Kolumni | Mikkeli hellii nälkäistä lounastajaa – vaihtoehtoja on tarjolla yllin kyllin ja kesällä vielä enemmän

Mikkelin palveluista saattaa löytää rahtusen verran puutteitakin, jos oikein etsimällä etsii.

Mutta jos valittaa, ettei Mikkelistä löydy lounaspaikkoja, on ronkeli ihminen.

Mikkelin lounasravintolatarjonta on etenkin ydinkeskustassa suorastaan ylenpalttinen, kun markkinaan on tullut uusia toimijoita. Ja löytyy hyviä lounaspaikkoja vähän sivummaltakin.

Ruutukaavakortteleissa ei tarvitse pitkälle kävellä, kun jo ovat ravintolan avoimet ovet vastassa. Nyt alkavalla kesäkaudella tarjontaa täydentävät torin herkulliset antimet. Niissäkin on valinnanvaraa niin, että jokaiselle viidelle arkipäivälle riittää omanlaistaan syötävää.

Lounasta kannattaa syödä ajan kanssa ja mielellään hyvässä seurassa. Se on tärkeää ainakin kahdesta syystä.

Seitsemännelle vuosikymmenelle päästyäni olen hoksannut, että ihmisen pitää syödä elääkseen ja jaksaakseen.

Energiapatukoilla ja limunaatilla ei aikuinen ihminen pääse mihinkään, vaikka nuoriso näyttää noilla polttoaineilla pörräävän välillä turhankin aktiivisesti.

Siksi hyvä ja tasapainoinen lounas on työpäivän kohokohta. Jaksaa olla aktiivinen, innovatiivinen ja dynaaminen, kun on tankannut kunnolla.

Ehkä jopa inspiroituu, kuten nykyään pitäisi tehdä mökkihuussin tyhjentämisestäkin.

Korona-ajan jälkeen olen alkanut arvostaa myös lounastamisen sosiaalista puolta.

Kun lähtee kaupungille, vaikka ihan lähellekin, syömään työkaverin tai useamman kanssa, pääsee tervetulleelle tauolle päivittäisestä puurtamisesta. Kenties tulee jopa vähän jaloiteltua.

Onhan se nyt aivan toista mennä katettujen pöytien ja höyryävien patojen ääreen nautiskelemaan ja seurustelemaan kuin lapioida viidessä minuutissa huiviinsa joku eilispäivän jätös tupperware-tiiviöstä ja juoda päälle liian kuumat juoksukahvit.

Tällaisia ainakin meikäläisen eväät tuppaavat olemaan. Tiedän kyllä, että jotkut yltävät evässuunnittelussaankin mainittaviin suorituksiin.

Pitää niissä lounasravintoloissa muistaa käydä siitäkin syystä, että saisimme Mikkelin lounastarjonnan myös pysymään hyvänä. Mitä enemmän niitä käytämme, sitä paremmin ne pystyvät säilyttämään palvelunsa ja ruokansa tasokkaina ja maistuvina.

Ravintola-ala on saanut viime vuosina niin pahasti turpaansa, että se tarvitsee oikeasti tukea. Lounasta syömällä tuen voi osoittaa niin, että kummallakin osapuolella on täysi maha ja hyvä mieli.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka