Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ristiinaan avataan kesäksi drinkkibaari Lautta – Aino Halinen ja Lotta Tuominen tekivät itse itselleen kesätyöpaikan kotipaikkakunnalle

Ristiinan keskustan palvelutarjonta kasvaa täksi kesäksi aivan uudentyyppisellä yrityksellä, kun Aino Halinen ja Lotta Tuominen avaavat asiointilaiturin viereen Lautta-nimisen drinkkibaarin.

– Nimi tulee siitä, kun baari sijaitsee lautalla. Että tällainen ajatus siinä on takana, nauraa Halinen.

Lautta ankkuroituu kesän ajaksi asiointilaiturin yhteyteen. Samalta laiturilta liikennöi kesän ajan myös Aino-laiva Astuvansalmen reitillään ja laituri on myös veneilijöiden ahkerassa käytössä, aivan pienen torialueen vieressä.

Lautan yhteyteen avautuu kesäksi myös kalliotaidekeskuksen infopiste.

Paikka sanelee myös sen, että Lautta tarjoilee ainoastaan juomia. Cocktailien lisäksi listalla on alkoholittomia mocktaileja, kuten myös oluita ja siidereitä.

– Torilla on paljon muita yrittäjiä, joten emme lähde heidän kanssaan kilpailemaan. Päinvastoin, jos meiltä tullaan kysymään, ohjaamme kysyjät muiden palvelujen pariin ja teemme näin yhteistyötä, Halinen kertoo.

Tällä tavalla me pääsemme kesäksi kotiin, Saimaan rannalle.

Ajatus drinkkibaarista alkoi kehittyä, kun Ristiinasta kotoisin olevat ystävät pitivät viime kesänä kahvilaa Pieksämäellä.

– Mietimme, että mistä sitä ensi kesänä saisi kesätyön. Syksyllä kävimme Helsingissä cocktail-kurssilla ja kiinnostuimme kovasti siitä ajatuksesta, että juomasekoituksissa voisi käyttää luonnon antimia antamassa makua ja väriä, Halinen kertoo.

Niinpä Lautan drinkeistä löytyykin makuja ja aromeja alkukesän aikana esimerkiksi kuusenkerkistä tai raparperista.

– Oikeastaan kaikkea voi käyttää, koivunlehdistä lähtien. Kesän edetessä mukaan tulevat tietysti sitten erilaiset marjat ja kukat, Halinen kertoo.

Lapsuudesta saakka toisensa tunteneet Halinen ja Tuominen ovat jo jättäneet kotikonnut taakseen. 20-vuotias Halinen opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa ja häntä vuotta vanhempi Tuominen yhteiskuntapolitiikkaa Jyväskylässä.

– Mietimme, että jos perustamme drinkkibaarin Ristiinaan, sillä tavallahan me pääsemme kesäksi taas kotiin, Saimaan rannalle.

– Ristiinassa me olemme kasvaneet ja tutustuneet. Vanhempamme ovat hyviä ystäviä, Halinen taustoittaa.

Lautta avaa ovensa 8. kesäkuuta ja on avoinna elokuun loppupuolelle.

– Meille mahtuu noin 40–50 asiakasta ja osa paikoista on katoksessa. Olemme avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.

Aukioloajat noudattelevat osin kalliotaidekeskuksen infopisteen aikatauluja.

– Avaamme aamulla kello kymmeneltä ja illalla olemme avoinna ainakin kello 20:een asti. Tosin jos joku haluaa meillä istua vähän myöhempäänkin, sekin käy päinsä, nauraa Halinen.