Mikkeli on saanut kevään aikana uuden olutkulttuuriin keskittyvän seuran.
Olutseura Savon Malturien tavoitteena on edistää olutkulttuuria Savossa, saada lajin pariin uusia harrastajia sekä tuoda olutharrastamista tunnetummaksi sen kaikissa muodoissa.
– Vastasimme huutoon. Mikkeliin on haluttu olutseuraa jo pitkään.
– Tätä on mietittykin jo monta vuotta, mutta vasta tämän vuoden helmikuussa saatiin koolle porukka, joka pisti seuran lopullisesti pystyyn, kertoo Malturien puheenjohtaja Mika Pippuri.
Pippurin mukaan Savon Malturit haluaa olla kaikille ja kaikelle avoin olutseura.
– Halusimme hoitaa homman tyylikkäästi ja niin, että kaikenlaiset harrastajat tuntevat seurassa viihtyvänsä.
– Joku tykkää juoda lager-oluita, joku toinen maistelee erikoisuuksia. Meillä on kaikille tilaa.
– Mukana on sekä alan harrastajia että ammattilaisia, joten perusta on hyvä. Haluamme myös toimia tiiviissä yhteistyössä paikallisten ravintoloiden ja pienpanimoiden kanssa, Pippuri sanoo.
Toimintaa kehitellään parhaillaan.
Yleisöä johdatellaan suomalaiseen olutmytologiaan.
– Meillä on ollut jonkin verran kokoontumisia, joissa on pohdittu panimovierailuja, maisteluiltoja ja muuta.
Onko Mikkelissä mahdollista nähdä tulevaisuudessa jälleen pienpanimo-oluisiin keskittyvä viikonlopputapahtuma, kuten pariin kertaan Mikaelissa vietetty Craft Beer Weekend?
– Katsotaan nyt. Kaikenlaista on kehitteillä, puheenjohtaja sanoo.
Olutseura Savon Malturit toimii Facebookissa suljettuna ryhmänä.
– Alkoholilainsäädännön takia meidän täytyy toimia suljettuna ryhmänä. Mukaan pääsee kuitenkin helposti ryhmään liittymällä. Sitä kautta saa myös tietoa kokoontumisista ja muista tapahtumista, Pippuri vinkkaa.
Savon Malturit esittäytyy julkisesti 15. kesäkuuta, kun ravintola Domissa pidetään 15. kesäkuuta keskiaikainen olutjuhla Ukon Vakka.
Suomalaisessa keskiajan kansanuskossa Ukko ylijumalalle oli kevätkylvön aikana tapana järjestää kyläyhteisön kesken ylettömät olutjuomingit, joilla haluttiin taata tulevan kesän suotuisa sää sekä onnistunut sato.
Juhlaa vietettiin Savossa kevätkesällä ennen Olavin päivää. Tuolloin tarjolla on ollut olutta ja talvivaraston rippeitä sekä ilmassa maagisten loitsujen ja laulujen maailmaa.
Domissa Ukon Vakka -juhla modernisoidaan nykypäivän olutjuhlaksi, menneisyyden tarinoille, olutmytologialle ja oluen käsityökulttuurille arvoa antaen.
Ideana on herättää kiinnostusta omaan olutfestivaaliperintöömme, sillä monille suomalaisille saksalainen Oktoberfest tai irlantilainen Saint Patrick’s Day alkavat jo olla tutumpia olutjuhlia.
– Omasta kulttuuriperinnöstämme löytyy yhtä lailla kulttuurisesti kiinnostavia juhlia, joita voidaan herättää uudelleen eloon.
– Olueen liittyy valtava määrä erikoisia tarinoita ja rituaaleja, mutta myös kiinnostava historia viljelykulttuurin ja oluenpanon osalta, toteaa Ukon Vakka -juhlan käsikirjoituksesta vastaava kulttuurintutkija Laura Hokkanen.
Ukon Vakka -juhlassa yleisöä johdatellaan suomalaiseen olutmytologiaan eli olutta säädelleiden haltijoiden tehtäviin sekä uuden viljasadon takaamisriitteihin.
Muusikko Jaakko Pitkänen on säveltänyt olutmytologiaa koskevia Suomen Kansan Vanhoja Runoja uudemmalla otteella, tyylien vaihdellessa rouheasta bluesista folkiin ja balladeihin.
Ilta huipentuu raumalaisen pienpanimo Olu Bryki Raum:n sahtimestari Jouko Ylijoen kertomuksiin suomalaisesta muinaisoluesta eli sahdista.
Sahti on yksi Länsi-Euroopan viimeisistä alkuperäisistä oluista. Ohjelmaan on vapaa pääsy.
Ohjelmaosuuden jälkeen on mahdollisuus jäädä vielä maksulliseen ja ikärajalliseen sahti- ja pienpanimo-tastingiin Ylijoen vetämänä.
Ukon Vakka Domissa 15.6. klo 18.00. Ukon Vakka on osa Kulttuurin unelmavuoden tapahtumia.