Tertin kartanon kesässä on sekä uutta että perinteistä – Muotipuoti avautuu kahden vuoden tauon jälkeen

Tertin nuori isäntä Arttu Pylkkänen on iloisella mielellä kesän alkaessa. Perinteisellä ja suositulla mikkeliläisellä matkailukohteella on jälleen uutta tarjottavaa, kun vieraat saapuvat.

Pylkkänen esittelee ylpeänä Tertin kahvilarakennuksen vasta valmistunutta laajennusta.

– Tämä on hienoin uudistus vähään aikaan. Nyt saadaan 60 asiakaspaikkaa lisää lasitetulle terassille. Se pidentää sesonkia kummastakin päästä huomattavasti ja on hyvä turva näiden Suomen kesäsäiden varalta, hän nauraa.

Vuonna 2007 valmistuneen kahvilan kapasiteetti kasvaa koko rakennuksen mittaisen, lämmitettävän viherhuoneen ansiosta tuntuvasti.

Varauksia on jo tehty syyskesän rapujuhlille ja tarkoituksena on käyttää uutta tilaa myös joulumyymälänä.

Täksi kesäksi tekee paluun myös Tertin muotipuoti. Se avaa ovensa entisellä paikallaan vanhassa aittarakennuksessa 17. kesäkuuta.

Muotipuodissa on myynnissä varta vasten Terttiin valikoituja ranskalaisia ja italialaisia vaatteita, asusteita ja kenkiä. Pääosin naisille, mutta miehillekin löytyy jotakin.

– Meille tulee myyntiin todella tyylikkäitä miesten hattuja, vinkkaa Pepita Pylkkänen, joka vastaa vaatteiden valikoimisesta.

Muotipuodin tuotteet pitää niin sanotusti poimia käsin valikoimaan. Siitä syystä liike oli kaksi vuotta suljettuna.

– Minnekään ei päässyt valikoimaan vaatteita. Ei näitä voi netin kautta tilata, niitä pitää päästä paikan päälle katsomaan ja tutkimaan, Pepita Pylkkänen sanoo.

Tertin hotellikesästä on tulossa hyvä. Perinteinen kartanohotelli ja sen ravintola kiinnostavat.

– Varaustilanne on todella hyvä. Meille nämä kaksi kulunutta vuotta ovat muutenkin olleet olosuhteisiin nähden hyviä. On kasvanut uusi matkailijoiden sukupolvi, joka käyttää kotimaan matkailupalveluja, Pylkkänen sanoo.

Tyypillinen Tertin hotellivieras saapuu Pylkkäsen sanoin ”melkein mistä päin Suomea tahansa” ja viipyy yhdestä kolmeen päivään.

– Meillä käy paljon väkeä, joka on kiertämässä Itä-Suomea. Mikkelissä matkailijoita kiinnostavat Muisti ja Päämajamuseo ja Kenkävero.

– Vähän kauempana käydään Salmelassa ja Astuvansalmella ja on meillä sellaisiakin vieraita jotka käyvät Tertistä Savonlinnan oopperajuhlilla. Mikkelissä Musiikkijuhlat on totta kai iso juttu, Pylkkänen luettelee.

Arttu Pylkkänen on tätä nykyä virallisesti Tertin kartanon nuori isäntä eli paikan yrittäjä, vaikka virallinen sukupolvenvaihdos on vielä kesken.

– Tämä tuntuu nyt todella luontevalta valinnalta. Jossakin 30 ikävuoden tienoilla alkoi näyttää siltä, että tämä on minun hommaani.

– Olen vähän levoton sielu ja tässä saa ainakin tehdä monipuolisesti maatalon töitä, hän perustelee.

Eniten Arttu Pylkkästä nähdään ravintolassa ja kahvilassa.

– Salin puolella olen ainakin näin kesäaikaan joka päivä puolesta päivästä kuuteen illalla, hän sanoo.

– Maanviljelyspuoltakin teen pienessä määrin, maanviljelystutkinto on suoritettuna. Siinä suhteessa en kuitenkaan ole ihan yhtä juureva kuin isä.

Isä Matti Pylkkänen on edelleen vahvasti mukana Tertin arjessa. Tertissä vaalitaan sitä perinnettä, että talon väki tekee kaikkea mitä eteen tulee.

Tertin kartano on omaperäinen matkailukohde, jota suhdanteet eivät heiluttele aivan yhtä paljoa kuin montaa muuta paikkaa.

Se näkyy siinäkin, ettei Viitostien uusi linjaus ole vaikuttanut kartanon toimintaan, vaikka Tertti on jäänyt paikallistien varteen.

– Ei se näy meillä mitenkään. Olemme satsanneet paljon markkinointiin sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa. Hyvin meille edelleen löydetään.

Arttu Pylkkänen on ylpeä myös paikan henkilökunnasta, vaikka myöntääkin, että matkailu- ja ravintola-alan työvoimapula on vaikuttanut myös Tertin rekrytointeihin. Kesäksi on kuitenkin saatu hyvä tiimi kokoon.

– Meidän loistavat terttiläisemme ovat meille iso voimavara.

Tertin kartanon kahvila ja herkkukauppa palvelevat ma-su klo 10-18, kahvilan lounas ma-su klo 11-16. Kartanoravintolan aukiolot ja hotellivaraukset www.tertinkartano.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka