan kahdeksan mikkeliläistä puutarhaa.

Puutarhoissa löytyy innostuneiden puutarhaharrastajien lisäksi loisteliasta kukkakirjoa, taidokkaita asetelmia ja roppakaupalla hyviä ideoita omaan puutarhaan.

Useissa puutarhoissa voi myös hetken hengähtää ja nauttia kupin kahvia ihaillen kotipuutarhureiden töiden tuloksia.

Ihan mahtavaa, että tällainen tapahtuma on olemassa.

Tapahtuman kohteita on niin maalla kuin kaupungissa, ja niistä jokaisella on oma tarinansa ja tarkoituksensa.

Emolan lisäksi avoimia puutarhoja löytyy tapahtumapäivänä muun muassa Korpikoskelta, Pellosniemeltä, Ihastjärveltä ja Kiiskinmäeltä.

Saravon koti sijaitsee osoitteessa Revonkatu 25.

Puutarha on kaunista katseltavaa, mutta sillä on myös toisenlainen funktio. Puutarhassa kasvaa monia hyötykasveja, kuten yrttejä, vihanneksia, marjapensaita ja luumupuita.

Pihan katseenvangitsija on suloinen kasvihuone, jonka kivijalka on perujaan tontilla aikoinaan palvelleesta navettarakennuksesta. Siellä kasvaa muun muassa kurkkuja, tomaatteja ja paprikoita.

Saravon piha on hyötypuutarha sanan varsinaisessa merkityksessä.

– Tarkoituksena on, että ensi kesänä puutarhastamme ei löytyisi yhtään sellaista kasvia, jota ei pystyisi syömään. Kaikki tämä on rakentunut ruoan ympärille. Rakastan syömistä ja kokkaamista, Saravo virnistää.

Saravo on mukana tapahtumassa nyt toista kertaa.

– Osallistuin tapahtumaan muutama vuosi sitten. Yllättävää oli, miten paljon vierailijoita pihallamme ehti käydä yhden päivän aikana. Mieheni laskeskeli, että kaikkiaan vieraita oli viitisensataa, Saravo nauraa.

Valmistelu tapahtumaa varten on aloitettu tänäkin vuonna hyvissä ajoin, jo aikaisin keväällä.

– En ota mitään paineita, mutta kyllähän se on kiva, että kaikki paikat ovat kunnossa tapahtumapäivänä, Saravo sanoo naurahtaen.

Kokonaisuutena tapahtuma on Saravon mielestä rento ja hyväntuulinen tempaus, jossa puutarhanhoidosta kiinnostuneet ihmiset voivat jakaa vinkkejä ja inspiroida toinen toisiaan.

– Itsekin käyn mielelläni tutustumassa toisten intoilijoiden pihoihin, hän myöntää.

Valtakunnallinen Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään 11. kerran.

Kaiken kaikkiaan Suomessa tapahtumaan osallistuu tänä vuonna noin 500 puutarhaa.

Puutarhoihin pääsee vierailemaan sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17.

Puutarhoihin voi myös tutustua etukäteen nettiosoitteessa www.avoimetpuutarhat.fi. Samalla sivustolla esitellään myös paikkakunnittain erilaisia puutarhamatkailukohteita.

Valtakunnallinen avoimet puutarhat -tapahtuma Mikkelissä 7. 8. klo 12–17.