Auto alle kun sitä tarvitaan – Yrittäjä Arto Tasapuron Scandia Rent täytti vuoden. Joustava ja nopea palvelu pitää vuokra-autot liikenteessä

Scandia Rent -autovuokraamon yrittäjä Arto Tasapuro puhuu tiiviisti puhelimeen. Toisessa päässä on asiakas, jonka oma ajopeli on rikkoutunut kotipihaan. Korvaava ajokki pitäisi saada alle nopeasti.

Pian päästään sopimukseen siitä, että parin tunnin päästä Tasapuro toimittaa auton asiakkaalle. Heti kun se palautuu edelliseltä asiakkaalta.

Sen verran on kiirettä pitänyt, että Tasapuron 15 autosta vuokraamon pihassa seisoo vain kaksi pakettiautoa. Kaikki henkilöautot ovat liikenteessä, asiakkailla.

– Tällaista tämä joskus on. Nyt piti asioiden nopeuttamiseksi sopia, ettei autoa pestä vuokrausten välillä, vaikka normaalisti se kuuluu asiaan. Mutta nyt oli nopeus tärkeintä, yrittäjä sanoo.

Auto vuokrataan aina tarpeeseen. Se vaatii Tasapuroltakin tiukkaa palveluhenkeä ja puhelimessa päivystämistä.

– Eniten asiakkaita tulee vakuutusyhtiöiden kautta. Tarvitaan sijaisauto kolarissa tai muuten vaurioituneen tilalle. Joskus olen päässyt siihenkin, että puolessa tunnissa asiakas on päässyt jatkamaan matkaa sijaisautolla, Tasapuro sanoo.

Yrityksen toimitilat sijaitsevat Kaapelikadulla, mutta siellä Tasapuron ei välttämättä tarvitse olla paikalla. Varsinkaan nyt, kun kalusto on lähes kokonaan liikenteessä.

– Puhelimesta minut saa kiinni. Ja tarvittaessa vien ajoneuvon asiakkaalle ja noudan sen pois. Asun vain muutaman minuutin matkan päässä toimistosta, joten pystyn reagoimaan nopeasti, selventää Tasapuro lähes yhden miehen firman toimintaperiaatetta.

Nyt jo näkee sellaista, että auto vuokrataan kesän ajaksi.

Pakettiauton saa Scandia Rentiltä alle halvimmillaan muutamalla kympillä muutamaksi tunniksi. Henkilöauton saa 50–60 eurolla jopa vuorokaudeksi.

– Hinnat joustavat esimerkiksi auton käytön tai ajokilometrien mukaan. Listahintoja ei aina tuijotella. Uskallan sanoa hintojamme aika edullisiksi.

Scandia Rent on kokonaan kotimaisessa omistuksessa oleva ketju. Tasapuro on ketjun paikallinen yrittäjä.

– Ostin liiketoiminnan vuosi sitten Esa Valjakalta. Minulla oli jo ennestään yksi myymälämainontaa tekevä yritys, mutta kaipasin rinnalle muutakin, jotakin joka tarjoaa enemmän käytännön tekemistä, kertoo Tasapuro.

Ketjulla on toimipisteitä ympäri Suomea. Se tuo joustavuutta monella tavalla.

– Minulla on itselläni kaksi pakettiautoa ja 13 henkilöautoa. Jos tarvitaan minibussia tai vaikka edustusautoa, sellaiset saan esimerkiksi Kuopiosta, yrittäjä taustoittaa.

Osan autoista Tasapuro omistaa, osa on leasing-sopimuksella hankittuja. Ajoneuvoissa on kaiken näköisiä ja kokoisia.

– Pieniä autoja kysytään eniten. Pitää olla myös hybridiautoja ja sekä manuaalisilla että automaattivaihteilla varustettuja. Moni nuori ei osaa manuaalista vaihteistoa käyttääkään, Tasapuro sanoo.

Auto on arvokas esine ja joskus niille sattuu vuokrauksen aikana vahinkoja. Nämä ovat käytännössä ainoat asiat, jotka aiheuttavat reklamaatioita ja kiistoja vuokraajan ja asiakkaan välille.

– Automme ovat vakuutettuja ja kuvaamme ne aina ennen vuokrausta ja sen jälkeen. En minä nipota pienistä, mutta on selvää, että vaurioitumiset on jotenkin korvattava, yrittäjä sanoo.

Vuokrattava auto on aina vakuutettu vahinkojen varalta. Vuokraajan maksettavaksi jää omavastuuosuus, jos jotain sattuu.

– Omavastuuosuuden voi myös ostaa pois maksamalla muutaman kympin lisän vuokrasumman päälle. Se on sama kuin esimerkiksi kodinkoneisiin ja elektroniikkaan hankittava tuoteturva, Tasapuro sanoo.

Harmeja on kuitenkin vähän.

– Saan pääasiassa erittäin hyvää palautetta ja tyytyväiset asiakkaat ovatkin tämän homman paras puoli.

Tasapuro ennakoi, että tulevaisuudessa autojen vuokrakäyttö lisääntyy, kun erilaiset yhteiskäyttöjärjestelmät yleistyvät.

– Jollakin aikavälillä Mikkelin torin varressa voi olla parkissa sähköautoja, joita voi vuokrata omaan käyttöön jonkin sovelluksen kautta ja palauttaa ne sitten paikalleen latautumaan. Tässä suhteessa tosin tullaan varmaan vähän suurempia kaupunkeja perässä.

– Nyt jo näkee paljon sellaista, että auto vuokrataan esimerkiksi kesän ajaksi, kun halutaan päästä liikkumaan vapaasti. Varsinaiseen omistamiseen ei ole tarvetta, mutta auto otetaan alle, kun sitä tarvitaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka