Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen parhaalla raviradalla nähdään vauhtia tänäkin kesänä – St Michel-ravit lähtee viidennelle vuosikymmenelleen ennätystehtaana, jota pyörittää asialleen omistautunut yhteisö

Heinäkuu, Mikkelin ravirata ja St Michel -ravit on tuttu yhdistelmä monelle raviurheilun ystävälle sekä satunnaisemmallekin katsojalle.

Tänä vuonna ravit kilpaillaan 16.–17. heinäkuuta raviradalla, joka arvostettiin viime vuonna Suomen parhaaksi. Ravigaalan palkittavien valinnoista vastasi Ravitoimittajat ry:n hallitus.

Palkinnon taustalla on Mikkelin raviradan vuonna 2020 valmistuneen remontin myötä parantuneet olosuhteet sekä vuosittain järjestettävä St Michel -raviviikonloppu.

St Michel -ravit vietti viime vuonna 40-vuotisjuhlaansa, jota juhlistettiin julkaisemalla Ville Toivasen kirjoittama historiikki Vauhtijuhlan vuodet 1981–2020. St Michel -raveissa on totuttu näkemään maailmantähtiä. Viime vuoden kisassa nähtiin Euroopan nopein ravuri Face Time Bourbon.

St Michelissä on totuttu näkemään myös huipputuloksia.

Kilpailussa juostujen lukuisten ennätysten ansiosta Mikkelin kavioura on noussut maailmanmaineeseen yhtenä maailman nopeimmista raviradoista.

Ennätysten ja vauhdin lisäksi iso osa St Michel -raveja sekä Mikkelin ravirataa on raviyhteisö, johon kuuluvat olennaisena osana ravien työntekijät ja talkoolaiset.

Mikkelin ravirata olisi valmis kasvattamaan ravien määrää.

Usko Särkkä on ollut raveissa töissä vuodesta 1979, kun naapuri toi kaksi ravilippua Särkälle ja pyysi lähtemään mukaan. Hevoset olivat jo ennestään tuttuja, laji ei niinkään.

– Aluksi palkkana oli kahvikuppi, pulla piti ostaa itse, naureskelee Särkkä.

Nykyään toimihenkilöille maksetaan palkkio työstä. Särkkä kuitenkin toteaa, että raviradan ilmapiiri on syy, mikä saa lähdönjärjestäjänä toimivan Särkän hymyssä suin raveihin kerta toisensa jälkeen.

– Ei ole tullut mieleen lopettaa. Täällä on niin ystävällistä porukkaa, niin kuskit, toimihenkilöt kuin toimistokin.

Myös ravien tuomarina ja valvojana toimiva Ismo Kovanen toteaa yhteisön tärkeäksi.

– Hevostalousyhteisö tällä alueella on hyvähenkinen ja eteenpäin menevä. Ravirata on osa yhteisöä.

– Tämä on laaja kokonaisuus, missä voidaan olla mukana osana tätä eteläsavolaista hevosyhteisöä, mutta samalla Euroopan tason parasta urheilua. Se kombinaatio ei ole joka paikassa tavoitettavissa.

– On yleisön ja toimijoiden näkökulmasta palkitsevaa, kun eläin pääsee omaan arvoonsa ja kilpailu on urheilullisella tasolla parasta. Kuten viime vuoden St Micheleissä, kun sen hetken paras hevonen koko Euroopasta, Face Time Bourbon, oli mukana, sanoo Kovanen.

Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiaisen mukaan radan uusista puitteista ja onnistuneesta remontista voi antaa kiitosta myös Mikkelin kaupungille, joka rahoitti noin puolet kahden miljoonan euron investoinneista.

– Maine nopeana ratana säilyi, ja samaan aikaan ihmisten ja eläinten turvallisuus parani, sanoo Tiainen.

– Rataremontin myötä Mikkelissä siirryttiin uuteen aikaan. Kilpailijoiden olosuhteet ja toimihenkilöiden toimintaympäristö muuttuivat ihan täysin.

– Pelkkää hymyä sen jälkeen, kun rataremontti valmistui, lisää Kovanen.

Mikkelissä ravataan tänä vuonna 17 päivänä. Määrä kasvoi viime vuodesta yhdellä. Tiaisen mukaan rata ja organisaatio olisivat valmiita kasvattamaan ravien määrää. Se vain vaatisi ravipäivien vähentämistä joltain muulta radalta.

– Erityisesti kaipaisimme raveja lisää kesäkaudelle. Täällä on silloin ihmisiä paljon, mutta myös sen takia, että hevosten ennätykset paranisivat hyvien olosuhteiden asioista, kertoo Tiainen.