Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin Musiikkijuhlat kaappasi loistavan brittiorkesterin – Mikkelissä on tehty ankarasti töitä festivaalin uuden tulevaisuuden eteen

Mikkelin musiikkijuhlien pääesiintyjäksi lyhyellä varoitusajalla kiinnitetty Lontoon Philharmonia on hieno kaappaus juhlien järjestäjiltä.

Orkesteri soittaa reilun 60 hengen kokoonpanolla kaksi konserttia Mikaelissa ylikapellimestarinsa Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

Solisteina taituroivat viulisti Pekka Kuusisto ja Varsovan Chopin-kilpailun 2021 voittaja, pianisti Bruce Liu.

Uusi huippukiinnitys Mikkeliin tarvittiin, kun vuosikymmenien yhteistyö Valeri Gergijevin ja Mariinskin orkesterin kanssa päättyi keväällä Ukrainan sotaan.

Muutoksen myötä festivaalijohtaja Teemu Laasasella oli hetken aikaa kädet enemmän kuin täynnä työtä ja linjat avoinna joka suuntaan.

– Kävin neuvotteluja muun muassa Klaus Mäkelän ja Pariisin orkesterin, Sakari Oramon, Dalia Stasevskan ja BBC:n sinfoniaorkesterin sekä Mikko Franckin ja Ranskan radion sinfoniaorkesterin kanssa, hän kertoo.

Ovi Lontooseen raottui Rouvalin kautta. Laasanen otti puhelun viime kesänä Mikkelin musiikkijuhlilla debytoineelle Rouvalille, ja kysyi, olisiko hänellä kiinnostusta osallistua kesän 2022 tapahtumaan.

Rouvali vastasi tulevansa, jos Lontoon Philharmonia saadaan mukaan.

Musiikkijuhlien taloudelle ison kansainvälisen orkesterin vierailu on ymmärrettävästi melkoinen haaste.

– Lontoon Philharmonia maksaa meille suunnilleen kaksi ja puoli kertaa sen, mitä Mariinski. Lippujen hintaa emme tietenkään voineet nostaa samalla matematiikalla, Laasanen kertoo.

7.7. Urheilupuistossa pelataan ystävyysottelu Lontoo – Mikkeli.

Tapahtuman kalleimmista hinnoista huolimatta konserttien liput menivät kuin kuumille kiville.

Tapahtuma kestää tänä vuonna tasan viikon, 2.7. – 8.7. Ohjelmisto on rakennettu niin, että elämyksiä on tarjolla moneen makuun ja niitä on tarjolla useammassa paikassa.

Kontrasteista kertonee jotakin se, että kun tiistaina päivällä pohditaan maailmanpolitiikan mannerlaattojen liikehdintää Olli Rehnin isännöimässä Suomen pankin talousseminaarissa, nautitaan illalla musiikista vauhdikkaaksi tiedetyn Janoska Ensemblen seurassa.

– Ohjelmassa on toki myös vakavampaa pohdintaa. Halutessaan pääsee hiljentymään isojen asioiden äärelle, Laasanen muistuttaa.

Esimerkiksi virolaisen, Grammy-palkitun Vox Clamantis -kuoron konsertti Mikkelin tuomiokirkossa kantaa nimeä Hiljaisuuden ylistys.

Aiemmin kyseisenä päivänä Naisvuoren kesäteatterissa rokkaa Hevisaurus-yhtye lapsiperheille suunnatussa konsertissa. Kontrasteja, mitäpä muutakaan.

Mikkelin musiikkijuhlien symboli on Kari Piipon suunnittelema sävelkukka. Kukan terälehtien tapaan tapahtuma on avautumassa ulospäin.

– Mikkelin musiikkijuhlat on jo kansallinen festivaali ja kansainvälistä näkyvyyttäkin olemme saaneet. Se, mikä meiltä on puuttunut, niin paikallinen arvostus, Laasanen arvioi.

Hän toivoo tapahtuman oheisohjelman tavoittavan myös sitä yleisöä, joka yleensä kokee vierastavansa klassisen musiikin konsertteja.

Festivaalipäivät avataan Savonlinnan oopperajuhlien tapaan päivittäin Stellan tähtitorilla Mikkelin keskustassa, ja kaikkea muuta kuin ryppyotsaisesti.

– Mikkelin kulttuurin unelmavuoden kanssa yhteistyönä toteutamme muutamia satelliittikonsertteja kaupungin maaseututaajamissa, kuten Anttolassa, Ristiinassa, Haukivuorella ja Suomenniemellä, Laasanen lisää.

Ja jos Lontoon Philharmonian soitanta jää kuulematta, voi aina arvioida orkesterin jalkapallo-osaamista.

Torstaina 7. heinäkuuta Urheilupuiston viheriöllä pelataan vuoden ehkä kuumottavin ystävyysottelu Lontoo – Mikkeli.

– Lontoolaiset ovat asiasta innoissaan. Heillähän on esimerkiksi orkesterin sisäinen Whatsapp-ryhmä, jossa puhutaan pelkästään jalkapallosta, Laasanen kertoo.

Mikkelin musiikkijuhlille tarvitaan Gergijevin tilalle uusi taiteellinen johtaja. Hän näyttää suunnan, johon ohjelmistoa reivataan tulevina vuosina. Laasanen on tehnyt pohjatyön.

Tietyt asiat pitävät pintansa.

Esimerkiksi se, että vuosittain yksi merkittävä kansainvälinen sinfoniaorkesteri vierailee tapahtumassa. Tarjokkaita onneksi riittää, onhan esimerkiksi suomalaisia huippukapellimestareita maailmalla häikäisevä otanta.

– Tulevaisuuden osalta meillä on käynnissä paljon neuvotteluja. Haluamme tehdä enemmän yhteistyötä muiden maakunnallisten kulttuuritoimijoiden kanssa ja sen lisäksi voimme tuottaa itse huippukonsertteja Mikkelin ulkopuolella, Laasanen sanoo.

Mikkelin musiikkijuhlat 2. – 8.7.2022