Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NHL:n pelipaikka on ansaittava – Henri Nikkanen on aina halunnut ammattiurheilijaksi

Henri Nikkanen, 21, valmistautuu hyvillä mielin ensimmäiseen NHL:n sopimusvuoteensa Winnipeg Jetsin organisaatiossa.

– Fiilikset ovat aika onnelliset. Nyt on yksi välietappi saavutettu. Määrätietoinen työ on tuottanut tulosta. On mukava päästä tositoimiin eli kamppailemaan pelipaikasta maailman kovimmassa sarjassa.

Nikkanen on Winnipeg Jetsin varaus vuodelta 2019. Kolmen vuoden ajan häneen on pidetty säännöllisiä ja tiiviitä yhteyksiä tulevasta seurasta.

– On katsottu pelejäni ja annettu palautetta. Kehitysvalmentaja on käynyt vuosittain Suomessa harjoituksissa ja peleissä, Nikkanen kertoo.

Nikkanen pelasi keväällä 2022 Suomen liigakauden jälkeen Winnipegin AHL-joukkueessa.

– Sillä oli aika iso merkitys. AHL:n kautta pääsin tutustumaan NHL:n maailmaan kaukalossa, jäähallissa ja sen ulkopuolella. Menen kesän jälkeen Winnipegiin tuttuun paikkaan ja tiedän, miten siellä toimitaan.

Isot muutokset ovat Nikkasen mielestä edessä. NHL:ssä pelataan pienemmässä kaukalossa kuin Suomessa. Pelin tempo on intensiivisempää, kamppailevampaa ja nopeampaa.

– Tilaa ja aikaa on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Koko ajan on joku hihassa tai paidassa kiinni, Nikkanen summaa kokemuksiaan.

Missä asioissa pitää ottaa kehitysloikkia polulla kohti vastuuroolia NHL:ssä?

– Kroppaan voimaa, jotta jaksaa kamppailla ja vääntää. Oma fysiikkavalmentaja ohjaa tämän kesän aikana, mitä pitää tehdä.

NHL-sopimus on odotettu välietappi.

Nikkanen on hyvillään, että koulut tuli käytyä tarmokkaasti. Erityisessä arvossa on kiitettävä englannin kielen taito.

Millainen merkitys kehittymiseen oli viime kaudella Pelicansissa?

– Se vei kokonaisvaltaisesti eteenpäin kohti luotettavuutta. Oli kasvattava ja opettava kausi.

– Näillä kokemuksilla pystyn olemaan vahva kahdensuunnan sentteri niin hyökkääjänä kuin puolustuksen tukena, Nikkanen uskoo.

Jukureiden kasvatusroolia hän arvostaa suuresti.

– Jukurit on keskeinen kasvattajani. Pienestä junioripojasta alkaen opin kaiken olennaisen.

Kolme kautta SM-liigan peleissä tutussa ympäristössä olivat tärkeitä.

Nikkanen sanoo tuntevansa kiitollisuutta hyvistä lähtökohdista, joita kasvattajaseura tarjosi 14-vuotiaaksi saakka.

Arvokkaat ja hyvät kokemukset hän sai myös ikäluokan SM-tasolta pelatessaan 15–17 vuotiaana JyP:in junioreissa.

Juniorina Nikkanen pelasi MP:ssä futista 13-vuotiaaksi ja Kamppareissa jääpalloa 10 vuotta, jossa oli saavuttamassa SM-hopeaa.

Nikkanen on pelannut juniori-ikäisestä alkaen keskushyökkääjänä. Mikko Koivu on ollut pikkupojasta alkaen hänen esikuvansa.

Nikkanen antaa Jukurien junioripolulle kokemusperäisiä vinkkejä.

– On tehtävä kovasti hommia ja muistettava nauttia. Nuorisomaajoukkueesta saa hyvää kokemusta kansainväliselle tasolle. Oikoteitä ei ole. Toivottavasti olen ollut kannustava esimerkki uusille nuorille Jukureille.

Kotimaasta hän jää kaipaamaan ainakin ruisleipää. Onneksi kesät saa jatkossakin viettää Suomessa.

Muutatko yksin vai tyttöystävän kanssa?

– Tyttöystävä tulee mukaan. On mukavampi kotiutua uusiin ympyröihin yhdessä.

– Jetseissä on onneksi pari muutakin suomalaista. Jukureissa huippukauden pelannut maalivahti Oskari Salminen tulee yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Nuorisomaajoukkueiden aikainen pelikaveri ja puolustaja Ville Heinola on pelannut Jetseissä jo vuodesta 2019 alkaen.

Mitä kesäkautesi sisältää ?

– Nyt on poikkeavan pitkä kesäkausi, kaikkiaan lähes neljän kuukauden mittainen. Pitää treenata, mutta muistaa myös nauttia kesästä, kun viime kesä meni intissä.

– Golfia ja mökkeilyä Anttolassa Saimaalla. Intoa olisi myös kalastamiseen.

Jäälle Nikkanen palaa viimeistään kuukausi ennen Winnipegiin muuttoa. NHL:n tapaan kausi käynnistyy training campilla Winnipegissä syyskuun alussa.