Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalevankankaalla käyvät koulua monenlaiset taiturit – 11 vuotta kehitetty Taituri-opetus avaa peruskoulun opetuspolun vaativan erityisen tuen oppilaille

Jokainen ihminen kätkee sisälleen kauniin helmen. Se pitää vain sieltä löytää ja sitä pitää hioa ja jalostaa aina vain kirkkaammaksi.

Näin kiteyttää erityisluokanopettaja Marita Hokkanen mikkeliläisen Kalevankankaan koulun Taituri-opetuksen filosofian.

Sen mukaan kaikki oppivat ja kaikissa on lahjakkuutta. Tarvitaan vain erilaisia tapoja saada se esille.

Vahva erityisen tuen kehitysvammaisopetus on Mikkelissä keskitetty Kalevankankaan kouluun.

Taituri-opetus tarjoaa mahdollisuuden tavoitteelliseen ja eheään koulupolkuun oppilaille, joilla on joko kehitysvamma tai jonkinasteinen kehityksen viivästymä, esimerkiksi ongelmia puheen tuottamisessa tai motoriikassa tai vaihtelevia autismin piirteitä.

– Taituri-opiskelijat käyvät peruskoulupolun 1–9 luokilla. Opetussuunnitelmat on tehty yksilöidysti, jokaisen oppilaan tarpeet ja edellytykset huomioiden.

– Osa oppilaista käy myös yleisopetuksessa, esimerkiksi matematiikan tunneilla, taustoittaa Kalevankankaan koulun rehtori Janne Syrjäläinen.

Taituri-opetuksen tavoitteet asetetaan myös räätälintyönä.

– Tavoitteena on, että Taituri valmentaa omien kykyjen mukaiseen jatko-opiskeluun, muotoilee Syrjäläinen.

Hyvä esimerkki tästä on ammatillinen ja valmentava jatko-opetus, jota on mahdollista saada ammattiopisto Spesiassa. Mikkelissä Spesian alaista koulutusta annetaan Etelä-Savon ammattiopistossa, jossa on tällä hetkellä kaksi tutkintoon valmentavan koulutuksen ryhmää.

Erityisopetuksessa on erityisen tärkeää, että lapsilla on samat, tutut ohjaajat.

Syrjäläinen kiittelee Kalevankankaan koulun sitoutunutta ja ammattitaitoista Taituri-työyhteisöä.

– Meillä on kuusi luokkaa, joissa on yhteensä 48 oppilasta. Jokaisessa ryhmässä on erityisluokanopettaja ja kahdesta neljään ohjaajaa.

Käsipareja tarvitaan, sillä osa Taituri-koululaisista tarvitsee apua ja myös apuvälineitä liikkumisessa tai kommunikoinnissa.

Taituri-koulutusta on rakennettu Kalevankankaan koululle 11 vuoden ajan. Opetusolosuhteita on parannettu määrätietoisesti ja tiloja on rakennettu toimivammiksi.

Taituri-ryhmien opetustilat ovat omassa, rauhallisessa siivessään. Seiniä koristavat taidokkaat käsityöt muistoina erilaisista projekteista.

– Viimeisimpänä olemme saaneet koululle erityisen aistihuoneen, jossa voidaan harjoitella kehon ja ympäristön hallintaa, opetella käyttämään kognitiivisia kykyjä tai vain rauhoittua, Syrjäläinen kertoo.

Aistihuoneessa on rauhallinen tunnelma ja valaistus ja siellä voidaan luoda erilaisia aistikokemuksia seinälle heijastettujen kuvien ja niitä täydentävien ääniefektien avulla.

– Aistihuone on kaupungin opetustoimelta merkittävä satsaus Taituri-opetukseen. Arvostamme sitä suuresti, Syrjäläinen korostaa.

Oppimista tukevat myös oma piha liikuntavälineineen sekä erityinen motoriikkahuone, jossa voi joko purkaa energiaa tai rauhoittua opiskelun lomassa.

Liikunnalla on muutenkin suuri merkitys Taituri-koululaisille. Syrjäläinen iloitsee monista yhteistyökumppaneista, jotka mahdollistavat monenlaista.

– Relanderin ponitalli on järjestänyt oppilailla ratsastusta liikuntapäivinä ja Jukurit on antanut meille kymmenen kausikorttia yhteiskäyttöön.

– Ensi lukuvuodeksi meille on tulossa erityinen paraurheiluvuosi. Liikuntakoordinaattorimme Jari Jalkanen on suunnitellut toimintaa yhdessä Mikkelin Kilpa-Veikkojen kanssa. Seuran ohjaajat vetävät paraurheilua naapurissa olevan PlayAreenan kanssa, joka antaa tilat käyttöön, kiittelee Syrjäläinen.

Erityisluokanopettaja Marita Hokkanen on toiminut Kalevankankaan koululla Taituri-ryhmien sijaisopettajana päättyneen lukukauden ajan. Kokenut opettaja on tyytyväinen Taituri-opetuksen kehittymiseen.

– Meillä on asianmukaiset tilat ja välineet ja saamme niitä tänne koko ajan myös lisää.

– Nyt olisi tärkeää saada varmistettua, että ohjaajia on riittävästi ja että virkoja saataisiin myös vakinaistettua. Erityisopetuksessa on erityisen tärkeää, että lapsilla on samat, tutut ohjaajat, Hokkanen painottaa.

Erityisopetus on monella tavalla vaativaa työtä, jossa palkinto tulee usein toisella tavalla kuin perinteisessä koulutyössä.

– Kuten missä tahansa muussakin opetuksessa, tässäkin on tärkeintä ihmisen kohtaaminen. On osattava lukea toista ihmistä ja reagoitava häneen.

– On aivan mahtavaa havaita, miten oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaidot kehittyvät opetuksessa. Tätä työtä tehdään positiivisuus aivan ehdottomalla ykkössijalla, Hokkanen sanoo.

Ja vaikka Taituri-oppilasryhmät käyvät koulua omissa ryhmissään, he ovat osa kouluyhteisöä.

– Kalevankankaan koululla meillä ei tunneta sellaista käsitettä kuin erilaisuus. Meillä on vain monenlaisuutta, Syrjäläinen päättää.