Liikuntapaikkamestari Veijo Orava ja kiinteistökehitysyhtiö Naistinki Oy:n kiinteistöpäällikkö Kari Ahonen silmäilevät Mikkelin jäähallin rakenteita.
Jäällä Jukurien edustusjoukkue vetää aamupäivän treenejä, käytävillä liikkuu junioreja pelikamppeet kainalossa. Zamboni alkaa kunnostaa jäätä.
Nykyisin Ikioma Areenana tunnettu Mikkelin jäähalli valmistui jokseenkin tarkkaan 40 vuotta sitten. Vuosien mittaan on tehty erilaisia kunnostuksia. Viimeisin iso remontti laajennuksineen valmistui 2013.
– Halli on kunnossa, mutta käyttö kuluttaa kiinteistöä ja tiloja, sanoo Ahonen.
Orava tuntee työmaansa. Hän kutsuu jäähallia ”pieneksi kisahalliksi”.
– Halli on toimiva. Perusasiat ovat kunnossa, pukuhuoneet ovat hyvät ja niitä on tarpeeksi, sanoo Orava.
Tyytyväinen on myös Jukurit HC:n toimitusjohtaja Antti Laakso.
– Ei tarvitse hävetä aluetta ja hallia, sanoo Laakso.
Jäähallin omistaa Mikkelin Jäähalli Oy, jonka takana on seitsemän osakasta, suurimpina Mikkelin kaupunki, Naistinki Oy ja Jukurit HC Oy.
Tiedonsiirto on mahdollista myös jäähallin, harjoitushallin, raviradan ja Stadiumin kesken.
Kiinteistöhuollosta ja rakennuttamisesta vastaa Naistinki Oy. Nyt yhtiö on valmistellut hallin av-tekniikan uudistamista, sillä ääni- ja kuvatekniikka tiedonsiirtojärjestelmineen on käyttöikänsä päässä.
– Uudessa järjestelmässä kuva ja ääni liikkuvat tietoverkossa, mikä mahdollistaa tiedonsiirron Kalevankankaalla myös jäähallin, harjoitushallin, raviradan ja Stadiumin kesken, selvittää Ahonen.
Naistinki kilpailutti hankinnan, jonka halliyhtiön hallitus on hyväksynyt. Järjestelmä tilataan Studiotec Oy:ltä, joka käyttää toteutuksessa paikallista alihankintaa.
Naistingille ja halliyhtiölle hanke on verrattain tuntuva. Kilpailusyistä hintaa ei kerrota, mutta Ahosen mukaan ”kyse on viisinumeroisesta summasta”.
– Käyttäjille ja yleisölle av-järjestelmän uudistaminen näkyy aikanaan kuvan sekä äänen toiston ja laadun paranemisena.
Hallin katossa toimii edelleen nykyinen kuutio. Äänentoisto saa uudet bassokaiuttimet, mikä tietää yleisölle tuntuvampaa ottelu- ja tapahtumaelämystä.
Työ valmistuu elokuun puolivälissä hyvissä ajoin ennen syksyn pelikautta. Myös Jukurit tuo uudistuksia.
– Uusimme muun muassa otteluaikaista valaistusta. Kyse on yleisön viihtymisestä: pelitapahtuma tulee elävämmäksi, logot ja mainokset näkyvät. Investoimme myös ravintola- ja terassitiloihin, sanoo Laakso.
Naistinki Oy parantaa myös hallin energiataloutta.
– Tarkoitus on ottaa talteen kaukaloiden kylmäkoneiden lauhdelämpö, mikä näkyy hallin käyttömenoissa selvänä energiansäästönä, selvittää automaatioasentaja Iikka Korhonen Naistinki Oy:stä.
Lisäksi kehitetään rakennusautomaatiota ja ilmanvaihtoa. Uudistuksille odotetaan Business Finlandin energiatukea elokuussa. Hanke viedään loppuun vuoden kuluttua kesällä.
– Isoja remontteja ei halli juuri nyt kaipaa, mutta katon uusiminen on edessä viiden vuoden kuluessa, sanoo Ahonen.
– Katto on mitoitettu tietylle kantavuudelle, joten mitä enemmän kattoon ripustetaan uutta laitteistoa, sen tärkeämpää on varmistaa katon kantavuus. Myös viime vuosien lumikuormat ovat olleet rakenteille raskaita.
Hallin pääkäyttäjiä ovat Jukurien juniorit, Jukurit HC sekä taitoluistelijat.
Sekä kilpa- että harjoitushallin vuoroista on kovaa kysyntää. Hallin arkea pyörittää Oravan johdolla neljän hengen ryhmä.
Katsomoissa on istumapaikkoja 2 660 ja seisomapaikoille tilaa 240 neliötä. Tapahtuma-aikana halli vetää sujuvasti runsaat 4 000 henkeä.
Jukurit valmistelee jo syksyn ottelukauden alkamista.
– Liiga alkaa syyskuun puolivälissä ja CHL-ottelut syyskuun alussa. CHL-ottelut teettävät meille ja hallille myös ylimääräisiä järjestelyjä, mutta pelillisesti halli toimii. Olen luottavaisella mielellä, sanoo Antti Laakso.