Ramin Konditoria satsaa isosti gluteenittomaan – Visulahden uusi leipomo mahdollistaa tuotevalikoiman laajentamisen

Gluteenittomat eli viljattomat leipomotuotteet ovat viime vuosina kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan myös muiden kuin keliakiaa sairastavien keskuudessa.

Moni kokee esimerkiksi gluteenittoman leivän vatsaystävällisemmäksi ja kevyemmäksi nauttia kuin perinteiset viljatuotteet.

Mikkeliläisessä Ramin Konditoriassa gluteenittomiin tuotteisiin on satsattu voimakkaasti. Viimeisin iso investointi on Visulahdessa toimiva täysin gluteeniton leipomo, jossa tuotteet pystytään valmistamaan sataprosenttisen viljattomissa olosuhteissa niin, että keliaakikot pystyvät käyttämään niitä turvallisesti.

– Gluteeniton leipomomme sijaitsee erillään muusta leipomosta ja konditoriasta. Gluteenittoman leipomon tiloissa ei käsitellä viljaa missään vaiheessa, korostaa Ramin Konditorian toimitusjohtaja Pirita Huikuri.

Gluteenittomassa leipomossa on myös erillinen ilmastointi. Sen työtekijät käyttävät myös omia, erillisiä pukuhuoneita jottei viljaa kulkeutuisi gluteenittomalle puolelle.

Huikurin mukaan gluteenittomien tuotteiden osuus Ramin Konditorian koko tuotevalikoimasta on vielä suhteellisen pieni, mutta koko ajan kasvava.

– Ja toisaalta esimerkiksi kakuistamme jo kolmasosa on gluteenittomia. Trendi on nyt muutenkin erilaisten hyydyke- ja moussekakkujen suuntaan ja moni haluaa valita esimerkiksi ylioppilasjuhlien tai häiden juhlapöydän kokonaan sellaiseksi, että kaikki juhlavieraat pystyvät syömään kaikkea.

Gluteenittomana saa myös omenalörtsyjä.

Tämä vaatii leipomoalalta panostusta paitsi tuotteiden gluteenittomuuteen, myös maidottomuuteen ja vegaanisuuteen.

– On paljon miellyttävämpää ja huomaavaisempaa, jos juhlissa ei ole mitään erillistä pöytää esimerkiksi ruoka-allergikoille, vaan kaikille on sama, kaunis kattaus, Huikuri sanoo.

Gluteenittomien tuotteiden valikoima on Ramilla jo melkoinen. Viljattomana saa pizzapohjia, hampurilaissämpylöitä, riisi- ja perunapiirakoita, erilaisia pullia, munkkeja ja jopa omenalörtsyjä.

– Omenalörtsystä on myös vegaaninen versio. Gluteenittomina meillä on myös quiche-piiraita, bageleita ja patonkeja, luettelee Huikuri.

Tuotekehittely on Ramin omaa.

– Siitä on meillä vastannut leipuri Henri Kekäläinen, joka on luonut monia ihania uutuustuotteita. Kaikki testataan henkilökunnan kesken ennen kuin ne päästetään tuotantoon.

– Raaka-aineiden ja valmistusmenetelmien kehittyessä myös gluteenittomien tuotteiden laatu on parantunut.

– Raaka-aineiden hinnatkin ovat tulleet jonkin verran alaspäin, mutta leipominen on edelleen täysin käsityötä ja myös jonkin verran hitaampaa kuin perinteisten leipomotuotteiden, kertoo Huikuri.

Gluteenittomien tuotteiden hinnat ovat jonkin verran korkeampia kuin viljatuotteiden, johtuen juuri raaka-aineiden hinnoista ja muista tuotantokustannuksista.

Ramin Konditorian kaikki tuotteet valmistetaan tällä hetkellä Visulahden leipomoissa. Visulahdesta ne kuljetetaan myyntiin muihin toimipisteisiin.

Suunnitelmissa on saada Ramin Konditorian tuotteita myös laajempaan myyntiin.

– Meillä on hyvässä vauhdissa neuvottelut siitä, että kakkujamme tulee myyntiin muuallekin Suomeen. Jälleenmyyjänä toimii yksityinen leipomoalan yritys, paljastaa Huikuri.

Gluteenittomien tuotteiden valmistamisessa ei vielä puhuta suurista määristä. Ramilla olisi kuitenkin valmiuksia enempäänkin, yhdellä ehdolla.

– Leipomo ei toimi vielä täydellä teholla, koska tarvitsisimme pätevän leipurin Mikkeliin töihin. Ammattilaisia joudumme mekin etsimään ahkerasti. Onneksi saimme päteviä kesätyöntekijöitä myös gluteenittomaan leipomoon, Huikuri sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka