Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Mikkelissä on paljon täyttä roskaa – ja se on väärässä paikassa ellei keruujärjestelmä toimi

Mikkeli on minun kokemusteni mukaan kohtuullisen siisti kaupunki. Jätehuolto ja puhtaanapito toimivat tyydyttävästi, myös isompien tapahtumien ja kokoontumisten yhteydessä.

Se on hyvä. Roskaton ja puhdas ympäristö on merkittävä viihtyvyystekijä. Sen huomaa viimeistään, kun pistäytyy maissa, joissa kierrätyssysteemejä tai jätehuoltoa ei ole. Jos ei muusta niin hajusta.

Pari asiaa Mikkelissä kuitenkin ihmetyttää. Minun kotonani on muovit lajiteltu erilleen parin vuoden ajan ja olen tehnyt saman havainnon kuin tuhannet muutkin.

Sitä muovia kertyy aivan älyttömiä määriä. Isompi ämpäri on ollut alusta asti varattuna muoville, sekajätteelle riittää tuplasti pienempi astia.

Meidän taloyhtiössämme asiaan reagoitiin älyperäisesti. Hommattiin kerralla niin iso molokki, että sinne mahtuvat muovit mainiosti. Ei tursu yli.

Asiat ovat huonommin niillä, joilla ei omassa kotipiirissä ole muovin keruuta. Muovinkeräyspisteitä on edelleen Mikkelissä aivan liian vähän, aivan liian pitkien matkojen päässä toisistaan. Järjestelmä ei ole pysynyt mukana muutoksessa.

Ei ole kohtuullista, jos joutuu tekemään suunniteltua paljon pidemmän kauppareissun vain siksi, että saa muovijätteensä korjuuseen asialliseen paikkaan.

Se vähentää etenkin autottoman kierrätysintoa radikaalisti, koska paras motivaattori kierrättämiseen on sujuva ja vaivaton keruujärjestelmä.

Toinen juttu, jota olen ihmetellyt, ovat kaupungilla olevat roskikset. Ne vihreät ja metalliset, jotka on kiinnitetty lyhtypylväisiin.

Ne ovat aivan onnettoman pieniä nykytarpeisiin nähden ja liian harvassakin niitä on. Tästä aiheutuu se, että ne täyttyvät liian nopeasti. Sitten kun nakkipapereita tulevat tonkimaan älykkäät citynaakat ja -lokit, on sotku valmis. Etenkin sataman suunnalla tätä näkee usein.

Tämä aika on sellaista, että jätettä syntyy paljon. Ihmiset syövät noutoruokaa ja juovat noutojuomaa. Tyhjät hylsyt pitää saada jonnekin. Nopeasti ja helposti. Harva viitsii kantaa jätteitään korttelitolkulla.

Siksi jätteenkeruujärjestelmä pitää saada sellaiseksi, että se nielaisee nykykaupunkilaisen roskat mukisematta.

Tässä ajassa ja tässä Mikkelissä en oikein pysty näkemään sitä, että ihmisvoimin tehtävä puhtaanapito merkittävästi lisääntyisi. Se kun maksaa.

Siksi kaupungille pitäisi saada lisää, isompia ja tukevampia ja lajittelevampia roskiksia. Maksavathan nekin, mutta kustannus lienee kohtuullinen, kun miettii siitä saatavia viihtyvyys- ja puhtaushyötyjä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.