Saimaan luonnottaret tuo esille ihmisen ja luonnon välistä suhdetta – Neljä mikkeliläisten tuntemaa naista päätyi alasti kameran eteen. Keväällä kuvatut valokuvat kootaan nyt näyttelyksi

Instile Mannilassa Mikkelin Otavassa avautuu tulevana lauantaina näyttely nimeltä Ikuisuus iholla. Se muodostuu kahdestatoista valokuvasta ja kuvaa naisen ja luonnon välistä suhdetta.

Mannilan siilogalleriaan ripustettavan näyttelyn takana ovat mikkeliläinen naiskollektiivi Saimaan luonnottaret ja valokuvaaja Pihla Liukkonen.

Näyttelyn kuvissa esiintyvät kollektiivin kaikki neljä jäsentä. He ovat Eeva Ojalehto, Marjo Häkkinen, Irina Ravantti ja Kirsi Häkkinen.

Naisia yhdistää rakkaus Saimaaseen, Mikkeliin, luontoon ja pohjolan naisten tarinoihin.

Näyttelyn tarkoituksena on muistuttaa katsojia heidän juuristaan ja ihmisen ja luonnon yhteydestä.

– Naiset menneisyydessä ovat olleet vahvasti yhteydessä metsään, veteen ja maahan.

– Mutta tietävätkö ihmiset nykypäivänä, että keitä he ovat ja mistä he ovat tulleet? Mielestäni juuret ja yhteys ovat katkenneet. Tässä kollektiivissa me yritämme saada juurisäikeitä korjattua, Ojalehto taustoittaa.

Tämän vuoden tammikuussa perustetun kollektiivin yksi ydintarkoituksista on tuoda esille luonnollista naiskauneutta.

Nainen on kaunis omana itsenään, luonnollisena ja paljaana.

Siksi naiset poseeraavat näyttelyn kuvissa ilman rihman kiertämää. Seksuaalisuuden sijaan esille halutaan tuoda kehopositiivisuutta.

– Haluamme omalla esimerkillä näyttää, että nainen on kaunis omana itsenään, luonnollisena ja paljaana, Ojalehto kertoo.

– Alastomuushan on maailman luonnollisin asia. Me olemme vain nykypäivänä vieraantuneet siitä, hän jatkaa.

Ideana on, että kuvat voisivat olla yhtä hyvin kuvattu 5000 vuotta sitten, 50-luvulla tai sadan vuoden päästä tulevaisuudessa.

– Ensin mietimme, että ottaisimme kuvauksiin mukaan jotain rekvisiittaa, mutta heti kun laitamme koruja tai asusteita, niin ne sitovat meidät johonkin aikakauteen.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistaan myös Saimaan luonnotarten kalenterikirja.

– Meille tuli talvella Marjon kanssa villi idea, että tehdään omalla tyylillämme naiskalenteri. Koko kollektiivi sai alkunsa siitä, Ojalehto muistelee.

Idea kalenterin tekemisestä oli aluksi vitsi, mutta muuttui pian totiseksi tekemiseksi.

– Melko pian huomasimme, että tässähän on oikeasti ajatusta.

Kalenterin otokset on kuvattu näyttelyn teosten tapaan tämän vuoden keväällä, kaikki niistä Mikkelin alueella.

Kuvauspaikkoja ovat olleet esimerkiksi Ristiinan Yövesi, Astuvansaari, Kallajärvi ja Kommelin luolat Mikkelin Rantakylässä.

– Paikallisuus on meille tärkeää ja kunnioitamme sitä. Meillä on täällä ainutlaatuinen ja upea luonto sekä paljon pyhiä paikkoja. Niitä me haluamme nostaa esiin, painottaa Ojalehto.

– Toisaalta Astuvansalmen kalliomaalaukset koimme niin pyhäksi, että emme halunneet kuvata paikalla, hän lisää.

Kalenterikirjaa tulee myyntiin Mikkelin torille Kaija Ahosen torikojulle, Kirjalan kahvipaahtimoon, Aino-laivalle ja Instile Mannilan puotiin.

Naisten tarkoituksena on lähteä levittämään kalenteria laajemmillekin markkinoille.

– Olisi hienoa, jos voisimme olla mukana lisäämässä Mikkelin alueen näkyvyyttä. Suunnitelmia tämän toteuttamiseksi on jo olemassa, mutta niistä ei sen enempää tässä vielä vaiheessa, virnistää Ojalehto.

Saimaan luonnotarten Ikuisuus iholla -valokuvanäyttelyn avajaiset Instile Mannillassa Otavassa 2. heinäkuuta kello 13. Näyttely on esillä 14. elokuutta saakka.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka