Iranilainen tutkija viettää perheineen kesää Mikkelissä – Perhettä mietitytti suomalainen sää, ruoka ja yöelämä

Kun Samad Esmaeilzadeh, 40, saapui Mikkeliin, häntä hämmästytti se, miten paikalliset asukkaat eivät tuntuneet välittävän kylmistä säistä ja syöksyivät uimaan viileästä vedestä huolimatta.

– Menin kysymään, eikö kylmyys häiritse. Minulle kerrottiin, että koska Suomessa talvet ovat pitkiä ja kylmiä, kesästä täytyy nauttia täysillä, Esmaeilzadeh muistelee.

Iranista kotoisin oleva tutkija saapui Mikkeliin noin puolitoista kuukautta sitten yhdessä vaimonsa Somayyeh Iranin, 35, sekä lastensa Anian, 13, ja Elinan, 3, kanssa.

Perhe on viihtynyt Mikkelissä.

– Luonto on todella kaunista täällä. Myös ihmiset ovat olleet mukavia, hymyilee Irani.

– Mikkeli on todella rauhallinen paikka, Esmaeilzadeh kehuu.

Perhe muutti Suomeen Iranista kesän ajaksi. Syynä muuttoon oli perheen isän työ Active Life Labissa.

Active Life Lab on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysyksikkö, jonka tavoite on lisätä ihmisten terveyttä hyvinvointipalveluiden kautta.

– Laboratorion johtaja Arto Pesola on vanha tuttuni. Tulin Suomeen auttamaan häntä tutkimuksessa, Esmaeilzadeh kuvailee.

Tutkimus, jossa Esmaeilzadeh avustaa, on nimeltään Freeride. Esmaeilzadeh tekee tilastomalleja siitä, kuinka hyvin eri menetelmät mittaavat aktiivisen liikkumisen määrää lasten päivittäisessä elämässä.

Luonto on todella kaunista täällä. Myös ihmiset ovat olleet mukavia.

Näiden mallien avulla selvitetään, miten Mikkelin maksuttomat bussit vaikuttavat lasten liikkumistottumuksiin.

Uuteen maahan ja kaupunkiin tutustuminen voi olla vaikeaa. Esmaeilzadehin perheellä kuitenkin kävi tuuri – he löysivät sattumalta Kulttuurikeskus Mimosan.

Irani kertoo keskuksen olleen heille hyödyksi.

–Olemme viettäneet Mimosalla paljon vapaa-aikaa. Olemme päässeet tutustumaan ihaniin ihmisiin ja lapset ovat päässeet leikkimään, hän intoilee.

Aluksi Suomen erilaiset olosuhteet hämmensivät perhettä.

Esmaeilzadeh nimeää isoksi yllätykseksi Suomen kesäyöt.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa heräsin aina keskiyöllä ja luulin valoisuuden vuoksi, että minun täytyy jo lähteä töihin. Pimeyden puutteeseen oli hankala tottua, hän kertoo.

Myös talon pyykkitupa nostatti kysymyksiä.

– Pesin ensin kaikki pyykkimme käsin, kunnes kuulin Mimosasta, että miltei jokaisen talon alakerrassa on pyykkitupa, naurahtaa Irani.

Vertailukohteita löytyy myös maastosta, yöelämästä ja ruoasta.

– Kotikaupunkini ympärillä on paljon vuoristoa. Suomessa on paljon järviä ja metsää, mutta maasto on todella tasainen, Esmaeilzadeh pohtii.

– Yöelämä on Mikkelissä melko hiljaista. Menemme kotimaassamme iltaisin ulos paljon, mutta täällä kaikki menee kiinni todella aikaisin, harmittelee Irani.

Perheen isä kehuu suomalaista lounasruokaa ja miettii sen ravintosisältöä tutkijamaiseen sävyyn.

–Ruoasta, jota olen täällä syönyt, saa samanaikaisesti hiilihydraatteja, proteiinia, kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Kaiken tarvittavan saa yhdellä aterialla, hän toteaa.

Esmaeilzadeh suoritti tohtorintutkintonsa kuusi vuotta sitten liikuntatieteiden laitoksella. Hän on tutkinut urallaan esimerkiksi liikuntaa, masennusta sekä lasten ja nuorten kognitiivista toimintaa.

– Täällä tehty tutkimus on kiinnostavaa, koska se on poikennut paljon edellisitä tutkimuksistani. Pidän uusien asioiden oppimisesta.

Kesä Suomessa on nyt puolessavälissä. Pian perhe pakkaa tavaransa ja lähtee takaisin kotiin.

– Tulisin mielelläni Suomeen uudelleen, Esmaeilzadeh toteaa.

Suomalainen työskentelytapa on tehnyt tutkijaan vaikutuksen.

– Suomessa tutkimuksilla pyritään hyvin käytännöllisiin ja konkreettisiin tuloksiin. Täällä on todella mukavaa työskennellä, hän summaa kokemuksiaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka