Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäinen Vuolingon asema avasi ovensa vieraille – Esillä Tupu Mennun tekstiilitaidetta ja valokuvaaja Tiina Kylliäisen teoksia

Vuolingon asema paistattelee polttavassa auringossa Savon radan varrella Mikkelissä.

Vanhan makasiinirakennuksen uumenissa häärivät helteisenä iltapäivänä aseman omistaja, tekstiilitaiteilija Tupu Mentu ja valokuvataiteilija Tiina Kylliäinen.

Meneillään on Kesäpäivä asemalla -nimisen näyttelyn ripustamisurakka.

– Voi miten hienosti nämä meidän työt tukevat toisiaan. Ihan kuin ne olisi tarkoitettu näin, puoliksi rakennettua näyttelyä silmäilevä Kylliäinen intoilee.

Tekstiili- ja valokuvataidetta esittelevä näyttely avattiin viime perjantaina, ja se on avoinna heinäkuun puoliväliin asti.

Esillä on Kylliäisen kuvia kesäisestä puutarhasta sekä Mennun luonnonväreillä painettuja verhoilukankaita, verhoiltuja huonekaluja ja muun muassa kirjontatöitä.

Vuolingon asema tarjoaa mielenkiintoista nähtävää myös historiannälkäisille. Asema valmistui vuonna 1923, sen makasiini tosin jo 1905.

Asema toimi liikennepaikkana 2000-luvun alkuun saakka.

Yksityiskäyttöön asema siirtyi 2009, jonka jälkeen sitä on vaiheittain kunnostettu Mennun perheelle vapaa-ajan asunnoksi.

– Olemme halunneet säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa. Mihinkään sellaiseen, mitä ei ole ollut tarvetta uusia tai korjata, emme ole puuttuneet. Historia saa näkyä, Mentu kertoo.

Palataan takaisin näyttelyiden pariin.

Olemme halunneet säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa.

Kylliäinen on kuvannut näyttelyynsä pieniä paloja kotinsa puutarhasta sekä vihanneksia ja hedelmiä.

Puutarhassa kuvatut kukkakuvat ovat sekoitus faktaa ja fiktiota, aitoja kasveja enemmän tai vähemmän rakennelluissa ympäristöissä ja värimaailmoissa.

Vihannes- ja hedelmäsarjan teoksissa Kylliäinen on työskennellyt yhdessä ajan kanssa.

Hän tutkii ja kuvaa kuvauskohteidensa muutosprosesseja. Kuvattuna on muun muassa omenoita, sipuleita ja erilaisia kaaleja.

Kylliäinen myös kuvioi kuvauskohteitaan eri tavoin esimerkiksi viipaloimalla, pilkkomalla ja kuorimalla.

Kokonaisuuden yksi näyttävimmistä teoksista on kuva hauraasta ja käpristyneestä punaisesta kukkakaalista.

Se sai kuivua Kylliäisen ikkunalla parin kuukauden ajan ennen kuvanottoa.

– Tämä kukkakaali on esiintynyt kuvissani aiemminkin, silloin vielä kukoistavana ja virkeänä.

– Sipulit taasen ovat pukeutuneita juhliin; keltasipuli maasta löydettyihin riikinkukon ja papukaijan höyheniin. Hopeasipuli taasen on kietoutuneena silkkisenä hohteleviin kuorikaitaleisiin, Kylliäinen maalailee.

Kylliäisen koko laajan hedelmä- ja vihannessarjan nimenä on SATO.

Tällä hetkellä on menossa kaalikausi, ja kaikki kaalikuvat kulkevat sen alla omalla nimellään Capitata. Se on keräkaalista jalostetun lajikeryhmän tieteellinen nimi.

Kaikkiaan Kylliäiseltä on esillä lähes 30 valokuvateosta. Niistä osa on näytillä ensimmäistä kertaa.

Aseman näyttelystä kuvat jatkavat matkaansa ensin elokuiseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan Kylliäisen omaan puutarhaan ja sieltä syksyllä Italiaan.

Tällä hetkellä Kylliäinen työskentelee Etelä-Savon kulttuurirahaston työskentelyapurahan turvin.

Mennulta esillä olevia töitä on puolestaan mahdoton laskea, sillä niitä on ripoteltu ympäri makasiinirakennusta. Osa töistä on sievissä pinoissa odottamassa katsojaansa.

– Täällä on jonkin verran esillä mallikappaleita ja piirustuksiani, Mentu kertoo.

Erityisen kiehtovia ovat luonnonväreillä värjätyt ja painetut tekstiilit. Esimerkiksi punasipulista saa kellanvihreää ja lupiininkukista turkoosia väriä.

Käsityöopettajana työskentelevä Mentu on tutustunut kasviväreillä värjäämiseen jo 35 vuotta sitten.

– Luonnonvärit ovat tulleet vasta kunnolla esille. Se on hienoa, sillä tämä on myös ekologinen tapa tehdä taidetta ja värjätä kankaita tai lankoja, Mentu sanoo.

Mennun kuvioimilla kankailla päällystetyt huonekalut on verhoiltu paikallisessa verhoomo Vermiinassa.

Esillä on viisi erilaista tuolia, joista kolme on verhoiltu kasviväreillä painetuilla kankailla.

Ne ovat myös kiertäneet BioColour-hankeen toteuttamassa Vihreää väriä -yhteisnäyttelyssä Helsingin Designmuseossa, Suomen käsityömuseossa Jyväskylässä ja Rovaniemellä Arktikum-talossa.

Tupu Mennun ja Tiina Kylliäisen yhteisnäyttely Kesäpäivä asemalla on esillä 14. heinäkuuta saakka. Näyttely on avoinna joka päivä kello 12–18. Osoite on Vanhamäentie 28 B, 50600 Vuolinko.